torsdag 30 juni 2016

Zoodles med tomatsås

Tomatsås med paprika och oliver

1 hackad gul lök
1 hackad grön paprika
1 finhackad röd chilipeppar (ta bort kärnor)
2 pressade vitlöksklyftor
ca 1 dl svarta oliver (använde Kalamataoliver)
500 g krossad tomat
oregano, salt och svartpeppar efter smak
kokosolja att steka i

1 zucchini/squash; spagettistrimlad eller hyvlad

Fräs lök, paprika, chili och vitlök mjukt i kokosolja, rör ner oliver och krossade tomater. Låt småputtra samman en stund på låg värme. Koka upp en kastrull vatten, låt strimlad/hyvlad zucchini koka några sekunder, låt rinna av i durkslag.

Wrapped eggs med lax istället för bacon

Wrapped ägg med rökt lax

6 skivor kallrökt lax
6 ägg
3 halverade små tomater
finhackad dill
malen svartpeppar

Klä sex större muffinsformar med laxskivor, knäck ett ägg i vardera, lägg på tomathalvor, dill och svartpeppar. Grädda formarna i muffinsplåt 15-20 minuter i 200 graders ugn.



tisdag 28 juni 2016

Paprikasås med kyckling (eller kanske fisk?)

Mejerifri paprikasås med kyckling

1 hackad gul lök
6 skivade färska champinjoner
2 - 3 pressade vitlöksklyftor
2 dl extra krämig kokosmjölk
3/4 - 1 dl ajvar relish (recept här)
6 halverade små tomater
40 - 50 g grovt skuren färsk spenat
salt och malen vitpeppar
kokosolja att steka i

färdigstekta kycklingfiléer i bitar

Fräs lök, svamp och vitlök mjukt i kokosolja. Vispa ihop kokosmjölk och ajvar, häll i pannan och småkoka samman, salta, peppra och smaka av. Rör ner kycklingbitar, tomat och spenat. Låt allt bara bli genomvarmt.


Ajvar relish

Ajvar relish

1 aubergine (halverad på längden)
2 röda paprikor (delade och urkärnade)
2 röda chilipeppar (delade, urkärnade och finhackade)
2 finhackade vitlöksklyftor
1/2 dl vitvinsvinäger
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm finstött svartpeppar
1 tsk paprikapulver
kokosolja att steka i

Lägg paprika och aubergine med skalsidan uppåt på bakplåtspappersklädd plåt, ställ högst upp i 225 graders ugn tills skalet blir svartfläckigt. Dra bort skinnet från aubergine samt skala bort det som lossnar och det svarta från paprikor. Stek chili och vitlök i kokosolja, tillsätt hackad aubergine och paprika och fräs samman. Häll vinäger, olja och kryddor i matberedarskål, tillsätt grönsaksfräs och kör till en puré. Häll upp i burkar eller askar. Fungerar att frysa.


måndag 27 juni 2016

Broccolisallad

Broccolisallad

1 färsk broccoli (inte för liten)
1 röd lök
5 - 6 färska champinjoner
1/2 - 1 pkt bacon
1 dl hemgjord majonnäs

Knaperstek bacon och låt rinna av på hushållspapper. Skär broccolin i små bitar, skölj väl. Hacka löken fint och champinjonerna i skivor. Blanda samman broccoli, lök, svamp och söndersmulat bacon. Rör ner majonnäsen och ställ salladen kallt minst en timme. Salladen är god ensam som den är eller till fisk alt. kyckling. Vände idag ner varm nystekt (cajunkryddad förstås) kycklinginnerfilé skuren i bitar i salladen - rekommenderas. Vill man inte använda bacon så ersätt med strimlad och lätt rostad mandel + lite extra salt.

Chiafröpudding med hjortron

Chiafröpudding med hjortron
2 port.

200 g hjortron
saften från 1 lime
ca 2 tsk färskriven ingefära
2 dl extra krämig kokosmjölk
3 msk chiafrö

Mixa bär, limesaft, ingefära och kokosmjölk. Rör ner chiafrö och låt svälla en stund, rör om och häll upp i två portionsglas. Låt stå i kylen minst två timmar.

lördag 25 juni 2016

Kryddig hallonsmoothie

Kryddig hallonsmoothie

Per port.:
1 dl 'Extra Creamy' kokosmjölk
1 dl frysta tinade eller färska hallon
1 äggula
ca 1 krm malen ingefära

Mixa samman allt slätt med stavmixer.


