söndag 20 november 2016

Muffins, mjuka kakor i långpanna o.dyl.

Små saffransrutor

200 g mjukrostad sötpotatis
6 st färska urkärnade dadlar
1 dl mandelmjöl
1 dl russin
1/2 g saffran
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 krm havssalt
3 ägg
50 g smält smör (eller ghee)

Mixa sötpotatis (skalad mjukrostad i bitar, 175 graders ugn) och dadlar till slät puré. Blanda torra ingredienser för sig. Vispa äggen, rör ner sötpotatisblandning, smält smör, mjölblandning och russin. Fördela smeten i liten långpanna (ca 25x15 cm) med bakplåtspapper. Grädda ca 30-40 minuter i 175 graders ugn, mitten. Låt svalna kort i formen innan kakan tas upp, dra bort papper och svalna helt på galler. Skär i små rutor.


Banan- och blåbärsmuffins
12 st.

4 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
3 krm havssalt
3 ägg
1/2 dl honung
1/2 dl smält kokosolja
1/2 dl vatten
1 mosad banan
2 dl frysta blåbär

Blanda torra ingredienser. Vispa ägg och honung poröst. Blanda ner kokosolja, vatten och banan. Tillsätt sist torra ingredienser och blåbär direkt från frysen. Fördela i 12 muffinsformar stående i muffinsplåt. Grädda i 175 graders ugn ca 30 minuter. Låt svalna på galler.

Provar nästa gång att minska ner på kokosmjölet till hälften mot ovanstående. Men det går bra så här också. 👌


Pepparkaksmuffins
ca 9 st.

3 ägg
8 st färska dadlar
200 g mjukrostad sötpotatis
50 g smält smör eller ghee
1 dl mandelmjöl
1 1/2 msk pepparkakskrydda
2 tsk bakpulver
1 krm havssalt

Mixa sötpotatis (skalad mjukrostad i bitar, 175 graders ugn) till slät puré tillsammans med urkärnade dadlar, rör ner smält ghee. Blanda torra ingredienser för sig. Vispa äggen och vispa ner sötpotatisblandning och torra ingredienser. Fördela smeten i formar stående i muffinsplåt. Grädda ca 30 minuter i 180 graders ugn.


Morotsmuffins med kanel- och citronsmak
12 st.

8 st urkärnade färska dadlar mixade till puré
3 stora ägg
3 finrivna morötter (ej för stora)
rivet skal av 1 citron
1 msk pressad citronsaft
75 g smält ghee
2 1/2 dl mandelmjöl
1 msk kanel
2 1/2 tsk bakpulver
2 krm havssalt

Blanda torra ingredienser. Vispa äggen poröst, sikta ner mjölblandning och tillsätt även övriga ingredienser, rör ihop så allt blandas väl. Ställ muffinsformar i muffinsplåt och fördela smeten i formarna. Grädda i mitten, 200 grader ca 20 minuter. Låt svalna på galler.

(Rörde ihop en glasyr av mjukgjort kokossmörcashewnötssmör, smält ghee, pressad citronsaft och vaniljpulver. Bara lite extra sådär, behövs inte alls egentligen, morotsmuffinsarna är lika goda utan)


Kryddiga pumpamuffins
12 små

2 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
drygt 1 tsk bakpulver
2 tsk finstött kardemumma
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk salt
2 - 3 krm vaniljpulver
4 ägg
1 msk pressad citronsaft
1 mixad banan
2 dl pumpapuré
4 msk smält kokosolja

Toppa med:
pumpakärnor

Sätt ugnen på 180 grader. (Om man har en hel pumpa istället för färdiggjord puré: Skala pumpan och ta bort kärnor, skär i mindre bitar, lägg på plåt med bakplåtspapper, rosta i ugnen ca 30 minuter och mixa sen till slät puré med stavmixer.) Blanda torra ingredienser. Vispa ägg och rör ner övriga + mjölblandning. Fördela smet i muffinsformar i muffinsplåt, strö på frön och grädda ca 40 minuter (testa om de är färdiga med en sticka). Låt svalna en kort stund i plåten, innan de får svalna helt på galler.


Citronscones

12 små

2 dl mandelmjöl
1/2 dl siktat kokosmjöl
1 msk fiberhusk
drygt 2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 - 1 msk pressad citronsaft
rivet skal från 1 citron
5 ägg
50 g kokosolja (smält)

Blanda mjöl, husk, bakpulver och salt. Vispa äggen fluffiga och vänd ihop med resten av ingredienser. Låt stå ca 5 minuter, rör sen inte mer i smeten. Ställ muffinsformar i muffinsplåt och fördela smeten med två matskedar. Grädda i 200 graders ugn (mitten), ca 15-20 minuter till fin färg. Låt stå kvar en liten stund för att stabilisera sig i plåten innan muffins flyttas över till galler. Ät ljumma med kokosgrädde och bär.


