söndag 1 maj 2016

Moussaka

Moussaka

1 aubergine (ca 400 g)
salt

Köttfärssås:
1 hackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
ca 400 g köttfärs
2 msk tomatpuré
1/2 dl vitt matlagningsvin (kan ersättas med vatten)
2 krm malen kanel
500 g krossad tomat
salt och svartpeppar efter smak.

Ostsås:
2 dl grönsaksbuljong
1 dl crème fraiche
ca 1 1/2 dl riven lagrad ost
1 ägg
malen svart- eller vitpeppar efter smak

Extra riven ost att strö ovanpå (ca 1/2 dl)

Kär aubergine i skivor, lägg på hushållspapper, salta och låt dra ur vätska. Köttfärssås: Fräs lök och vitlök mjukt i oljan, tillsätt köttfärs och bryn. Rör ner tomatpuré, matlagningsvin, salt, peppar och kanel, stek tills vätskan kokat in. Häll tomatkross i en kastrull och blanda ner köttfärsröran. Smaka av med ytterligare salt och peppar. Småputtra en stund. Ostsås: Vispa samman buljong, crème fraiche och ost, koka ihop ett tag. Vispa ner ägget på svag värme, vispa tills såsen tjocknar, dra av från plattan, smaka av med peppar. Låt såsen svalna lite. Varva köttfärssås och aubergineskivor, häll ostsåsen ovanpå och strö sist över extra riven ost. Ställ in i ugnens nedre del ca 30 minuter, 225 grader.


2 kommentarer:

  1. moussaka har vi inte haft på länge! tack för påminnelsen och receptet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den grekiska moussakan (och jag menar verkligen inte den konstiga varianten med potatis!) verkar oftast få stå tillbaka för den italienska lasagnen. Lite synd kan man tycka.

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)