onsdag 3 september 2014

Karljohan

Ett bra år för Karl XIV Johans favoritsvamp.

Tror karljohansvampen (eller; stensopp) är den enda svamp som äger en historisk persons namn. Den då s.k. "ätliga rörsoppen" lär ha varit en favoritsvamp för Jean Baptiste Bernadotte (senare; Karl XIV Johan), och med den importerade kungligheten kom även det franska köket. Stensopp och karljohan började svampen här kallas i början av 1900-talet.

Att matbristen kunde avhjälpas genom att låta svamp stilla hungern, propagerades det för flitigt under 1800-talets oår då missväxt drabbade landet. I Finland blev det allmänt stort intresse för att använda svamp i syfte att helt enkelt överleva, i Sverige var intresset inte lika allmänt utbrett och det verkar främst ha varit bland de högre stånden man inmundigade matsvamp (då naturligtvis inte i överlevnadssyfte förstås).

Blodriska (och kanske framförallt då tallblodriska) är väl en ganska förbisedd svamp? Carl von Linné gillade blodriskan, eller "Agaricus deliciosus" som han kallade den. Menade att dessa riskor hörde till "de smakligare svamparna" och att de då; "oaktat all svamp mest förkastas av de våra har en mer upplärd gom infört dem i frossarnas kök". (1755).

Nystekt:
Vä: Karljohan, hö: Gul kantarell, höstkantarell och svart trumpetsvamp,
mitten längst upp: Blodriska med vitlök.


Källa för svamphistoria: Populär Historia.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)