tisdag 31 maj 2016

Squashplättar

Squashplättar
2 port. / 10-12 st plättar

700-800 g grovriven squash
1 tsk salt
50 g riven lagrad prästost
2 msk kokosmjöl
2 ägg
1/2 dl grädde
1 krm salt
1 krm malen vitpeppar
ghee eller kokosolja att steka i

Lägg riven squash och salt i en skål och rör om ordentligt, låt stå ca 30 minuter. Pressa bort vätska och blanda squashen med övriga ingredienser. Smält ghee eller kokosolja i stekpanna och klicka ut smet, ca 4 plättar per lagg. Stek till fin färg på båda sidor. Ev. knaperstekt bacon och vitlöksyoghurt (turkisk yoghurt + pressad vitlöksklyfta + örtsalt) till.


måndag 30 maj 2016

Chiapudding med blåbär

Chiapudding med blåbär

5 dl kokosmjölk
1 dl blåbär
rivet skal från 1/2 citron
2 krm vaniljpulver
ev. honung efter smak
4 msk chiafrön
kokosgrädde från burk med kokosmjölk

Mixa kokosmjölk, bär, ev. honung, citronskal och vanilj. Rör ner chiafrön och låt stå en stund, rör så fröna fördelas jämnt i vätskan och häll upp i 3-4 portionsglas. Låt stå i kylen över natten. Toppa med en klick kokosgrädde.

söndag 29 maj 2016

Hasselnötsmjöl

Hasselnötsmjöl
blir ca 4 dl.

2 dl hasselnötskärnor

Rosta i torr stekpanna, skaka pannan under tiden för jämn rostning. Gnugga av skal i handduk och mal de rostade nötterna till mjöl i mandelkvarn.


fredag 27 maj 2016

Gubbröra

Gubbröra med majonnäs

2 hackade hårdkokta ägg
4 hackade ansjovisfiléer
3 - 4 msk hackad gräslök
1 msk finhackad dill
1/2 - 1 krm malen vitpeppar
1 1/2 - 2 msk hemlagad majonnäs

Majonnäs: 1 helt ägg, ca 1 tsk rödvinsvinäger, 1/2 - 1 tsk dijonsenap, örtsalt och malen vitpeppar, 2 - 2 1/2 dl rapsolja. Mixa ägg, vinäger, senap, salt och peppar med stavmixer, häll sakta ner oljan under mixning, vicka lite på stavmixern under tiden.

onsdag 25 maj 2016

Paprika- och renskavsgryta

Paprika- och renskavsgryta

1 pkt renskav
3 tärnade paprikor, gärna olika färger
ca 175 g skivade färska champinjoner
1 strimlad mindre purjolök
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
2 dl vatten
örtsalt och malen vitpeppar
ghee eller smakneutral kokosolja att steka i

Bryn renskav, salta, peppra och lägg på skärbräde för att när den svalnat skära i strimlor. Stek champinjoner, lägg i gryta. Stek även purjo och paprika tills det börjar mjukna. Blanda det stekta i grytan tillsammans med tomatpuré, timjan och vatten. Låt småputtra samman en stund samt smaka av med eventuellt mer salt och peppar vid behov.

tisdag 24 maj 2016

Tapenade

Tapenade

175 g kärnfria oliver (blandade svarta och gröna)
1 msk kapris
1 skalad vitlöksklyfta
ca 3/4 dl olivolja
1 tsk torkad oregano

Mixa alla ingredienser fint i matberedare.


måndag 23 maj 2016

Chiapudding med havtorn

Chiapudding med havtorn

1 1/2 dl krämig kokosmjölk
1/2 dl havtornspuré (passerade havtornsbär)
2 1/2 msk chiafrön
1 tsk honung (flytande)

Rör samman kokosmjölk, honung och havtornspuré. Rör ner chiafrön och låt stå en stund, rör tills frön blir jämnt fördelade i vätskan, häll upp i skål eller mugg och ställ i kylen över natten.

Resträtt av ugnsstekt makrill

Makrill med senapssås och kapris

2-3 filéer av kall ugnsstekt makrill

Senapssås:
1 msk dijonsenap
4 msk extra mild olivolja eller rapsolja
1/2-1 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 tsk torkad timjan
2 msk finhackad dill
1/2-1 dl hackad gräslök
ca 1/2 tsk örtsalt
1/2-1 krm malen vitpeppar

Ovanpå:
ca 2 msk kapris

Mixa senap, olja, vinäger och vatten. Rör ner timjan, dill, gräslök, salt och peppar. Lägg stekta kalla fiskfiléer på ett fat och häll på såsen, strö över kapris och ställ kallt.

lördag 21 maj 2016

Kokosvåfflor med chiafrö-rörda blåbär


Kokosvåfflor
10-12 st.

