måndag 7 november 2016

Krossade linfrön med linamarin, ekoägg med dioxin och hallon med norovirus


Importerade frysta hallon med norovirus, svenska ekologiska ägg med dioxin och krossade linfrön med linamarin (som efter förtäring omvandlas till vätecyanid eller blåsyra)... larmen är många.

Vad man kan göra är väl bara att rätta sig efter omständigheterna. Alla har inte under sommarhalvåret fyllt frysen med hallon från skog eller trädgård, alla kan inte ha egna höns, men krossade linfrön kan vi nog alla vara utan (se senaste matlarmet här: Farliga linfrön kvar på butikshyllorna).


Kolla ursprungsland (om sådant uppges) vad gäller hallon, och i annat fall koka bären minst 1 minut.

Välj andra sorters ägg än just ekologiska, så länge problemet med hög dioxinhalt kvarstår, annars bara använda äggvitan. Vad använda den för övrigt så näringsrika gulan till? Äggoljetempera, kanske... ;)

Vanliga icke-ekologiska ägg är fortfarande okej, blir nu självklart det givna valet, tyvärr.
Stackars höns och ekologiska hönsfarmare!

Krossade linfrön går nu bort helt, som tur är har inget sådant bröd med krossat linfrö hamnat i denna receptsamlingsblogg. Tidigare bara använt det sparsamt i "falskt rågbröd", går kanske att ersätta med hela linfrön? Återkommer med recept om det lyckas.


Man lär så länge man lever och man lever så länge man lär! :)


1 kommentar:

  1. Så klokt, så klokt. Larmen om mer eller mindre "giftig" mat kommer lite då och då. Eget förnuft och klokt hanterande av larmen är väl det bästa. Tycker som du synd om de ekologiska hönsfarmarna...och använder bara hela linfrön :-)!

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)