lördag 16 maj 2015

Amerikanska blåbär


Vaccinium corymbosum 'Earliblue'
eller Vaccinium (Angustifolium) 'Northcountry'?

Övriga i år planterade: Vaccinium (Angustifolium) 'Emil' och Vaccinium corymbosum 'Chandler'.

'Emil': Rikbärande, små bär, höjd buske; 60-80 cm, zon 1-4
'Chandler': Rikbärande, stora och syrliga bär, hög/kraftigväxande buske 1-1.5 met. Ömtålig i kraftig kyla, zon 1-3.





fredag 15 maj 2015

Lättlagad och god köttfärssoppa

God köttfärs- och grönsakssoppa
4 port.

200 g köttfärs
1 hackad gul lök
1/2 hackad röd paprika
1/2 hackad grön paprika
2 - 3 grovt rivna morötter
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 liter buljong
2 dl creme fraiche
1 msk tomatpuré
örtsalt och malen vitpeppar
smör att steka i.

Bryn köttfärs och stek grönsaker mjuka i stekpanna, salta och peppra, lägg över vartefter i stor kastrull. Häll på buljong, sjud och rör ner creme fraiche och tomatpuré. Låt småputtra i 5-10 minuter. Smaka av med ev. mer salt och peppar vid behov.

~

fredag 1 maj 2015

Paprika Hendl

Paprika Hendl

1 hel kyckling (eller motsvarande mängd kycklingfiléer)
smör eller ghee att steka i
2 hackade gula lökar
3-4 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad chilifrukt
1 tsk chilipulver
2 msk paprikapulver
ca 400 g passerade tomater
2 dl creme fraiche eller gräddfil
salt
nymalen svartpeppar
1/2 - 1 pkt bacon

Knaperstek bacon och låt rinna av på/torka med hushållspapper, smula eller klipp sönder och ställ åt sidan. Stycka hel kyckling i bitar, bryn i omgångar, salta, peppra och lägg över till gryta. Stek hackad lök, vitlök och chilifrukt i ghee/smör tills det tar lite färg. Rör ner chilipulver, 1 msk av paprikapulvret och salt, låt fräsa samman och blanda sen ner de passerade tomaterna. Rör ner tomatblandningen i grytan med kycklingen, lägg på lock och låt småputtra på låg värme ca 45 minuter. Mixa creme fraiche (eller gräddfil), och sista matskeden paprikapulver, blanda ner i grytan, salta, peppra och smaka av. Låt småkoka ca 10 minuter. Strö över stekt bacon.
Förenklad variant med kycklingfiléer: Koka samman såsen. Bryn hela filéer eller mindre bitar i stekpanna, salta och peppra. Efterstek hela kycklingfiléer i 200 graders ugn. Blanda ner kycklingbitar i såsen eller; häll såsen i en form, skiva kycklingfiléer och lägg ovanpå. Strö över bacon och låt allt bli genomvarmt i ugnen.


Paprika Hendl nämndes naturligtvis i Bram Stokers Dracula.
Missa heller inte den gamla klassiska pärlan!