onsdag 20 november 2013

Kalas & Hvardagsmat samt Farmors och Mormors Goda Mat

Kalas & Hvardagsmat, Ingeborg Zethelius. Boken kostade 1 krona 1906.


Farmors och Mormors Goda Mat - Recept från gamla hemTora Falkenberg. Från 1925.
Det handlar om av författarinnan insamlade och upptecknade gamla recept från olika hem runtom i landet.

Enligt slutordet nämns att nya mått och vikter är använda istället för de gamla, som omvandlats från de då på 20-talet hundraåriga recepten; "Det skulle egentligen stå skålpund [...], lod och ort, kanna, kvarter och jungfru, där det nu står kilo, hekto och gram, liter, deciliter och centiliter."


En liten omvandlingstabell, som fanns nedtecknad i Kajsas Kokbok från 40-talet:


1 kanna = 2,6 liter
1 kvarter = 3,3 dl
1 jumfru = 8 cl
1 skålpund = 423 gr
1 ort = 4,25 gr



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)