lördag 24 september 2016

Kryddgrön gubbröra

Kryddgrön gubbröra med majonnäs

4 hackade hårdkokta ägg
8 hackade ansjovisfiléer
6 - 8 msk hackad gräslök
ca 2 msk finhackad dill
2 krm malen vitpeppar
4 msk hemlagad majonnäs

Rör samman och smaka av. Supergott på falskt rågbröd.


torsdag 22 september 2016

Glass, pannacotta, mousse...

Citronpannacotta med hösthallon
2 - 4 port.

2 dl extra krämig kokosmjölk
1 krm äkta vaniljpulver
rivet skal från 1 citron
1 gelatinblad
1 tsk honung
1 msk pressad citronsaft
ca 20 färska hallon att fördela i skålar/portionsglas

Garnering:
färska hallon
citronskalsstrimlor
citronmeliss

Värm kokosmjölk, vaniljpulver och rivet citronskal, ta kastrull från värmen och lös däri upp blötlagt och urkramat gelatinblad, rör sen ner honung och citronsaft. Fördela hallon i portionsskålar/glas, häll på kokosmjölksblandning och ställ kallt minst tre timmar. Garnera med hallon, citronskalsstrimlor och citronmeliss.




Paleoglass (vanilj och honung): 1 skivad fryst banan, 1 dl kokosgrädde, ca 1 tsk honung, 1 tsk vaniljpulver. Mixa, ställ i frysen en stund, skeda upp. Hjortron: 1/2 finhackad röd chilipeppar (utan kärnor), rivet skal från 1 lime, 1 msk honung, 100 g hjortron, 2 msk pressad limesaft. Värm chili, limeskal och honung, rör ner limesaft och hjortron. (Källa för recept: Jonas paleokök - hälsosamma recept av rena råvaror av Jonas Lundgren).


Mjukglass med lingon
2 - 4 port.

3 dl kokosgrädde
2 äggulor
2 - 3 krm vaniljpulver
2 dl lingon (gärna frysta)

färska lingon

Mixa samtliga ingredienser (använde stavmixer). Ställ in skålen i frysen och rör om i glassen då och då till mjukglass-konsistens. Fördela i skålar och strö färska lingon över.



Frukt- och bärglass
(mango, hallon och lime)
2 port.

100 g fryst mango
100 g frysta hallon
saft från 1 lime
1 krm vaniljpulver
2 dl kokosmjölk

ev. mango, hallon och blåbär att toppa med

Lägg samtliga ingredienser i matberedare/mixer, kör till slät glass, lägg upp och garnera ev. med frukt och bär.

Hösthallon


Lime- och kokospannacotta
2 port.

2 dl kokosgrädde
rivet skal från 1/2 lime
1 tsk pressad limesaft
honung efter smak
1 gelatinblad

hallon och blåbär

Lägg gelatinblad i blöt. Koka upp 1 dl av kokosgrädden tillsammans med rivet limeskal, krama ur gelatinblad och lös upp i den varma grädden. Rör ner resten av kokosgrädde, limesaft och honung, häll upp i portionsglas. Kyl några timmar och lägg på bär.


Hallonpannacotta på kokosmjölk

100 g färska hallon
2 1/2 dl extra krämig kokosmjölk
skal och saft från 1/2 lime
1 krm vaniljpulver
2 gelatinblad
ev. honung efter smak

kokosgrädde (övre skikt från burk med kokosmjölk)
+ extra hallon

Vispa samman hallon, kokosmjölk, lime och vaniljpulver i en kastrull, koka upp. Mixa (använde stavmixer), sila bort kärnor med en finmaskig sil och rör ner blötlagda (ca 5 min.) urkramade gelatinblad och ev. honung. Häll upp i formar (tog mazarinformar; blir då 6-7 st. små) och ställ kallt minst ett dygn. Värm formar och stjälp upp, spritsa kokosgrädde och lägg hallon vid sidan.


Hallonpannacotta med blåbär:



Bärsötad hallonmousse
3 - 4 port.