fredag 24 juni 2016

God laxröra till avokado

Laxröra

100 g hackad kallrökt lax
1 - 2 msk finhackad dill
1 msk finhackad gräslök
ca 1/2 krm örtsalt
1/2 krm malen vitpeppar
1 tsk pressad citronsaft
1/2 dl crème fraîche

Blanda samman alla ingredienser och ställ kallt.
Passar bra till avokado.



onsdag 22 juni 2016

Grön sallad med avokado och räkor

Grön sallad med avokado och räkor

hackad spenat
haricots verts i bitar
räkor med skal
finstrimlad purjolök
avokado
pressad citronsaft
finhackad persilja
salt och malen vitpeppar
olivolja
smör

Tina spenat, haricots verts och räkor, skala räkorna. Skär avokado i klyftor och blanda med citronsaft. Fräs upp hackad spenat och haricots verts (skurna i mindre bitar) i smör och en liten skvätt vatten, salta och peppra, ta pannan från värmen. Rör ner strimlad purjo, lägg upp i en vid skål och ställ kallt för att svalna. Blanda försiktigt ner avokado, lägg räkor ovanpå och strö över finhackad persilja. Ringla över olivolja.


Kolla om avokadon är OK:


Skaftfästet skall gå att pilla bort - går det inte så är den för omogen.

Ser det friskt ljusgrönt ut där fästet satt - då är avokadon OK!
(Är det istället gråbrunt under fästet så är den övermogen)


tisdag 21 juni 2016

Krämig paprikasoppa

Krämig paprikasoppa

3 paprikor (röda och/eller gula)
1 gul lök
1 msk smör
3 dl grönsaksbuljong
1 tsk paprikapulver
1 dl rysk eller turkisk yoghurt
1 dl grädde
salt och malen vitpeppar efter smak

Toppa med: Hackat kryddgrönt, t.ex persilja och purjo

Dela, kärna ur och skölj paprikor. Grilla paprikahalvorna i ugnen (högst upp med övergrill och 225 grader) och skala dem. Hacka löken och bryn i smör, stek med den skalade och hackade paprikan, paprikapulver, salt och peppar. Häll på buljong, låt småkoka en stund. Sila av buljongen i en kastrull och kör grönsakerna slätt med mixer, häll ner purén i buljongen, vispa i yoghurt och koka upp. Vispa ner grädden och smaka av med ev. mer salt och peppar. Kryddgrönt till.

måndag 20 juni 2016

Äggsallad med curry

Äggsallad med curry

1 1/2 dl extra mild olivolja eller rapsolja
1 ägg
1/2 tsk dijonsenap
1 tsk röd- eller vitvinsvinäger
2 - 3 krm salt
1 krm malen vitpeppar
6 hårdkokta ägg
1/2 - 1 tsk curry
ev. lite finhackad dill eller persilja

Mät upp olja i en liten kanna. Knäck ägget i matberedarskålen och tillsätt senap, vinäger, salt och peppar. Kör samman tills äggblandningen blir lite ljus och häll sakta ner oljan genom matarröret under tiden maskinen går, kör till en tjock majonnäs. Hacka hårdkokta ägg och blanda samman med curry, ev dill/persilja och majonnäs. Ställ kallt.

söndag 19 juni 2016

Saltlakritsmandlar

Saltlakritsmandlar

2 dl sötmandel
1/2 - 1 tsk salt
1 msk lakritspulver
1/2 dl vatten

Blanda allt i en liten kastrull. Koka tills all vätska kokat in. Bred ut mandlar på bakplåtspappersklädd plåt och torka i 150 graders ugn 20 minuter. Skaka plåten efter halva tiden. Stäng av ugnen och eftertorka med ugnsluckan på glänt så mandlarna blir riktigt knapriga.

lördag 18 juni 2016

Lime- och hallonsmoothie

Lime- och hallonsmoothie
2 port.

5 dl kokosmjölk
saft och rivet skal av 1 lime
100 g frysta otinade hallon
1 krm vaniljpulver
ev. sötning efter smak med honung (1/2 tsk)

Mixa samtliga ingredienser. Häll upp i glas och drick smoothien direkt iskall

Mejerifria pancakes med knaperstekt bacon eller färska jordgubbar

Små mejerifria pancakes
7-8 st.

2 ägg
1 dl Extra Creamy Coconut Milk
1 msk smält ghee eller kokosolja
1/2 - 1 krm salt
1 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
1/2 dl kokosfibermjöl
ghee eller kokosolja att steka i.

