torsdag 22 september 2016

Glass, pannacotta, mousse...

Citronpannacotta med hösthallon
2 - 4 port.

2 dl extra krämig kokosmjölk
1 krm äkta vaniljpulver
rivet skal från 1 citron
1 gelatinblad
1 tsk honung
1 msk pressad citronsaft
ca 20 färska hallon att fördela i skålar/portionsglas

Garnering:
färska hallon
citronskalsstrimlor
citronmeliss

Värm kokosmjölk, vaniljpulver och rivet citronskal, ta kastrull från värmen och lös däri upp blötlagt och urkramat gelatinblad, rör sen ner honung och citronsaft. Fördela hallon i portionsskålar/glas, häll på kokosmjölksblandning och ställ kallt minst tre timmar. Garnera med hallon, citronskalsstrimlor och citronmeliss.




Paleoglass (vanilj och honung): 1 skivad fryst banan, 1 dl kokosgrädde, ca 1 tsk honung, 1 tsk vaniljpulver. Mixa, ställ i frysen en stund, skeda upp. Hjortron: 1/2 finhackad röd chilipeppar (utan kärnor), rivet skal från 1 lime, 1 msk honung, 100 g hjortron, 2 msk pressad limesaft. Värm chili, limeskal och honung, rör ner limesaft och hjortron. (Källa för recept: Jonas paleokök - hälsosamma recept av rena råvaror av Jonas Lundgren).


Mjukglass med lingon
2 - 4 port.

3 dl kokosgrädde
2 äggulor
2 - 3 krm vaniljpulver
2 dl lingon (gärna frysta)

färska lingon

Mixa samtliga ingredienser (använde stavmixer). Ställ in skålen i frysen och rör om i glassen då och då till mjukglass-konsistens. Fördela i skålar och strö färska lingon över.



Frukt- och bärglass
(mango, hallon och lime)
2 port.

100 g fryst mango
100 g frysta hallon
saft från 1 lime
1 krm vaniljpulver
2 dl kokosmjölk

ev. mango, hallon och blåbär att toppa med

Lägg samtliga ingredienser i matberedare/mixer, kör till slät glass, lägg upp och garnera ev. med frukt och bär.

Hösthallon


Lime- och kokospannacotta
2 port.

2 dl kokosgrädde
rivet skal från 1/2 lime
1 tsk pressad limesaft
honung efter smak
1 gelatinblad

hallon och blåbär

Lägg gelatinblad i blöt. Koka upp 1 dl av kokosgrädden tillsammans med rivet limeskal, krama ur gelatinblad och lös upp i den varma grädden. Rör ner resten av kokosgrädde, limesaft och honung, häll upp i portionsglas. Kyl några timmar och lägg på bär.


Hallonpannacotta på kokosmjölk

100 g färska hallon
2 1/2 dl extra krämig kokosmjölk
skal och saft från 1/2 lime
1 krm vaniljpulver
2 gelatinblad
ev. honung efter smak

kokosgrädde (övre skikt från burk med kokosmjölk)
+ extra hallon

Vispa samman hallon, kokosmjölk, lime och vaniljpulver i en kastrull, koka upp. Mixa (använde stavmixer), sila bort kärnor med en finmaskig sil och rör ner blötlagda (ca 5 min.) urkramade gelatinblad och ev. honung. Häll upp i formar (tog mazarinformar; blir då 6-7 st. små) och ställ kallt minst ett dygn. Värm formar och stjälp upp, spritsa kokosgrädde och lägg hallon vid sidan.


Hallonpannacotta med blåbär:



Bärsötad hallonmousse
3 - 4 port.

200 - 225 g hallon
1 1/2 - 2 dl kokosgrädde
1 gelatinblad

Toppa med: blandade bär + ev. vispad grädde eller kokosgrädde (med lite vaniljpulver)

Lägg gelatinbladet i blöt fem minuter. Mixa hallon, lägg lite i en kastrull, värm och lös det urkramade gelatinbladet däri, rör ner i övrig bärpuré. Vispa grädden och vänd ihop med purén, fördela i efterrättsglas eller små kaffekoppar. Låt stå i kylen minst två timmar. Klicka på grädde (om man vill) och strö över blandade skogs- och/eller trädgårdsbär ovanpå.


Chokladmousse
3 - 4 port.

2 ägg
ev. honung efter smak
1 nypa salt
2 dl vispad kokosgrädde

Smält chokladen. Vispa äggen med salt och ev. honung, vispa ner den smälta chokladen och sist kokosgrädden. Fördela i skålar eller glas, ev. lite kokosgrädde och hyvlad mörk choklad på toppen.


Avokadokräm med citron och vanilj

1 dl kokosgrädde (från burk med kokosmjölk)
1 avokado
rivet skal från 1/2 citron
1 - 2 tsk pressad citronsaft
1 krm vaniljpulver
ev. honung efter smak

Mixa samtliga ingredienser, lägg upp i glas och ställ kallt en stund.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)