onsdag 31 augusti 2016

Pizza med chiliaioli eller bearnaisesås

Pizza med chiliaioli eller bearnaisesås
2 - 3 port.

Pizzabotten:
1 1/2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 msk pofiber
2 tsk bakpulver
3 krm salt
2 ägg
1 dl kokande vatten
2 msk olivolja

valfri "fyllning" (om köttfärs används; blanda den ev. först med tacokrydda)

Chiliaioli:
1 dl hemlagad majonnäs
2-3 pressade vitlöksklyftor
finhackad röd chili efter smak

Bearnaisesås:
2 äggulor
1 msk rödvinsvinäger
100 g smält ghee
ca 2 krm salt
1 krm malen vitpeppar
ca 1/2 msk torkad dragon

örtsalt
ev. olivolja
torkad oregano
ruccolasallad

Blanda torra ingredienser. Vispa ner ägg och sedan kokhett vatten blandat med olja. Vispa samman till en deg, låt stå 5 minuter. Lägg deg på bakplåtspapper, fukta med kallt vatten och kavla ut en tunn rundel (skölj kaveln i kallt vatten innan). Grädda i 200 graders ugn ca 10-15 minuter. Låt botten svalna på galler med undersidan uppåt. Lägg på valfri fyllning. Strö på örtsalt och ringla ev. över lite olivolja. Färdiggrädda i 225 graders ugn till fin färg. Strö över ruccolasallad och klicka på chiliaioli eller bearnaisesås. Bearnaisesås: Lägg äggulor och vinäger i en liten skål över kokande vattenbad, vispa med elvisp tills det börjar tjockna. Ställ av skålen från värmen, vispa ner ghee och sedan salt, peppar och dragon. Smaka av.



Sellerisallad

Sellerisallad

skivad stjälkselleri
grovhackade valnötter
majonnäs
smetana
philadelphiaost
örtsalt och malen vitpeppar

Blanda allt och ställ kallt minst en timme.

tisdag 30 augusti 2016

Sprött fröknäcke


Sprött fröknäcke

1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrö
1 msk fiberhusk
1 tsk havssalt
1/2 dl smält kokosolja
2 1/2 dl kokande vatten

Blanda torra ingredienser, rör ner kokosolja och sist vattnet. Häll ut på plåt med bakplåtspapper och bred ut den lösa smeten så det täcker hela plåten. Grädda i 150 grader (mitten) i en timme. Vänd och dra bort pappret, lägg med ovansidan ner på ugnsgallret, stäng av ugnen och låt brödet stå inne så på gallret ca en timme till. Bryt isär i lagom stora bitar.

lördag 27 augusti 2016

Lingonsmoothie

Lingonsmoothie

2 dl kokosmjölk
1/2 - 1 dl väl mogna lingon
2 krm vaniljpulver

ev. kokosgrädde

Mixa och toppa ev. med kokosgrädde.

torsdag 18 augusti 2016

Hemgjord choklad med kakaosmör

Hemgjord choklad med kakaosmör

1 dl finrivet kakaosmör
1 dl deodoriserad kokosolja
1 dl kakaopulver
(ev. Stevia Drops efter smak)

Koka upp en kastrull vatten med djup tallrik över, ställ från värmen, låt svalna lite och smält ihop kakaosmör och kokosolja under omrörning i tallriken. Måtta upp kakao i en liten kanna, rör ner smör- och oljeblandningen tills kakaon blivit helt upplöst. (Blanda eventuellt ner steviadroppar om sötning önskas.) Häll upp i valfria små formar (gärna silikonformar avsedda för praliner). Ställ i frysen ca 1 timme. Lossa bitar från formar, förvara kallt.

Grillkrydda

Grillkrydda

1 msk salt
1 msk malen svartpeppar
1 msk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk timjan
1 tsk spiskummin
1/2 tsk cayennepeppar
(ev. 1 tsk rosmarin)

Mortla samman och häll upp på burk.

tisdag 16 augusti 2016

B.L.T.

B.L.T.

romansalladsblad
skivade små tomater
majonnäs
knaperstekt bacon



Bred majonnäs på salladsblad, lägg på bacon och tomat, vik ihop. Klart!




Provade göra majonnäs av mer olivolja och mindre rapsolja. Använde då 2/3 extra mild olivolja och 1/3 rapsolja. Fungerade fint, smakade utmärkt bra.