200 - 225 g hallon
1 1/2 - 2 dl kokosgrädde
1 gelatinblad

Toppa med: blandade bär + ev. vispad grädde eller kokosgrädde (med lite vaniljpulver)

Lägg gelatinbladet i blöt fem minuter. Mixa hallon, lägg lite i en kastrull, värm och lös det urkramade gelatinbladet däri, rör ner i övrig bärpuré. Vispa grädden och vänd ihop med purén, fördela i efterrättsglas eller små kaffekoppar. Låt stå i kylen minst två timmar. Klicka på grädde (om man vill) och strö över blandade skogs- och/eller trädgårdsbär ovanpå.


Chokladmousse
3 - 4 port.

2 ägg
ev. honung efter smak
1 nypa salt
2 dl vispad kokosgrädde

Smält chokladen. Vispa äggen med salt och ev. honung, vispa ner den smälta chokladen och sist kokosgrädden. Fördela i skålar eller glas, ev. lite kokosgrädde och hyvlad mörk choklad på toppen.


Avokadokräm med citron och vanilj

1 dl kokosgrädde (från burk med kokosmjölk)
1 avokado
rivet skal från 1/2 citron
1 - 2 tsk pressad citronsaft
1 krm vaniljpulver
ev. honung efter smak

Mixa samtliga ingredienser, lägg upp i glas och ställ kallt en stund.


"D-vitaminets dag": Laxfilé med pistagenötter


Laxfilé med pistagenötter
4 port.

4 laxfilébitar

120 g pistagemandel
2 tsk finhackad dill
2 tsk pressad citronsaft
50 g smör eller ghee
örtsalt och malen vitpeppar

Lägg pistagemandel, dill, citronsaft, smör, salt och peppar i matberedarskålen och mixa ihop. Lägg laxbitar på ugnsfat och täck med nötsmör. Ställ in i 200 grader ugn ca 15 minuter.

(Fet fisk = D-vitamintillskott)

måndag 19 september 2016

Baconlindad köttfärslimpa och ugnsrostad kålrabbi

Baconlindad köttfärslimpa

500 g blandfärs
2 ägg
1 msk tomatpuré
2 tsk torkad timjan
1 tsk örtsalt (använde Herbamare)
1 krm malen vitpeppar
1 - 2 st finhackade röda chilipeppar (obs! utan kärnor)
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
ghee eller smör att steka i
1 pkt bacon

Fräs lök, vitlök och chili mjukt i smör/ghee. Rör samman övriga ingredienser och arbeta in lökfräset till en formbar färs. Lägg upp bacon tätt på skärbräde och rulla in köttfärslimpan. Lägg med skarv ner i ugnsform och tillaga i 175 grader, ca en timme. Låt svalna lite och skär i tunna skivor.




Ugnsrostad kålrabbi: Kålrabbi, olivolja och salt. Skär kålrabbi i stavar, ringla över olja, salta och rosta i 200 graders ugn, ca 20-30 minuter. Ev. riven parmesan (om ens paleo-variant tillåter det) blandat med rivet citronskal ovanpå, om man vill.



söndag 18 september 2016

Skogsrapportering i september (och kronärtskocka med gott kryddsmör)




Idag: I matbutiken (coop) 249,-/kilot, i skogen gratis. ;)





Tips till kokt kronärtskocka: 50 g mjukt smör hoprört med 1 tsk Riviera dipmix från Spicemaster - kryddmix utan socker och tillsatser, favorit nummer ett här just nu.


onsdag 14 september 2016

Karljohan, kantarell, blåbär, lingon, och nu... nypon! ♥






Inte svårt att fylla frys och skafferi med svamp och bär i år.
Återkommer med recept för nypon.


Fläskpannkaka med lingon

Fläskpannkaka

4 ägg
1 brk kokosmjölk
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
ca 1/2 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
25 g smält ghee eller kokosolja
1 pkt bacon

Mixa ihop ägg, kokosmjölk, mandelmjöl, fiberhusk, salt och peppar; låt stå 5 minuter. Klipp bacon i bitar, stek det krispigt i stekpanna och blanda ner det i smeten jämte ghee/olja. Bred ut smet på bakplåtspapperklädd plåt och grädda i 225 grader, 20-25 minuter. Mixa ihop färska lingon med klyftor av skalade äpplen att ha till (+ vitkålssallad).

Lingon + äpple

måndag 12 september 2016

Gratinerad aubergine med vegetarisk fyllning

Gratinerad aubergine med vegetarisk fyllning
2 port.