Blanda torra ingredienser. Vispa äggen och blanda ner ghee/kokosolja och kokosmjölk. Rör ner mjölblandning i äggsmet och låt stå att svälla 5-10 minuter. Klicka ner och bred ut smeten lite till små pancakes i stekpanna, grädda till fin färg, vänd försiktigt. Knaperstekt bacon eller färska jordgubbar att äta till.

torsdag 16 juni 2016

Tacopaj med älgfärsröra

Tacopaj med älgfärsröra

Pajdeg:
2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 g smör
1 ägg
1/2 dl vatten

Fyllning:
500 g älgfärs
1 hackad gul lök
1 finhackad röd chili (utan kärnor)
2 pressade vitlöksklyftor
1 - 2 msk tacokrydda (se recept här)
salt efter smak
1 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
smör att steka i.

Toppa med:
10 halverade körsbärstomater
6 halverade oliver (gröna eller svarta urkärnade)
75 g smulad fetaost

Ev. ovanpå:
färska blad av basilika
ett par varv nymalen svartpeppar

Pajskal: Kör samman torra ingredienser i matberedare, mixa smöret däri. Tillsätt ägg och vatten, kör till en sammanhållen pajdeg som får vila minst en timme i kylen. Dela degen i två delar, kavla ut den ena till bottenplatta och rulla en längd av den andra som räcker runt kant på pajformen, tryck upp någorlunda jämnt mot kanten. Kläm ihop degen mellan kant och botten. Ställ i kylen en halvtimme. Förgrädda pajskal i 175 graders ugn, ca 10 minuter. Fyllning: Bryn färs, salta och lägg åt sidan, fräs lök, chili och vitlök mjukt och blanda ner färsen. Rör ner tacokrydda (ungefär halva mängden) och tomatpurén, häll på krossade tomater och låt koka samman på låg värme tills vätskan från tomaterna kokat in. Smaka av med mer tacokrydda och salt. Fyll det förgräddade pajskalet med älgfärsröran, lägg på tomater (snittyta uppåt), oliver och fetaost. Färdiggrädda i 200 graders ugn ca 25-30 minuter. Låt pajen svalna något, lägg ev. på färska basilikablad och mal lite svartpeppar ovanpå.


onsdag 15 juni 2016

Snabb sill i sås

Sill i majonnässås

1 förp. 5-minuterssill (hela filéer)
1 dl hemlagad majonnäs
1 msk finhackad dill
1 knippa finhackad gräslök
1 liten hackad röd lök
malen vitpeppar efter smak

Rör samman majonnäs, dill, gräslök, rödlök och smaka av med peppar. Skölj sillfiléer och skär i bitar, vänd ner i såsen. Ställ kallt.

Kryddstark tomatsoppa med fröiga västerbottenkex

Kryddstark tomatsoppa

1 finhackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk ghee eller kokosolja
1 finhackad röd chili
1 tsk paprikapulver
500 g krossade tomater
2 dl vatten
1 dl färska basilikablad (eller ca 1 msk torkad)
örtsalt och ev. svartpeppar.

Stek finhackad lök och pressad vitlök i ghee/kokosolja, rör ner finhackad chili (urkärnad) och paprikapulver, låt fräsa med en stund. Rör ner tomater, hackade basilikablad och späd med vatten. Låt stå och småkoka samman en stund. Smaka av med örtsalt och ev. peppar.
Fröiga västerbottenkex
ca 10-12 st.

1 dl pumpakärnor
1/2 dl sesamfrö
1 tsk fiberhusk
1 nypa havssalt
1/2 dl vatten
2 dl finriven västerbottenost

Blanda torra ingredienser i en skål, rör ner ost och vatten. Låt svälla 10 minuter. Trilla bollar och lägg glest på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda 12-15 minuter i 225 graders ugn.
Låt svalna på galler.

tisdag 14 juni 2016

Rödspätta och räkor i kokossås till zoodles

Rödspätta och räkor i kokossås till zoodles

8 rödspättafiléer (MSC-märkt)
ca 200 g oskalade räkor
1 bit strimlad purjo
1 - 1 1/2 dl kokosgrädde (från burk med kokosmjölk)
1 - 2 msk finhackad dill
ca 1 tsk färskpressad citronsaft
salt och malen vitpeppar
kokosolja

1 zucchini

Fräs purjon mjuk i kokosolja utan att ta färg, salta och peppra. Tillsätt kokosgrädde, citronsaft och dill, låt småkoka samman och smaka av. Lägg i hoprullade rödspättafileer, sjud sakta och vänd fiskrullarna. Sätt lock på kastrullen och ställ på skärbräda tills fisken är genomkokt. Lägg på skalade räkor och strö på lite extra dill. Zoodles: "Svarva" av zucchini spagetti (eller hyvla tunna skivor med osthyvel på längden). Koka upp lättsaltat vatten, lägg ner zoodles och ta upp efter bara ett par sekunder och låt rinna av i durkslag.

söndag 12 juni 2016

Ugnsgratinerade paprikor med snabb fusk-choronsås

Ugnsgratinerade paprikor med snabb fusk-choronsås
2-4 port.

