fredag 18 november 2016

Med nötter, frön, choklad, kryddor...

Chokladbollar

8 urkärnade färska dadlar
2 dl mandelmjöl
3 msk kokosolja
3 msk kakao
1 msk vatten eller kallt kaffe
ca 1 tsk vaniljpulver
riven kokos runtom.

Mixa i matberedare och rulla bollar i kokos, ställ kallt.


Lakritsbollar med kakaonibs

50 gr smält ghee eller smör
2-3 tsk lakritspulver
2 tsk kakaonibs
2 krm salt
ev. honung efter smak

sesamfrön att rulla i.

Blanda ihop samtliga ingredienser, ställ in i kylen en stund och trilla sen bollar. Rulla i sesamfrö och ställ åter kallt.


Pepparkaksbollar
ca 28 st.

8 st. urkärnade färska dadlar
1 msk smör (eller ghee)
1 dl cashewnötter
1 dl sötmandel
2 msk pepparkakskrydda
1 tsk malen ingefära
1 nypa havssalt

malen kanel

Mixa samtliga ingredienser. Trilla ca 28 små bollar. Rulla i kanel så det täcker runtom, ställ in i kylen.


Choklad- och nötbollar
10 st.

25 g smält kokosolja
2 msk nötsmör
2 msk hackade nötter
1 dl mandelmjöl
1/2 msk kakao
2 krm vaniljpulver

kokosflingor att rulla i.

Blanda samtliga ingredienser, ställ kallt. Trilla bollar som rullas i kokosflingor och ställs åter i kylen.


Sockerfria Ferrero Rocher-bollar
8 st.

2 tsk smält kokosolja
2 msk kakao
1/2 krm salt
1 krm vaniljpulver
1 tsk starkt kaffe
ev. honung efter smak

macadamianötter
mörk choklad (recept finns här)
hackade hasselnötter att rulla i.

Blanda samtliga ingredienser, ställ i frysen för att stelna. Dela i bitar, omslut hela nötter med nötmassan och trilla bollar, ställ i frysen. Doppa/pensla med choklad, rulla i hackade nötter, lägg bollar på smörpapper och ställ in i kylen.


Goda chokladbollar med nötsmör

2 msk cashewnötssmör (recept finns här)
1 msk mandelsmör (recept finns här)
2 tsk kakaonibs
2 tsk kakaopulver
1 krm vaniljpulver
1/2 krm salt

kakaopulver att rulla i.

Mosa ihop rumsvarmt nötsmör med resten av ingredienserna, forma en rulle som skärs i bitar (gjorde dem små - i vanlig ordning - blev då 10 st.). Trilla bollar, ställ kallt och rulla sen i kakaopulver (fäster bättre efter en stunds kylning av bollarna).



Kokosbollar med hasselnötssmör och chiafrö

75 g hasselnötssmör (gör det så här)
25 g kokosolja
40 g riven kokos
1 msk kakao
35 g chiafrö
ev. honung efter smak
1 tsk malen kanel
1 tsk kokosmjöl

riven kokos

Mixa samman alla ingredienser i matberedare, lägg smeten i en skål och ställ i kylen tills den blir formbar. Trilla bollar, rulla i riven kokos och ställ åter i kylen för att stelna.


Chocominttryfflar

50 g mörk choklad (se recept här)
50 g smält smör, ghee eller kokosolja
1 dl kokosgrädde (från burk med kokosmjölk)
1/2 krm salt (utesluts om saltat smör används)
5 dr. pepparmyntolja (Obs! Ej den pepparmintsarom som finns i livsmedelsaffär utan den äkta pepparmyntsoljan som köps på apoteket)
ev. honung efter smak

kakaopulver

Rör ut chokladen i smält smör/ghee/kokosolja, tillsätt kokosgrädde, salt, pepparmyntolja och ev. honung. Ställ kallt tills massan stelnar. Trilla kulor som rullas i kakaopulver.
Förvaras i kyl eller frys.



Chocolate Peppermint Fat Bombs

100 g mörk choklad (recept finns här)
50 g kokosolja
1 äggula
några droppar pepparmyntsolja
1 nypa salt
ev. honung efter smak

Smält choklad och kokosolja över vattenbad. Ta från värmen, rör ner mint, salt, ev. honung och äggula. Fyll knäckformar, ställ kallt och förvara i kylen.


Kokoschoklad

1 1/2 dl kokossmör (gör den själv)
1 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver

Mät upp nygjort flytande kokossmör eller värm burken stående i hett vatten tills smöret blir mjukt att röra. Blanda ner kakao och vaniljpulver, fyll smeten med hjälp av två teskedar i en iskubslåda. Ställ i kylen, bitarna går lätt ur formen när de stelnat.


Syrliga rabarberbitar

100 g späda rabarber (låg oxalsyra) skalade och skurna i mindre bitar
100 g kokossmör (recept finns här)
ca 1 tsk kokosolja (med smak)
frön skrapade ur 1 vaniljstång
1 nypa salt
lite kokosmjöl att vända i.

Lägg allt i en liten kastrull, ha lägsta värme på spisplattan. Låt allt smälta samman sakta och mosa ihop till en slät pasta med baksidan av en matsked när rabarbern börjar mjukna. Platta ut pastan till en rektangel på smörpapper, låt svalna och ställ in i kylen att stelna helt. Skär i bars med vass kniv. Strö över och vänd i kokosmjöl. Förvara kallt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)