söndag 24 april 2016

Fisk- och räksoppa

Fisk- och räksoppa
4 port.

ca 400-500 g fiskfilé (gärna hälften lax och hälften någon vit fisk)

Koklag:
1 l. vatten
1 msk salt
5 st. vit- eller svartpepparkorn
2 msk vitvinsvinäger
1 skivad gul lök
1 skivad morot
1 lagerblad
persiljestjälkar

1 st. (inte för stor) strimlad purjolök
ca 400 g fryst bladspenat
1-2 msk smör
4 dl silad koklag från fisken
1 dl vitt matlagningsvin (kan uteslutas och ersättas med 1 dl extra koklag)
1 dl grädde
ca 1/2 dl crème fraiche
örtsalt och malen vitpeppar efter smak
2 dl skalade räkor
kokt tärnad fisk

Koka lagen 5 minuter, lägg i fisk skuren i tärningar, när första kokbubblor syns, ställ kastrull med lock över på en träskärbräda. Stek purjo lite mjuk i smör, rör ner tinad och grovt skuren bladspenat, fräs samman en stund. Tillsätt kokspad, ev. matlagningsvin, grädde och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner räkor och den tärnade kokta fisken, låt allt bli genomvarmt utan att koka. (Lagen med lök och morot kan man spara, låt svalna och sila, använd som fiskbuljong.)


2 kommentarer:

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)