Äppelkaka

6 st ägg
3 msk honung
100 g smör (eller ghee med en nypa salt tillsatt)
1 1/4 dl kokosmjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk finstött kardemumma
2 tsk bakpulver

2 äpplen
malen kanel

Smält smöret. Blanda torra ingredienser. Vispa ägg och honung fluffigt, vispa ner smöret och mjölblandningen, fördela i form (smord och mandelmjöls-bröad) med avtagbar kant. Lägg på äppelklyftor och strö över kanel. Grädda ca 40 minuter i 175 graders ugn (mitten). Eventuellt till: Kokosgrädde utrört med kokosmjölk till lagom konsistens + vaniljpulver.

Tårta med morotskakebotten och hjortron

Receptet är Morotsmuffins med kanel- och citronsmak. Använde en form 25x16 cm, med bakplåtspapper. Ugn: 200 grader i ca 20-25 minuter. Toppade avsvalnad kakbotten med: Kokosgrädde (vispad med lite vaniljpulver och en skvätt pressad citronsaft) + generöst med hjortron tinade från frysen.


Choklad- och lakritsbrownies

200 g mjukrostad sötpotatis
6 st färska dadlar
1 dl mandelmjöl
2 msk kakao
1 msk lakritspulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 krm havssalt
2 ägg
2 msk smält ghee

Glasyr: Smält kakaosmör smaksatt med vaniljpulver (eller lakritspulver) och en nypa salt

Mixa sötpotatis (skalad mjukrostad i bitar, 175 graders ugn) till slät puré tillsammans med urkärnade dadlar, rör ner smält ghee. Blanda torra ingredienser för sig. Vispa äggen och vispa ner sötpotatisblandning och torra ingredienser. Fördela smeten i liten långpanna (ca 25x15 cm) med bakplåtspapper. Grädda ca 30 minuter i 175 graders ugn, mitten. Låt svalna kort i formen innan kakan tas upp, dra bort papper och svalna helt på galler. Bred ett riktigt tunt lager smält kakaosmör (riv och smält det sakta i en skål stående i hett vatten, rör ner smaksättning) på uppsidan och skär kakan i rutor då kakaosmöret stelnat (går fort).


Brownies

1/2 dl kokosfiber/kokosmjöl
2 msk kakao
1 krm vaniljpulver
1/2 dl kokosolja (använde smakneutral)
30 g mörk choklad (använde osötad hemgjord - recept finns här)
2 msk kaffe
8 st. färska dadlar
2 ägg

Kärna ur dadlar. Smält samman kokosolja och mörk choklad på svag värme. Blanda torra ingredienser och mixa (använde stavmixer) ner övriga till en slät smet. Klä en form ca 15 x 25 cm med bakplåtspapper och bred ut smeten däri. Grädda i 175 graders ugn ca 15 - 20 minuter. Stjälp upp och dra bort pappret, skär i rutor och ställ kallt. Kokosgrädde till.


Pepparkakskryddade småbröd
(Lite som "skånska pepparkakor" kanske?)
14 st.

1 dl sötpotatispuré (mjukrosta skalad, i bitar skurna sötpot. 175 gr. ugn, mixa till slät puré)
2 ägg
2 urkärnade färska dadlar
1 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda
1 msk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk salt
1/2 dl sötmandel
1 dl sesamfrön
3 dl kokosflingor

Mixa samman slätt (mandeln får gärna bli lite grovhackad) i matberedare, trilla 14 bollar och platta ut dessa till plätt-stora rundlar på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 graders ugn, ca 15 minuter.
Testa med smör och en skiva port salut på - sååå gott! 👍


Apelsinchokladrutor

3 ägg
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 st. smält 70% choklad Marabou apelsin
1/2 dl smält kokosolja utan smak
ca 1 msk kakaopulver
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk kaffe
8 st. färska dadlar

Mixa samman smet, bred ut i lagom stor bakplåtspappersklädd form. Ugn: 175 gr. ca 20 minuter. Dela i rutor.


Muffins att variera

4 dl mandelmjöl
3 tsk bakpulver
3 krm salt
3 ägg
ca 1/4 - 1/2 dl honung eller annan sötning
50 g smält smör
1/2 dl grädde
1 tsk vaniljpulver
1 - 2 tsk pressad citronsaft
bär, tärnat äpple, kryddor, rivet citronskal, kakao, eller annan valfri smaksättning.

Blanda torra ingredienser. Vispa ägg och honung/sötning poröst. Blanda ner smält smör, grädde och citronsaft. Rör ner torra ingredienser. Fördela smet i 12 mufinsformar i muffinsplåt. Tryck ner jämnt fördelat med fruktbitar/bär (gärna frysta) i smeten, smaksättning med kryddor etc rörs ner i mjölblandning. Grädda i 200 graders ugn ca 15 - 20 minuter. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)