1 aubergine
1 gul lök
1/2 röd paprika
2 skållade och skalade tomater
ca 2 tsk pressad citronsaft
1 tsk oregano
örtsalt och malen vitpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
ghee eller smör att steka i
3/4 dl finhackade eller malda hasselnötter (använde hemmalt hasselnötsmjöl - gick bra det också)
ca 2 tsk torkad persilja eller en liten knippa finhackad färsk

sesamfrö

Gröp ur innanmätet från de på längden halverade auberginerna och lämna kvar ca 1/2 - 1 cm skal. Hacka det urgröpta och övriga grönsaker. Stek aubergineskalen i ghee/smör på båda sidor så att de får lite färg och mjuknar något, lägg i ugnsform. Fräs löken, tillsätt övriga grönsaker, vitlök och kryddor, koka ihop ca 5 minuter på svag värme. Blanda sist i nötter, torkad eller färsk hackad persilja, smaksätt med pressad citron och ev. mer örtsalt om så behövs. Lägg fyllningen i skalen, toppa med sesamfrö och gratinera i 225 graders ugn, ca 20 minuter. Till: extra färskpressad vitlök och ev. hemlagad majonnäs smaksatt med riviera dippmix (spicemaster).


söndag 11 september 2016

Energibars x 2

Energibars med aprikoser och nyponskalsmjöl

2 dl cashewnötter
1 dl sötmandel
1 dl hasselnötskärnor
1 dl kokosflingor
1 dl linfrön
1 msk nyponskalsmjöl
1 tsk äkta vaniljpulver
2 krm salt
150 g soltorkade aprikoser (använde Saltå Kvarns)
2 msk vatten

Finhacka nötter och mandel i matberedare, blanda med övriga torra ingredienser. Mixa aprikoser och vatten, arbeta in fruktpastan i nöt- och fröblandningen. Packa massan i en form, ca 20 x 15 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt stå i kylen minst en timme. Lyft upp plattan och skär den i bars.


Powerbars

100 g hela linfrön
100 g skalade sesamfrön
50 g pumpakärnor
50 g solroskärnor
50 g riven kokos
25 g valnötter
25 g paranötter
2 msk hasselnötssmör (recept finns här)
2 msk mandelsmör (recept finns här)
50 g kokosolja
2 tsk malen kanel
1 tsk vaniljpulver
2 krm salt
ev. honung efter smak (kan uteslutas)
2 ägg

Lägg samtliga ingredienser i matberedare och kör samman. Tryck ut massan i en liten långpanna, ca 20 x 30 cm. Grädda i 200 graders ugn, ca 20 minuter. Lugn! Det bubbliga på ytan sjunker undan efter ett tag. Skär i bars då nöt- och frökakan svalnat en aning.



lördag 10 september 2016

Hasselnötspannkakor

Hasselnötspannkakor
ca 8 st. små

1 3/4 dl hasselnötsmjöl ("recept" finns här)
1 msk kokosfibermjöl
1 tsk fiberhusk
1 1/2 krm salt
2 1/2 dl kokosmjölk
2 ägg
ghee eller kokosolja att steka i.

Blanda torra ingredienser, vispa ner övriga och låt smeten stå svälla en stund. Grädda mindre pannkakor, ca 1/2 dl per lagg. Till: Kokosgrädde och färska bär (eller chiafrösylt).

fredag 9 september 2016

Blandmjöl med nötter och frön

Blandmjöl med nötter och frön

2 dl riven kokos
2 dl mandel
1 dl hasselnötter
1 dl cashewnötter
1 dl macadamianötter
1 dl sesamfrö
1 dl solroskärnor
1 dl linfrö

Lägg samtliga ingredienser i matberedare och kör till ganska fint "mjöl".

onsdag 7 september 2016

Söta pajer med frukt och bär

Lingonäppelpaj

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sesamfrö
2 msk psylliumfröskal
2 krm salt
2 krm vaniljpulver
1/2 dl sötmandel
50 g smält ghee (eller kokosolja)
1 ägg

Fyllning:
ca 250 g färska lingon
2 - 3 äpplen
honung
malen kanel

Mixa torra ingredienser och hela mandlar i matberedare. Häll i smält ghee (alt. kokosolja) och knäck ner ägget. Kör till en deg som sen trycks ut i pajform. Förgrädda pajskal i 175 graders ugn 10 minuter. Ta ut och fyll med lingon. Lägg på äpplen (ituskurna, urkärnade och ganska tunt skivade) ovanpå. Ringla över tunt med honung och strö på kanel. Färdiggrädda i 175 grader, ca 15 minuter. Ät pajen ljummen med kall kokosgrädde (smaksatt med vanilj och honung) till.



