tisdag 15 november 2016

Mjukt glutenfritt matbröd

Matmuffins

4 dl mandelmjöl
3 tsk bakpulver
3 krm salt
ca 1 krm cayennepeppar eller chilipeppar
ca 1/2 tsk oregano eller timjan
3 ägg
100 g philadelphiaost
50 g smält smör
1/2 dl grädde
60 g tärnad ost
60 g tärnad småländsk lökkorv (scan deli)


Blanda torra ingredienser. Vispa ägg poröst. Blanda ner färskost, smält smör och grädde. Rör ner torra ingredienser. Fördela smet i 12 muffinsformar i muffinsplåt. Tryck ner jämnt fördelat med tärnad ost/korv i smeten. Grädda i 200 graders ugn ca 15 - 20 minuter. Låt svalna på galler.


Långpannebröd
16 st. stora bitar

2 1/2 dl nötmjöl (använde denna gång 1 1/2 dl hasselnötsmjöl + 1 dl mandelmjöl)
2 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 - 3 krm salt
6 ägg
2 dl krämig kokosmjölk

ev. sesamfrö eller annan frösort att strö ovanpå



Blanda torra ingredienser. Vispa ägg och kokosmjölk och vispa ner mjölblandning. Bred ut smeten på långpanna/ugnsplåt (ca 30x40 cm) med bakplåtspapper, låt stå ca 10 minuter. Strö på valfritt frö och grädda i 200 graders ugn, ca 20 minuter. Vänd brödkakan upp och ner på galler och dra bort bakplåtspapper från botten, låt svalna och skär i bitar.


Snabbt och gott microbröd

ca 1 msk ghee
1 ägg
1/2 tsk bakpulver
ca 1 1/2 krm salt

Smält smör och vispa ner ägg. Blanda torra ingredienser och rör ner i äggblandning, häll ner i smord form, ca 15 cm/diameter. Ställ in i microugn och grädda på högsta effekt i 2 1/2 minut. Låt svalna i formen ett tag, stjälp upp, låt svalna helt och skär i skivor.

Skivat microbröd med mjukrört ghee och färsk gurka.


Mejerifria frallor

3 dl mandelmjöl
5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 äggvitor
2 1/2 dl kokande vatten

Blanda torra ingredienser, vispa ner äggvitor och sist kokande vatten. Dela deg i 8 bitar och forma runda bullar som plattas till. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 graders ugn i 50 minuter. Lägg över smörpapper efter halva tiden så bröden inte blir för mörka upptill. Låt svalna helt på galler innan de skärs itu.


Hamburgare monterad utan ost- eller mjölkprodukter: Chiliaioli (majonnäs med pressad vitlök och finhackad röd chili), tunt skivad rödlök, älgfärsburgare (med lite fläskfärs i), knaperstekt bacon, skivad tomat, dijonsenap.



Hamburgerbröd (mejerifria)
4 st.

2 ägg
1/2 dl majonnäs
1/2 dl vatten
1 tsk bakpulver
1 1/2 msk fiberhusk
2 msk pofiber
1 1/2 dl mandelmjöl
ca 2 krm salt

uppvispad äggvita
sesamfrö

Vispa äggen, tillsätt majonnäs och vatten. Blanda torra ingredienser och vispa ner i äggblandning tills smeten tjocknar. Låt stå 5 - 10 minuter att svälla. Dela degen i fyra delar, trilla bullar som slätas ut till rundlar (knappt cm-tjocka) på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispad äggvita och strö på sesamfrö. Grädda i 200 graders ugn, ca 15 - 20 minuter eller tills bullarna fått ordentlig färg. Låt svalna på galler innan de delas.


Cloud Bread-varianten (mejerifri)
6 st.

1 ägg
1 dl majonnäs
1/2 dl vatten
1 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 msk pofiber
1/2 dl mandelmjöl
ca 1 krm salt (anpassa efter hur salt majonnäsen är)

Vispa ägg, blanda torra ingredienser. Vispa ner majonnäs, vatten och sist mjölblandning. Låt stå
5 - 10 minuter. Klicka ut och forma runda bullar (strö ev. sesamfrö ovanpå) på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200 graders ugn, ca 15 minuter till fin färg. Låt svalna på galler och ät helst nygräddade.


Focaccia

4 ägg
200 g philadelphiaost
100 g smält smör
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
100 g feta original (använde Fontana) skuren i stora tärningar
10 gröna urkärnade oliver (Halkidiki)
8 små ekologiskt odlade körsbärstomater
torkad rosmarin
havssalt
olivolja

Vispa ägg fluffigt, tillsätt osten och vispa slätt. Blanda ner smöret och mjölblandning till en slät smet. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd form (tog här en form som var 17x26 cm). Lägg på feta, oliver, tomater; tryck ner detta något. Strö på rosmarin, havssalt och ringla över olivolja. Grädda i mitten av 200 graders ugn ca 30 minuter. Pensla över lite extra olivolja ovanpå då brödet just tagits ur ugnen. Låt svalna på galler.


Mjukt fröbröd
8 bitar

1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 1/2  msk pofiber
3 tsk bakpulver
2 krm salt
1/2 dl solrosfrö
1/2 dl linfrö
1/2 dl sesamfrö
3 ägg
125 g keso
2 msk smält kokosolja

Ovanpå: Sesamfrö

Blanda torra ingredienser. Mixa ägg och keso med mixerstav. Vispa ner äggsmet och olja i mjölblandning. Låt stå 5 minuter. Tryck ut degen jämnt (skölj händer i kallt vatten) i en ca 30x20 cm form med bakplåtspapper. Strö på sesamfrö. Grädda i 200 graders ugn, 15-20 minuter. Lägg kakan upp-och-ned på ett galler och dra bort bakplåtspapper. Låt svalna och skär sedan i 8 bitar.


Broccolibullar med hasselnötter
8 st.

1 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl hasselnötskärnor
1 (250 g) färsk broccolibukett
3 ägg
25 g smält kokosolja (tog smakneutral)
Ovanpå: sesamfrö

Blanda torra ingredienser i en skål. Skölj och grovriv broccoli (enklast i matberedare), använd hela den ansade broccolin med stam och inte bara småbuketterna. Hacka nötterna, inte för finhackat. Rör ner nöthack och riven broccoli i mjölblandningen, tillsätt ägg och smält kokosolja, arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i 8 bitar och forma runda platta bullar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och strö sesamfrö ovanpå. Grädda i 200 graders ugn, 30 minuter. Låt svalna på galler.


Kryddiga cloud bread med majonnäs
ca 9 st.

3 ägg delade i gulor och vitor
3 msk hemlagad majonnäs
1/2 tsk bakpulver (kan uteslutas)
2 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
1/2 tsk vitlökspulver

torkad rosmarin eller timjan

Vispa samman äggulor med majonnäs. Vispa äggvitor, ev. bakpulver, salt, peppar och vitlökspulver till hårt skum, vänd ned ägguleblandningen. Skeda upp 9 klickar på bakplåtspappersklädd plåt. Strö på rosmarin eller timjan. Grädda ca 25 minuter i mitten av 175 grader varm ugn, tills bröden är gyllenbruna. Låt svalna på plåten.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)