lördag 22 augusti 2015

Gammaldags saltgurka



Mormors saltgurka

Till 50 västeråsgurkor beräknas:

6 l. vatten
3-6 dl grovsalt
6 dl strösocker
6 dl ättikssprit
Atamon:
   2 tsk/liter ättikslag
   (2 tsk/1 dl varmt vatten för sköljning av krus/burkar)
en bit pepparrot
vinbärsblad
körsbärsblad
dillkronor

Tvätta gurkorna noga med lite extra grovsalt. Koka upp vatten, grovsalt, strösocker och ättikssprit, till en klar lag. Låt svalna. Varva blad, dill och gurkor i en kruka/burkar (så gurkorna inte ligger emot varandra). Avsluta med ett lager blad och uppe på toppen pepparrot skuren i småbitar. Blanda ner Atamon (2 tsk per liter) i den avsvalnade ättikslagen. Häll över lagen i krukan/burkarna, bind över tätt eller sätt lock på burkar.

torsdag 13 augusti 2015

Den snälla köksan

"Kanske vid er spis ibland
Ni i tvekan er befinner,

Tag då "Köksan" i er hand

Och ni ändamålet vinner,

Femti öre, städsel blott,

Kostar hon, och allt blir godt." 
Den snälla Köksan. 300 enkla anvisningar till matlagning för tarfliga hushåll. Af Christina Lindgren. 50 öre. Från år 1872.

torsdag 6 augusti 2015

Chiliräkor och färsk spenat

Chiliräkor på spenatbädd

räkor med skal
extra mild olivolja
örtsalt
pressad saft från limefrukt
pressade vitlöksklyftor
sambal oelek

rostade sesamfrön (torrosta i stekpanna, strö ev. på lite örtsalt)
klyftor av lime

små blad av spenat

Koka ihop olja, örtsalt, lime, vitlök och sambal oelek i stekpanna. Lägg i skalade räkor, rör om ordentligt och hetta upp endast kort, låt svalna. Lägg spenatblad på fat, chiliräkor och marinad, rostade sesamfrön och några klyftor lime.