lördag 26 juli 2014

Några ord om stevia...


Plocka helt felfria blad av stevia en torr och solig dag, bred ut och torka i torkolla, ovanför kylskåpet, eller på någon annan torr, varm plats. När bladen är fullkomligt torra; smula sönder till fint pulver. Lägg i burk. Plocka, torka, smula sönder och fyll på burken vartefter nya blad utvecklats på plantorna.

OBS! Steviablad, färska eller torkade, är inte godkänt som livsmedel inom EU. Produkter som innehåller växten stevia får inte säljas. Steviaglykosider (E960) får däremot användas som tillsats i livsmedel och får användas som sötningsmedel i begränsad mängd. I EU:s tillsatsförordning uppges för vilka livsmedel steviaglykosider får användas och i vilken mängd. Läs mer här.

Det var i december 2011 som EU godkände steviolglykosider som sötningsmedel.

Vid handelsträdgårdar får växten inte stå bland de ätbara växterna.

I flera andra länder har bladen/växten godkänts som livsmedel.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)