fredag 11 april 2014

Vad ordet betyder i receptsammanhang

För övrigt hänvisas till: Recepthjälpen.



I mejeributiken:


Double cream: Grädde med 42% fetthalt

Whipping cream: Vispgrädde

Sour cream: Crème fraîche, gräddfil



Vid frukt- och grönsakshandlaren:


Currant: Korinter

Desiccated coconut: Torkad kokos

Brazil nut: Paranöt

Lentils: Linser

Chick peas: Kikärter

Mangetout: Sockerärt

Celeriac: Rotselleri

Swede: Kålrot

Horseradish: Pepparrot

Parsnip: Palsternacka

Courgette: Squash

Gherkin: Inläggningsgurka

Cauliflower: Blomkål

Garden sorrel: Gårdssyra

Rocket: Ruccola

Cress: Krasse

Nettle: Nässla

Butterhead: Huvudsallad

Fennel: Fänkål

Swiss chard: Mangold

Chive: Gräslök

Shallot: Charlottenlök

Spring onion: Salladslök

Jerusalem artichoke: Jordärtskocka

Edible boletus: Karl-Johansvamp



Kryddbutiken:


Cloves: Kryddnejlikor

Bay leaf: Lagerblad

Nutmeg: Muskotnöt

Savory: Kyndel

Lemon balm: Citronmeliss

Lovage: Libbsticka

Sage: Salvia

Allspice: Kryddpeppar

Juniper berry: Enbär

Caraway: Kummin

Turmeric: Gurkmeja



Några övriga bak- och matlagningsord:


Savoury: Välsmakande, kryddad, behaglig. Men även; smårätt, aptitretare.

Delectable: Läcker, delikat, ljuvlig...

Tangy flavour: Syrlig, skarp smak

Tepid: Ljummen

Diced: Tärnad

Segment: För t.ex. (apelsin-)klyfta

Pit(h): Kärna, kärna ur

Pulp: Fruktkött, mos, gröt, massa, mosa

Slab: Platta, typ; (deg-)platta

Zest: Krydda, (sätta) piff, (citron-)skal

Rind: Skal, kant

Dredge: Strö

Ground: Mald

Drizzle: Dugga

Dampened: Fuktad

Pliable: Smidig

Piping: Rykande varm, kokhet

Shallow: Grund, flat

Crimp: Krusa

Griddle: Lagg

Colander: Durkslag

Grate: Spisgaller

Basin: Vid skål

Goblets: Glas på fot, efterrättsbägare

Egg yolks: äggulor

Lard: Isterflott

tbsp: Tablespoon, d.v.s. matsked

tsp: Teaspoon, d.v.s. tesked

cup: Kopp, d.v.s. 2,25 dl

Inch: Tum, d.v.s. 2,54 cm.

Knob: Liten bit, en klick



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)