onsdag 25 juni 2014

Färg

Odlad backnejlika


Bergormrot


Svärdslilja


Smörboll


Akleja 'Tequila Sunrise'


Luktpion 'Peacher'


Björnbär 'Black Satin'


Brandlilja



torsdag 19 juni 2014

Flower power

~

I blommor finns en vänlig blomsterprakt,
en skaftkraft
som ger nytt rosenknopphopp
åt gullvivelive.

Flower power.

Av blommor blir man blomfrom.
Krig för man med violpistol
och pelargonkanon
och bomb av tulipanuran
i en konvaljbatalj.
Sen skickar man en kattfotnot
och pratar anemonreson
med fiendernas ljungkung
och sen går kriget upp i vårlökrök.

Flower power.

Och skulle någon amaryllisfyllis
bli redlöst ängsullfull,
få blom- och bladerspader
och bli krysantemumdum
och börja nattens drottningbrottning
med ortens ärenprispolis
så får han sej en mjuk och fin blåklockasmocka.
Sen blir han eternellsnäll.

Flower power.

[...]

Del av "Flower power" ur "Samlade dikter 1967-1967"
av Tage Danielsson

~

Lurad på konfekten? Allt är inte vad det utger sig för att vara.
Rapsbaggarna som sökte gula blomman,
fann en tennisboll...


måndag 16 juni 2014

Béarnaise med färsk dragon

Béarnaise med färsk dragon
5-6 port.

2 msk vitvinsvinäger
2 msk finhackad färsk fransk dragon
2 msk finhackad gul lök
ett par persiljekvistar
1-2 msk vatten
3 äggulor
150 g ghee eller smör
ca 1 krm salt
ca 1/2 krm malen vitpeppar
2 msk hackad färsk fransk dragon (att röra i sist).

Koka vinäger, dragon, lök och persiljekvistar tills nästan all vätska kokat in. Rör i vattnet och ta bort persiljekvistarna. Häll ner i matberedare och mixa samman med äggulorna. Smält och koka upp ghee/smör, häll det kokande i matberedaren under gång. Smaksätt såsen med salt och peppar. Rör ner den extra hackade dragonen sist.

söndag 8 juni 2014

Blomkålssallad med citrondressing

Blomkålssallad med citrondressing

1 litet blomkålshuvud
5 normalstora rädisor eller motsvarande knippe små urgallrade
2 dl gröna ärter
ca 10 st cornichons (inlagda minigurkor)
1 knippe färsk bladpersilja

Dressing:
2 msk färskpressad citronsaft eller vitvinsvinäger
2 msk vatten
4 msk olivolja eller rapsolja
1 tsk Herbamare örtsalt
1 krm malen vitpeppar

Vispa ihop dressingen. Tina ärtor och hacka persiljan. Ansa och grovriv blomkålshuvudet, skölj i durkslag och pressa ur vätskan ordentligt. Skiva rädisorna och skär minigurkorna i skivor på längden. Blanda ihop salladen med dressingen.




lördag 7 juni 2014

Morgonsol


En tidig försommarmorgon då skogens skuggor ännu ligger djupa.

Midsommarblomster

Snyltrot?

Ekorrbär i blom

Humleblomster