måndag 26 januari 2015

Marinerad romanesco

Marinerad romanesco

1 kålhuvud romanesco

3 msk oliv- eller rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
1 krm salt
1/2 krm malen vitpeppar

Dela kål i buketter och förväll lätt i saltat vatten. Vispa samman marinaden och blanda ihop med den varma, väl avrunna kokta kålen. Låt svalna och ställ in i kylen minst en timme.



fredag 9 januari 2015

Grön lunchsoppa med broccoli och purjo


Grön lunchsoppa med broccoli och purjo  

2-3 port.

300 g fryst broccoli
1/2 purjolök
5 dl grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
1 msk ghee eller smör
salt och vitpeppar efter smak

Strimla purjon och koka tillsammans med broccolin i buljong. Ta kastrullen från värmen, lägg i smöret, pressa i vitlöksklyftan, salta, peppra och mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar.

~

torsdag 8 januari 2015

Gulaschsoppa med älgskav


Gulaschsoppa med älgskav

1/2 pkt älgskav (ca 120 g)
1 hackad gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g krossad tomat
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
salt och vitpeppar efter smak
3 dl kött- eller grönsaksbuljong
1 msk ghee eller smör att steka i.

Skär köttet halvtinat i små bitar och bryn det först i ghee/smör, blanda ner pressade vitlöksklyftor, hackad lök, salta och peppra. När löken är mjuk och genomskinlig; rör ner tomatpuré och paprikapulver. Tillsätt buljong och krossad tomat. Häll över i kastrull och låt småputtra i ca 30 minuter. Smaka av.

~