Blåbärspaj med hasselnötsmjöl

1 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl hasselnötsmjöl
1/2 dl sesamfrö
1 msk fiberhusk
1 krm havssalt
1 tsk malen kanel
1 tsk honung
40 g mjukt smör eller ghee
1 ägg

250-300 g färska blåbär


Blanda torra ingredienser, rör ner smör och ägg, arbeta ihop en deg. Tryck ut deg i pajform och förgrädda 175 grader ca 10-15 minuter. Lägg i blåbär och färdiggrädda ytterligare 10-15 minuter.


Liten enkel blåbärspaj
2 port.

100 - 150 g blåbär

Smuldeg:
20 g smält ghee eller smör
1 dl mandelmjöl
2 msk hackade cashewnötter
2 krm vaniljpulver
1 krm salt



Ingen sötning behövs till den här pajen då cashewnötssmör används. Vill man utesluta sådant naturligt sött nötsmör kanske man får lov att tillsätta något eget val av sötningsmedel istället.

Blåbärspaj

75 g smör eller ghee
2 dl mandelmjöl
ca 2 msk hackade valnötter
2 tsk fiberhusk
1 tsk kanel

ca 250-300 g blåbär

Vaniljsås:
2 dl kokosgrädde
2 äggulor
1 - 2 krm vaniljpulver

Fördela bären i en ugnsform. Blanda torra ingredienser. Smält smör/ghee, rör ut cashewnötssmöret däri. Rör ner mjölblandning och ställ kallt en stund så degen lätt går att smula över bären. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader ca 20 minuter. Låt svalna till ljummen (funkar utmärkt även kyld) innan den skall ätas.




Bärpaj med kokosgrädde

1 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
ca 1/4 dl hackade valnötter
1 tsk vaniljpulver
1 krm finstött kardemumma
2 tsk bakpulver
1 nypa salt (om ghee används)
100 g smält ghee eller smör
ev. 1- 2 tsk honung

250 g bär; 125 g blåbär och 125 g hallon

Kokosgrädde med vanilj:
kokosgrädde från 1 burk kokosmjölk
ca 1 krm vaniljpulver

Blanda samman torra ingredienser, rör ner smält ghee/smör och ev. honung. Lägg bären blandade i botten av en ugnsform, fördela smulad pajdeg ovanpå, ställ in i 175-200 graders ugn, ca 20-25 minuter till fin färg. Låt pajen bli ljummen innan servering. Kokosgrädde med vanilj: Mixa (använde stavmixer) samman kokosgrädden med vanilj och ev. honung, ställ skålen i kylen en stund innan servering till smulpajen.


Liten rabarberpaj

1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1/2 msk fiberhusk
ca 1 - 2 msk grovhackade valnötter
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
50 g smör
1 tsk honung

rabarber, skurna i bitar och lätt förvällda
honung

Blanda samman torra ingredienser, lös honungen i smälta smöret och rör ner. Lägg förvälld rabarber i botten av en ugnsform, ringla över honung, fördela smulad pajdeg ovanpå, ställ in i 175 graders ugn ca 20 minuter eller till fin färg. Förslag till pajen (lika god helt kyld som ljummen): kylskåpskall kokosgrädde.


Pumpapaj med aprikoser och pepparkakskrydda

Pajskal:
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g ghee eller smör
1 ägg

Fyllning:
4 ägg
2 1/2 dl kokosgrädde
6 blötlagda och mixade aprikoser
4 dl pumpapuré
saft och rivet skal från 1/2 citron
3 tsk pepparkakskrydda

Mixa mandelmjöl och sesamfrön, mixa ihop med övriga ingredienser till en deg som trycks ut i pajform. Nagga botten och låt stå ca 30 minuter i kylen. Förgrädda pajskal i 175 graders ugn, ca 8 minuter. Vispa samman ägg, kokosgrädde, aprikospuré, pumpapuré och krydda. Färdiggrädda pajen ca 50 minuter, låt svalna och kyl. Sikta ev. malen kanel över. Lingon till.