2 stora paprikor delade, urtagna och sköljda

1 hackad gul lök
ca 200 g köttfärs
ca 300 g krossad tomat
1 msk tomatpuré
ca 1/2 dl torkad trattkantarell eller trumpetsvamp
1 - 2 tsk oregano
2 pressade vitlöksklyftor
salt och malen vitpeppar efter smak
lite vatten att späda med
ghee eller kokosolja att steka i

Att strö ovanpå: sesamfrö

Sås:
2 äggulor
1 msk rödvinsvinäger
100 g smält ghee
ca 2 krm salt
1 krm malen vitpeppar
1 tsk tomatpuré
1/2 - 1 tsk lökpulver
några små kvistar finhackad persilja

Sås: Vispa gulor och vinäger med elvisp i en skål över kokande vattenbad tills det börjar tjockna, ställ skålen från värmen och vispa ner smält ghee. Vispa ner salt, peppar, tomatpuré, lökpulver och finhackad persilja. Paprikor: Stöt den torkade svampen till pulver i mortel. Bryn lök och köttfärs i stekpanna, häll på tomatkross. Rör ner tomatpuré, oregano, salt, peppar, stött svamp och pressad vitlök. Späd med vatten och låt småputtra samman tills vätskan kokat in. Lägg paprikahalvor på ugnsfat, fyll med köttfärsröran och strö sesamfrö ovanpå. Ställ in i 200 graders ugn, ca 30-40 minuter. Klicka såsen på de varma paprikorna, förslagsvis hyvlad färsk gurka till.

lördag 11 juni 2016

Äpple- och avokadosmoothie

Äpple- och avokadosmoothie

1 avokado
1 skalat äpple i bitar
 färsk babyspenat
1 bit ingefära
saft från 1/2 citron
vatten att späda med.

Mixa och späd med vatten.

Wrapped eggs

Wrapped eggs med chiliaioli
6 st.

6 skivor (1 pkt) bacon
6 ägg
malen svartpeppar

chiliaioli (se recept här)

Klä sidorna av muffinsformar i muffinsplåt med baconskivor, låt den fetaste kanten på baconskivorna vara uppåt (håller formen bättre då). Förstek i 200 graders ugn ca 5 minuter, ta ut och knäck ett ägg i varje form, peppra, ställ in på nytt och färdigstek 15 minuter. Klicka chiliaioli på de varma äggen och ät då de fortfarande är varma.



måndag 6 juni 2016

Chiapudding hallon/lime

Chiapudding hallon/lime
2 port.

2 dl Extra Creamy Coconut Milk
1 dl hallon
saft från 1/2 lime
1 tsk vaniljpulver
ev. honung efter smak
2 msk chiafrön

Toppa med: extra hallon och citronmeliss

Mixa kokosmjölk, hallon, lime, vanilj och ev. honung (kan uteslutas) slätt. Häll över i en skål och rör ner chiafrön, låt stå tills fröna svällt något, rör om så de fördelas mer jämnt i vätskan och häll upp i glas eller kaffekoppar. Låt stå i kylen minst 3 timmar.

söndag 5 juni 2016

Två sorters kycklingsallad

Kycklingsallad med broccoli och champinjoner
2 port.

1 kycklingfilé
salt och malen vitpeppar
ghee eller smör
1 st. (250 g) färsk broccoli
1 vitlök
6-8 cocktailtomater
ca 10 färska champinjoner
ruccolasallad
3 skivor knaperstekt bacon
1 dl torrostade pekannötter

Dressing:
1/2 dl olivolja
1/4 dl rödvinsvinäger
1/4 dl vatten
2 krm salt
1 krm malen svartpeppar
1 krm vitlökspulver

Sätt ugnen på 200 grader och lägg in vitlöken en stund så klyftorna går lättare att skala. Bryn kycklingfilé i stekpanna, salta, peppra och krydda, ställ in på fat i ugnen. Skär broccolin i mindre bitar och champinjoner i kvartar. Lägg på ugnsfat efter att kycklingen stått inne i ca 15 minuter: broccoli, champinjoner, skalade vitlöksklyftor och tomater; salta över och låt stå inne ytterligare 15 minuter. Kycklingfilén skall efterstekas ungefär 30 minuter, vänd den efter halva tiden då grönsakerna läggs till. Ta ut och låt svalna lite innan kycklingfilén skärs upp. Vispa ihop dressingen. Lägg på tallrikar: Ruccolasallad, kycklingbitar, broccoli, champinjoner, vitlöksklyftor, tomater, rostade pekannötter och smulat knaperstekt bacon. Skeda över dressing.

