onsdag 7 september 2016

Söta pajer med frukt och bär

Lingonäppelpaj

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sesamfrö
2 msk psylliumfröskal
2 krm salt
2 krm vaniljpulver
1/2 dl sötmandel
50 g smält ghee (eller kokosolja)
1 ägg

Fyllning:
ca 250 g färska lingon
2 - 3 äpplen
honung
malen kanel

Mixa torra ingredienser och hela mandlar i matberedare. Häll i smält ghee (alt. kokosolja) och knäck ner ägget. Kör till en deg som sen trycks ut i pajform. Förgrädda pajskal i 175 graders ugn 10 minuter. Ta ut och fyll med lingon. Lägg på äpplen (ituskurna, urkärnade och ganska tunt skivade) ovanpå. Ringla över tunt med honung och strö på kanel. Färdiggrädda i 175 grader, ca 15 minuter. Ät pajen ljummen med kall kokosgrädde (smaksatt med vanilj och honung) till.



Blåbärspaj med hasselnötsmjöl

1 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl hasselnötsmjöl
1/2 dl sesamfrö
1 msk fiberhusk
1 krm havssalt
1 tsk malen kanel
1 tsk honung
40 g mjukt smör eller ghee
1 ägg

250-300 g färska blåbär


Blanda torra ingredienser, rör ner smör och ägg, arbeta ihop en deg. Tryck ut deg i pajform och förgrädda 175 grader ca 10-15 minuter. Lägg i blåbär och färdiggrädda ytterligare 10-15 minuter.


Liten enkel blåbärspaj
2 port.

100 - 150 g blåbär

Smuldeg:
20 g smält ghee eller smör
1 dl mandelmjöl
2 msk hackade cashewnötter
2 krm vaniljpulver
1 krm salt



Ingen sötning behövs till den här pajen då cashewnötssmör används. Vill man utesluta sådant naturligt sött nötsmör kanske man får lov att tillsätta något eget val av sötningsmedel istället.

Blåbärspaj

75 g smör eller ghee
2 dl mandelmjöl
ca 2 msk hackade valnötter
2 tsk fiberhusk
1 tsk kanel

ca 250-300 g blåbär

Vaniljsås:
2 dl kokosgrädde
2 äggulor
1 - 2 krm vaniljpulver

Fördela bären i en ugnsform. Blanda torra ingredienser. Smält smör/ghee, rör ut cashewnötssmöret däri. Rör ner mjölblandning och ställ kallt en stund så degen lätt går att smula över bären. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader ca 20 minuter. Låt svalna till ljummen (funkar utmärkt även kyld) innan den skall ätas.




Bärpaj med kokosgrädde

1 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
ca 1/4 dl hackade valnötter
1 tsk vaniljpulver
1 krm finstött kardemumma
2 tsk bakpulver
1 nypa salt (om ghee används)
100 g smält ghee eller smör
ev. 1- 2 tsk honung

250 g bär; 125 g blåbär och 125 g hallon

Kokosgrädde med vanilj:
kokosgrädde från 1 burk kokosmjölk
ca 1 krm vaniljpulver

Blanda samman torra ingredienser, rör ner smält ghee/smör och ev. honung. Lägg bären blandade i botten av en ugnsform, fördela smulad pajdeg ovanpå, ställ in i 175-200 graders ugn, ca 20-25 minuter till fin färg. Låt pajen bli ljummen innan servering. Kokosgrädde med vanilj: Mixa (använde stavmixer) samman kokosgrädden med vanilj och ev. honung, ställ skålen i kylen en stund innan servering till smulpajen.


Liten rabarberpaj

1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1/2 msk fiberhusk
ca 1 - 2 msk grovhackade valnötter
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
50 g smör
1 tsk honung

rabarber, skurna i bitar och lätt förvällda
honung

Blanda samman torra ingredienser, lös honungen i smälta smöret och rör ner. Lägg förvälld rabarber i botten av en ugnsform, ringla över honung, fördela smulad pajdeg ovanpå, ställ in i 175 graders ugn ca 20 minuter eller till fin färg. Förslag till pajen (lika god helt kyld som ljummen): kylskåpskall kokosgrädde.


Pumpapaj med aprikoser och pepparkakskrydda

Pajskal:
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g ghee eller smör
1 ägg

Fyllning:
4 ägg
2 1/2 dl kokosgrädde
6 blötlagda och mixade aprikoser
4 dl pumpapuré
saft och rivet skal från 1/2 citron
3 tsk pepparkakskrydda

Mixa mandelmjöl och sesamfrön, mixa ihop med övriga ingredienser till en deg som trycks ut i pajform. Nagga botten och låt stå ca 30 minuter i kylen. Förgrädda pajskal i 175 graders ugn, ca 8 minuter. Vispa samman ägg, kokosgrädde, aprikospuré, pumpapuré och krydda. Färdiggrädda pajen ca 50 minuter, låt svalna och kyl. Sikta ev. malen kanel över. Lingon till.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)