torsdag 19 maj 2016

Hasselnötssmör

Hasselnötssmör

2-3 dl hasselnötskärnor
1 krm salt

Rosta nötter i torr stekpanna på spisen, skaka pannan så de blir rostade runtom. Lägg i handduk och gnugga av det skal som går att få av (inte så noga). Kör nötter i matberedare, när nötmassan börjar bli mjuk stanna maskinen och peta ner den från kanterna då och då. Mixa tills massan blir slät och rinnig, blanda ev. ner lite salt och häll upp i skål eller burk. Förvara i kylen.


2 kommentarer:

  1. Hasselnötssmör måste testas, just nu kör jag vanlig yoghurt med hackade paranötter (favvo-nöten!) och lite, lite honung över. Kan vara kul med variation :-)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Knepigt det där med paranötter (gäller även jordnötter - som ju egentligen är en baljväxt - och pistaschmandel)... å ena sidan menas de kunna innehålla för höga halter aflatoxin (gift som kan ge leverskador i för stor mängd), men å andra sidan vara en av de bättre källorna för att få i sig magnesium och även selen. "För mycket och för lite skämmer allt!" ;)

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)