Den fenomenalt enkla och magnifika idén för brödfri variant av B.L.T. (Bacon + Lettuce + Tomato) kom naturligtvis härifrån:


lördag 13 augusti 2016

Havtornssmoothie

Havtornssmoothie

2 dl kokosmjölk
1/2 dl havtornspuré (passerade väl mogna havtornsbär)
1 tsk psylliumfröskal
1 tsk honung

Rör samman kokosmjölk, havtornspuré och ev. psylliumfröskal. Tillsätt honung och mixa (använde stavmixer).

torsdag 11 augusti 2016

Tacopaj

Tacopaj

4 ägg
1 dl grädde
2 msk ghee eller smör

400-500 g köttfärs
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk tacokrydda (recept på kryddblandning finns här)
1 msk tomatpuré
1/2  dl vatten
ghee/smör att steka i

1 dl crème fraîche
1 dl grädde
1 dl riven ost (använde västerbottenost)

ca 12-14 körsbärstomater
1 röd lök eller 3-4 charlottenlökar

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ghee/smör i en ugnsform, ställ in i ugnen så smöret smälter. Vispa samman omelettsmet och häll i formen. Grädda ca 10-12 minuter eller tills omeletten lyft lite kring kanterna och tagit en aning färg. Bryn köttfärsen, rör ner vitlök, tacokrydda och tomatpuré, häll på vatten som får koka in. Vispa samman crème fraîche, grädde och riven ost. Halvera tomater och skiva lök tunt. Lägg köttfärs på omelett, tomathalvor med snittyta uppåt och skivad lök. Häll över oströran och ställ in i ugnen för att laga färdigt ca 15 minuter. Guacamole gott till, men ädelostsås och grönsallad funkade fint det också.

Tacopaj med grönsallad och ädelostsås (mosad gräddädel + crème fraîche)

Variant med schalottenlök och tillagad i pajform

Receptet är hämtat från boken Doktor Dahlqvists och Airams LCHF-kokbok från 2010.
En kokbok att varmt rekommendera! 😍

tisdag 9 augusti 2016

Knapriga pepparkakskryddade mandlar

Knapriga pepparkakskryddade mandlar

2 1/2 dl mandel
2 tsk äggvita
2 tsk pepparkakskrydda
ca 1 krm salt

Vispa äggvita och salt skummigt, häll ner mandel däri och blanda runt med gaffel. Låt stå ett tag så mandlarna absorberar det mesta av äggvitan och blir kladdigt täckta. Strö kryddblandningen över och vänd runt med gaffel tills de täcks av krydda, sprid ut på bakplåtspappersklädd plåt. Sätt in plåten i 150 graders ugn (mitten), ca 20 minuter, skaka plåten efter halva tiden för jämn rostning. Låt eftertorka med ugnslucka på glänt, mandlarna skall vara helt torra och knapriga då de är färdiga.
animated-santa-claus-image-0308
Nedräkning till Julafton


lördag 6 augusti 2016

Mandel- och sesampanerad rödspätta med ugnsrostad blomkål och gurkmajonnäs

Mandel- och sesampanerad rödspätta med ugnsrostad blomkål och gurkmajonnäs
2 - 4 port.

4 - 8 rödspättafiléer
1 uppvispat ägg
sesamfrö
mandelmjöl
salt och vitpeppar.
ghee eller kokosolja att steka i.

Blomkål:
1 blomkålshuvud
4 msk olivolja
3-4 pressade vitlöksklyftor
1 tsk rökt paprikapulver
1/2 tsk chiliflakes
1 - 2 krm salt

Gurkmajonnäs:
1 dl majonnäs
ca 10 cm gurka (ta bort kärnor)
2 - 3 msk kapris
1 tsk curry
salt och malen vitpeppar efter smak.

Rödspätta: Vänd filéer i ägg, därefter i frö- och mjölblandning. Stek i ghee/kokosolja, salta och peppra. Blomkål: Skär ett blomkålshuvud i cm-tjocka skivor, skölj och lägg ut på ugnsplåt. Vispa ihop kryddoljan och pensla över blomkålen. Ställ in i 200 graders ugn, ca 10 minuter. Gurkmajonnäs: Skär gurka i små tärningar och finhacka kapris. Rör samman med majonnäs och curry, smaka av med salt och peppar.

Jordgubbssmoothie med lime

Jordgubbssmoothie med lime
2 port.

4 dl kokosmjölk
6 större färska jordgubbar
skal och saft från 1/2 lime
1 msk psylliumfröskal

Mixa kokosmjölk, jordgubbar, skal och saft från lime. Vispa ner ev. psylliufröskal och ställ kallt minst en timme. Vispa upp och häll i glas.

torsdag 4 augusti 2016

Cashewnötssmör


Det finns bra grejer med cashewnötter, men det finns också även dåliga... som med så mycket annat. De är rika på energi, innehåller bra fett (enkelomättat), ganska mycket E-vitamin, B-vitamin, järn, kalium, fosfor, magnesium, zink och koppar, och så är denna sorts nötter även fiberrika och rika på protein. En dålig grej med just cashewnötter skulle väl då handla om höga halter av mycotoxiner (gäller även jordnötter).

Cashewnötssmör

200 g cashewnötter (naturella och behöver inte rostas)
1/2 - 1 krm salt

Mixa nötterna med saltet i matberedare tills det blir slätt och smörigt. Lägg över i burk och ställ kallt.