lördag 22 augusti 2015

Gammaldags saltgurka



Mormors saltgurka

Till 50 västeråsgurkor beräknas:

6 l. vatten
3-6 dl grovsalt
6 dl strösocker
6 dl ättikssprit
Atamon:
   2 tsk/liter ättikslag
   (2 tsk/1 dl varmt vatten för sköljning av krus/burkar)
en bit pepparrot
vinbärsblad
körsbärsblad
dillkronor

Tvätta gurkorna noga med lite extra grovsalt. Koka upp vatten, grovsalt, strösocker och ättikssprit, till en klar lag. Låt svalna. Varva blad, dill och gurkor i en kruka/burkar (så gurkorna inte ligger emot varandra). Avsluta med ett lager blad och uppe på toppen pepparrot skuren i småbitar. Blanda ner Atamon (2 tsk per liter) i den avsvalnade ättikslagen. Häll över lagen i krukan/burkarna, bind över tätt eller sätt lock på burkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)