Kycklingsallad med rödbetor och ädelost
2 port.

1 kycklingfilé
örtsalt och malen vitpeppar
ghee eller smör
4-5 mindre rödbetor, skalade och skurna i klyftor
3 skivor bacon
färsk spenat (små blad)
1 bit ädelost
1 dl valnötter

Dressing:
1/2 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

Bryn kycklingfiléer, salta och peppra. Lägg kyckling och rödbetsklyftor på bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i 200 graders ugn ca 30 minuter. Rödbetorna ugnsbakas och kycklingfiléerna eftersteks färdiga samtidigt. Lägg på tallrikar: spenat, kyckling skuren i bitar, ugnsbakade rödbetsklyftor, smulad ädelost, knaperstekt smulad bacon, valnötter och ringla sist den hopvispade dressingen över.

lördag 4 juni 2016

Kokos- och nyponsmoothie

Kokos- och nyponsmoothie

Per port.:
2 msk nyponskalsmjöl
1 dl kokande vatten
1 msk kokosolja
1 dl kokosmjölk
vispad kokosgrädde
kokoschips

Rör ut nyponskalsmjölet i kokande vatten, lös oljan däri och blanda sist ner mjölken, kyl. Ovanpå: kokosgrädde och kokoschips.

Stekt blomkålsris med ägg och lök

Stekt blomkålsris med ägg och lök

Tunn omelett:
2 ägg
1 msk vatten
1 krm salt
1/2 krm malen vitpeppar
ghee att steka i

Blomkålsris:
1 grovrivet blomkålshuvud (inte för stort)
1 hackad gul lök
ghee att steka i
ca 1 tsk sambal oelek
salt och malen vitpeppar efter smak.

Omelett: Vispa ihop äggsmet och grädda en tunn omelett, dra av från värmen och lägg lock på stekpannan så smeten stelnar på ovansidan, låt sen svalna helt. Ta upp och skär i tunna strimlor. Blomkålsris: Fräs lök och riven kål tills det tar färg, rör ner sambal oelek, salta, peppra och smaka av. Vänd sist ner omelettstrimlor och låt allt sakta bli genomvarmt.

torsdag 2 juni 2016

Köttfärssås med champinjoner

Köttfärssås med champinjoner

100 g skivade färska champinjoner
1 hackad gul lök
250 g köttfärs
2 pressade vitlöksklyftor
250 g krossad tomat
ca 1 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1/2 dl rött matlagningsvin
örtsalt och malen vitpeppar
oregano
kokosolja att steka i

ruccolasallad

Stek svamp och lök tills det börjar ta färg, lägg i kastrull. Bryn köttfärsen och tillsätt vitlök, lägg i kastrull jämte övriga ingredienser och småkoka samman. Smaka av med extra salt och peppar vid behov. Rör ner snabbt förvälld hyvlad squash. Ruccolasallad till.

onsdag 1 juni 2016

Kycklinggratäng

Krämig dragonkyckling
4 port.

2 - 3 st. kycklingfiléer
ca 200 g färska champinjoner eller kantareller
2 gula lökar
2 dl crème fraîche
1/2 dl grädde
2 dl riven ost
1 msk torkad dragon
ca 1/2 - 1 tsk dijonsenap
8 körsbärstomater
ca 2 msk ghee eller smör att steka i
salt och malen vitpeppar

Blanda crème fraîche, grädde, riven ost, dragon och senap. Halvera tomater. Skiva champinjoner (eller skär kantareller i mindre bitar) och hacka lök. Skär kyckling i bitar, bryn i ghee/smör, salta, peppra och lägg i botten av ugnsform. Stek svamp och lök i resten av fettet, salta, peppra och fördela över kycklingbitarna. Lägg på de halverade tomaterna med snittsidan uppåt och häll på ostblandningen. Gratinera i 225 graders ugn, ca 20 minuter.