måndag 25 november 2013

Frusen rosenkunglig larv kurar i frostad sömntorn

"Rosenkung" eller "sömntorn" på avlövad nyponroskvist.


Spår efter -bagge, -vivel, -borre?




En frostgnistrande morgon.







onsdag 20 november 2013

Kalas & Hvardagsmat samt Farmors och Mormors Goda Mat

Kalas & Hvardagsmat, Ingeborg Zethelius. Boken kostade 1 krona 1906.


Farmors och Mormors Goda Mat - Recept från gamla hemTora Falkenberg. Från 1925.
Det handlar om av författarinnan insamlade och upptecknade gamla recept från olika hem runtom i landet.

Enligt slutordet nämns att nya mått och vikter är använda istället för de gamla, som omvandlats från de då på 20-talet hundraåriga recepten; "Det skulle egentligen stå skålpund [...], lod och ort, kanna, kvarter och jungfru, där det nu står kilo, hekto och gram, liter, deciliter och centiliter."


En liten omvandlingstabell, som fanns nedtecknad i Kajsas Kokbok från 40-talet:


1 kanna = 2,6 liter
1 kvarter = 3,3 dl
1 jumfru = 8 cl
1 skålpund = 423 gr
1 ort = 4,25 gr



lördag 16 november 2013

Frusna droppar



Frökapslar av blålusern





Brandlilja








Klöverblad med frusna vattendroppar


onsdag 13 november 2013

Lilla hjälpredan i köket

"Vill din egen kock du vara,
tag då mig till hjälp, jag ber.
Jag kan baka kakor rara,
steka, koka sås med mer;
göra pudding, karameller,
sylta, safta, "lägga in".
Jag kan äfven, om det gäller,
brygga punsch för festen din.
Sparsamhet jag ock plär öfva,
så om måttligt du begär,
skall det säkert icke töfva
förr´n din högra hand jag är." 
Lilla hjälpredan i köket (1898)
Ingeborg Zethelius


måndag 11 november 2013

Sweet Dreams





God natt, sov så gott, släpp alla bekymmer och dröm vackra drömmar.


fredag 1 november 2013

Kajsas Kokbok - kokbok för lanthushåll

"Kokkonsten grundar sig huvudsakligen på försök. Varje dag skall öka vårt vetande, därför att den ökar vår erfarenhet. Matlagningen är en konst, som ej kan inläras på en dag, ej heller kan den läras genom att endast läsa en bok över ämnet; man kan lika litet bli en fulländad kock genom att läsa, som en fulländad konstnär i en annan riktning utan att handlägga konsten. Varje studium måste vara förenat med praktik, och i kokkonsten består en viktig del av denna praktik i att kunna förändra recepten efter som tillfället fordrar, ty det är tydligt, att ingen bok över kokkonsten, hur stor eller hur god den än må vara, kan lämpa sina recept varken i kvantitet eller kvalitet efter varje familjs behov." 
Dr. Ch. Em. Hagdahl.


Källa: "Kajsas Kokbok" (1943)