4 ägg
1 burk uppvispad kokosmjölk
1/2 dl kokosmjöl
knappt 1 msk fiberhusk
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 krm salt
25 g smält ghee eller kokosolja

Vispa ägg poröst och blanda med kokosmjölk. Blanda ihop torra ingredienser och sikta ner i smeten, rör samman jämte smält ghee eller kokosolja. Låt stå och svälla något medans våffeljärnet blir varmt. Grädda våfflor med ca 1/2 dl smet/våffla. Smeten tjocknar något mer under tiden man gräddar, men det gör inget, våfflorna blir lika tunna och fina för det som färdiga (låt få ordentligt med färg).


Chiafrö-rörda blåbär

tinade frysta eller färska blåbär
chiafrö (ca 1-2 msk frön/1-2 dl bär)

Rör samman blåbär med chiafrö, mängd beroende på hur saftrika bären är.

Ugnskokt fisk med grönsaker x 2

Ugnskokt sej med grönsaker

ca 400 g tinat fiskblock sej
1/2 strimlad purjolök
1 tärnad röd paprika
1 tärnad zucchini
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk smakneutral kokosolja eller ghee
hackad persilja
1 tsk örtsalt
nymalen svartpeppar

Sära tinade filéer och lägg i botten av en vid låg kastrull med lock (som fungerar att ha i ugnen). Klicka på kokosolja eller ghee, täck med grönsaker, persilja, vitlök, salt och peppar. Lägg på lock och ställ in i 225 graders ugn, ca 30 minuter. Tomatpesto att äta till, recept finns här.


Ugnskokt torsk med grönsaker

ca 400 g tinat fiskblock torsk
1 strimlad purjolök
1 tärnad röd paprika
2-3 tärnade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
hackad persilja
1/2 tsk salt
ca 1/2 krm vitpeppar

Sära tinade filéer och lägg i botten av en vid låg kastrull med lock (som fungerar att ha i ugnen). Häll på olivolja, täck med grönsaker, persilja, vitlök, salt och peppar. Lägg på lock och ställ in i 225 graders ugn, ca 20 minuter. Tomatpesto att äta till, recept finns här.


fredag 20 maj 2016

Tomatpesto

Tomatpesto

ca 80 g soltorkade tomater (ej inlagda i olja)
blad från ca 1 kruka basilika
2 skalade vitlöksklyftor
1 1/2 dl olivolja
1/2 - 1 dl finhackad mandel
ca 25 g riven västerbottenost
1 krm cayennepeppar (kan uteslutas)

Blötlägg tomater (för att få bort det mesta saltet) i kokhett vatten ca 20 minuter, låt rinna av och skölj. Lägg tomater, basilikablad, vitlöksklyftor och olivolja i matberedare och mixa. Rör ner hackad mandel, ost och eventuellt peppar (ger god pepprig eftersmak). Smaka av.

torsdag 19 maj 2016

Ghee

Ghee

500 g smör

Smält smöret på medelvärme (3) i en kastrull, när det börjar koka sänk värmen till lägsta (1). Låt småputtra i ca 20 minuter och skumma bort skummet som flyter upp till ytan då och då. När smöret ser klart och fint ut hälls det på flergångskaffefilter i kaffetratt över burk eller liknande. Slagget som samlats i botten av kastrullen skall inte blandas eller hällas med i det renade smöret utan tas bort helt. Låt stå och droppa igenom.


Ghee är t.ex. perfekt att steka i, eller ha till hollandaise-/béarnaisesås.

Naturligtvis kan man också köpa färdig.
Men det blir klart billigare att göra själv.


Hasselnötssmör

Hasselnötssmör

2-3 dl hasselnötskärnor
1 krm salt

Rosta nötter i torr stekpanna på spisen, skaka pannan så de blir rostade runtom. Lägg i handduk och gnugga av det skal som går att få av (inte så noga). Kör nötter i matberedare, när nötmassan börjar bli mjuk stanna maskinen och peta ner den från kanterna då och då. Mixa tills massan blir slät och rinnig, blanda ev. ner lite salt och häll upp i skål eller burk. Förvara i kylen.


lördag 14 maj 2016

Sparrissoppa

Sparrissoppa
2 port.

250 g färsk grön sparris
1 hackad gul lök
4 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
2 msk philadelphiaost
örtsalt och malen vitpeppar efter smak
smör att steka i

4 skivor bacon (uteslut för veg. alt.)

