fredag 11 november 2016

Vitkålsgratäng till köttfärsbiffar

Vitkålsgratäng

500 g strimlad och sköljd vitkål
1 hackad gul lök
1 - 1/2 strimlad purjolök
3 pressade vitlöksklyftor
1 dl grädde
1 dl smetana
1 tsk örtsalt
3 krm malen vitpeppar
smör att steka i

skivad eller riven ost ovanpå.

Fräs vitkål, lök, purjo och vitlök i smör till det blir mjukt och har ångat av ordentligt. Rör ner salt, peppar, grädde och smetana. Bred ut i ugnsform och lägg på ost. Gratinera ca 35 minuter i 200 graders ugn.

Köttfärsbiffar: ca 300 g köttfärs (nöt- eller blandfärs) rörs samman med; 2 ägg, 2 msk grädde, torkad persilja, 3 - 4 pressade vitlöksklyftor, örtsalt och vitpeppar. Stek biffar i smör. Blir ca 8 st.

3 kommentarer:

  1. Vitkålsgratäng låter supergott. Har aldrig ätit det. Måste absolut prövas. Tack för det fina tipset !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod! Verkligen en bra och snabbfixad grej att göra av vitkål. Strimlar bara lök och purjo för hand, kör ner kålen med grov hyvelskiva i matberedare. :)

      Radera
  2. vitkål är så gott! måste pröva gratängen. så tänker jag förresten om så gott som alla dina fina recept

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)