tisdag 30 september 2014

Enkel vitkålssallad med lök och morot

Vitkålssallad med gul lök och morot

ca 500 g vitkål
2 morötter
2 gula lökar
1 tsk salt

Marinad:
1 1/2 msk oliv- eller rapsolja
2 1/2 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
nymalen svartpeppar

Finstrimla vitkålen i matberedare och skölj väl. Riv morötterna. Halvera lökarna och skiva dessa mycket tunt för hand. Blanda grönsaker och salt i en stor skål, "slaka" genom att några gånger pressa salladen hårt mot botten, tills vätskan kommer fram. Krama bort vätskan och blanda salladen med marinaden.

torsdag 25 september 2014

Kantarellsoppa på gul kantarell

Kantarellsoppa

ca 6 dl rensade kantareller (+ en näve små att steka vid sidan om)
1 finhackad gul lök
ca 1 1/2 msk smör
1/2 liter grönsaksbuljong
3/4 dl grädde
salt och vitpeppar efter smak.

Hacka svampen grovt, stek tillsammans med löken i smör tills vätskan kokat in och svampen fått lite färg. Häll i buljongen och hälften av grädden, småkoka på låg värme i ca 15 minuter. Rör ner resten av grädden, koka upp och smaka av med salt och peppar. Stek små hela kantareller och strö över den färdiga soppan.






onsdag 17 september 2014

Fasterna kyrka


Om Fasterna kyrka hämtat från informationsskylt:

"Under 1600-talet, när Gabriel Bengtsson Oxenstierna bodde på Mörby slott förändrades den medeltida kyrkan, ett nytt kor byggdes till under vilken ett gravvalv för den Oxenstiernska familjen inrättades. Ett kopparstick i Suecia Antiqua visar hur kyrkan såg ut efter ombyggnaden, då den även förändrades till det yttre.
Namnet Fasterna skapades 1797 då socknarna Fasta och Esterna slogs samman. Den medeltida kyrkan som var belägen på samma plats som den nuvarande kallades Esterna kyrka. Byarna öster om Skedviken tillhörde tidigare Fasta socken. 
Den nuvarande kyrkan togs i bruk 1806. Den medeltida kyrkan hade blivit för trång eftersom bruksfolket vid Rånäs börjat besöka gudstjänsterna. Då den nya kyrkan byggdes såldes de flesta inventarierna från den medeltida kyrkan på auktion. Kyrkan har sin förebild i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm ritad av C.F. Adelcrantz och är delvis byggd på den gamla grunden."













(Måndagen den 15 september 2014)


tisdag 16 september 2014

Mörby slottsruin

"För närvarande är ruinen stängd på grund av rasrisk
Markägaren"


Om Mörby slottsruin hämtat från informationsskylt:

"Ursprunget till slottet går att spåra till en timrad sätesgård från 1300-talet. På 1550-talet omvandlade riksrådet G.K. Oxenstierna Mörby till ett praktfullt slott. Släkten Oxenstierna ägde Mörby i 250 år. 
Under 1600-talet förvandlades det till ett barockslott med påkostade trädgårdsanläggningar. I början av 1700-talet köptes godset av Arvid Horn. Han planerade att restaurera slottet men avråddes av arkitekt Carl Hårleman som föreslog att Mörby borde bli en vacker ruin. Under 1930-talet grävdes ruinen fram och slottets olika faser kunde rekonstrueras."

~

Och om ruinens fladdermöss och omständigheter angående ruinens inskränkningar för besök:

"I ruinen bor nio olika fridlysta fladdermusarter. De är känsliga och behöver en ostörd miljö och ett konstant klimat. Därför är ruinen oftast låst. Se separat anslag för öppettider. Tänk på att ruinen ligger på privat mark. Var vänlig och respektera avspärrningar och skyltar om privat område."


Sträckan till slottsruinen är 0.6 km.

"VARNING
Ruinens utsatta läge medför extra påfrestningar på murverket och risken för ras är stor i hela ruinen.
Länsstyrelsen"


Skedviken (slottsruinen till höger)

Den knappt skönjbara samt delvis överväxta stigen befinner sig mellan åkrar och slåttermark, stigen är full av förrädiska gropar, så se inte upp, se ned!


Ruinen på avstånd.




"Mörby was mensioned as early as during the 1300s and the first stone building appeared in the 1400s. During the 1600s, Mörby was converted into a magnificent baroque castle in good condition in the 1700s, it was left to fall into a "beautiful ruin". In the 1930s, the ruin was excavated."




















Fasterna kyrka längst upp till höger.


Samtlig citerad text i detta inlägg är hämtad från informationsskyltar på plats.


(Måndagen den 15 september 2014)

söndag 14 september 2014

Höstmorgon



Morgonpigg hjulspindel i daggigt nät


Röd flugsvamp


Ginnalalönnens höstfärg


onsdag 3 september 2014

Karljohan

Ett bra år för Karl XIV Johans favoritsvamp.

Karljohan - givet på årets svampmackor.
Tror karljohansvampen (eller; stensopp) är den enda svamp som äger en historisk persons namn. Den då s.k. "ätliga rörsoppen" lär ha varit en favoritsvamp för Jean Baptiste Bernadotte (senare; Karl XIV Johan), och med den importerade kungligheten kom även det franska köket. Stensopp och karljohan började svampen här kallas i början av 1900-talet.

Att matbristen kunde avhjälpas genom att låta svamp stilla hungern, propagerades det för flitigt under 1800-talets oår då missväxt drabbade landet. I Finland blev det allmänt stort intresse för att använda svamp i syfte att helt enkelt överleva, i Sverige var intresset inte lika allmänt utbrett och det verkar främst ha varit bland de högre stånden man inmundigade matsvamp (då naturligtvis inte i överlevnadssyfte förstås).

Blodriska (och kanske framförallt då tallblodriska) är väl en ganska förbisedd svamp? Carl von Linné gillade blodriskan, eller "Agaricus deliciosus" som han kallade den. Menade att dessa riskor hörde till "de smakligare svamparna" och att de då; "oaktat all svamp mest förkastas av de våra har en mer upplärd gom infört dem i frossarnas kök". (1755).

Nystekt:
Vä: Karljohan, hö: Gul kantarell, höstkantarell och svart trumpetsvamp,
mitten längst upp: Blodriska med vitlök.


Källa för svamphistoria: Populär Historia.