Knaperstek ev. bacon och låt rinna av på hushållspapper. Skär sparris i bitar, koka mjuka i lättsaltat vatten ca tre minuter, låt rinna av och lägg sparrisknoppar åt sidan. Bryn den hackade löken och lägg i kastrull tillsammans med sparrisbitar, tillsätt grönsaksbuljong, grädde och philadelphiaost. Låt småkoka samman i tio minuter och mixa slätt. Lägg i de sparade sparrisknopparna och låt soppan bli genomvarm. Smula bacon ovanpå för den som så önskar.

torsdag 12 maj 2016

Magic Bullet Coffee

Magic Bullet Coffee

Per mugg:
2 dl nybryggt kaffe
ca 1 msk smör eller ghee
ca 1 tsk kokosolja

Mixa med stavmixer.

tisdag 10 maj 2016

Currygryta (kryddstark) med kyckling

Currygryta med kyckling

1-2 strimlade kycklingfiléer
1 strimlad purjolök
1 hackad gul lök
örtsalt och malen vitpeppar
smör och/eller kokosolja att steka i
1 brk kokosmjölk
2 tsk curry
150 g gröna bönor skurna i bitar
150 g halverade brysselkål
sambal oelek efter smak
ca 2-3 msk philadelphiaost

Bryn strimlad kyckling, salta, peppra och lägg åt sidan. Stek purjo och gul lök, rör ner kokosmjölk, curry, bönor och brysselkål, låt småputtra en stund. Rör ner kyckling, philadelphiaost och sambal oelek. Koka ihop och smaka av.

tisdag 3 maj 2016

Rättikagratäng och kycklingfilé med ugnsrostade vitlöksklyftor

Rättikagratäng
2 port.

ca 250 g rättika i tunna skivor
1 hackad gul lök
1 dl grädde
100 g philadelphiaost
2 pressade vitlöksklyftor
ca 1 dm finstrimlad purjo
1 1/2 dl riven lagrad ost
ca 1/2 tsk örtsalt (typ Herbamare)
malen vitpeppar

Smält ihop grädde och philadelphiaost i en kastrull. Rör ner rättika, lök, vitlök, salt och peppar. Låt småkoka ca 10 minuter. Rör ner purjon och 1 dl av rivna osten som får smälta ihop med såsen. Häll i ugnsform och strö kvarvarande riven ost ovanpå. Ställ in mitt i 200 graders ugn, ca 30 minuter tillsammans med fatet kycklingfilé.






Kycklingfiléer med ugnsrostade vitlöksklyftor
2 port.

2 kycklingfiléer
1-2 hela vitlökar
örtsalt och malen vitpeppar
smör och olivolja

Skala vitlöksklyftor. Stek med smör kycklingfiléer i stekpanna, salta och peppra. Lägg på ugnsfat med vitlöksklyftor runtom, ringla över olivolja och salta vitlöken lite lätt. Ställ in mitt i 200 graders ugn, ca 30 minuter tillsammans med rättikagratängen.


Kokossmör

Kokossmör

1 påse vanlig riven kokos

Kör i matberedare till rinnig och slät konsistens (det tar god tid, ha tålamod och stanna maskinen för att peta ner från kanterna när massan börjar bli fuktig). Häll upp på burk och ställ kallt - kokossmöret stelnar i kylen. Vid större användning kan smöret mjukgöras genom att ställa burken i en skål med varmt vatten.


100% kokos
8.4 gram kolhydrater / 100 gram

Naturligtvis kan man också köpa färdig.
Men det blir klart billigare att göra själv och det smakar ju lika som den färdiga.

Renée Voltaires Coconut Butter
har ett skikt högst upp i burken med kokosolja,
kokossmöret finns därunder.


söndag 1 maj 2016

Moussaka

Moussaka

1 aubergine (ca 400 g)
salt

Köttfärssås:
1 hackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
ca 400 g köttfärs
2 msk tomatpuré
1/2 dl vitt matlagningsvin (kan ersättas med vatten)
2 krm malen kanel
500 g krossad tomat
salt och svartpeppar efter smak.

Ostsås:
2 dl grönsaksbuljong
1 dl crème fraiche
ca 1 1/2 dl riven lagrad ost
1 ägg
malen svart- eller vitpeppar efter smak

Extra riven ost att strö ovanpå (ca 1/2 dl)

Kär aubergine i skivor, lägg på hushållspapper, salta och låt dra ur vätska. Köttfärssås: Fräs lök och vitlök mjukt i oljan, tillsätt köttfärs och bryn. Rör ner tomatpuré, matlagningsvin, salt, peppar och kanel, stek tills vätskan kokat in. Häll tomatkross i en kastrull och blanda ner köttfärsröran. Smaka av med ytterligare salt och peppar. Småputtra en stund. Ostsås: Vispa samman buljong, crème fraiche och ost, koka ihop ett tag. Vispa ner ägget på svag värme, vispa tills såsen tjocknar, dra av från plattan, smaka av med peppar. Låt såsen svalna lite. Varva köttfärssås och aubergineskivor, häll ostsåsen ovanpå och strö sist över extra riven ost. Ställ in i ugnens nedre del ca 30 minuter, 225 grader.