fredag 23 december 2016

Paus


Rödbetssallad

Rödbetssallad på ugnsbakade färska rödbetor

fint tärnade ugnsbakade rödbetor
1 del ättikssprit + 3 delar vatten

äpple(-n) fint tärnat
creme fraiche
majonnäs
salt och vitpeppar

Låt tärnade rödbetor ligga i ättikslagen minst ett par timmar, häll bort lagen, blanda med övriga ingredienser, smaka av. (De renborstade råa rödbetorna ugnsbakas i 175 graders ugn tills de mjuknat något, skala och tärna sen. Perfekt att slänga in några rödbetor i samband med att man rostar sötpotatis för att mixa till sötpotatispuré - rödbetorna behöver dock något längre tid på sig i ugnen).

torsdag 22 december 2016

Griljering utan sött

Osötad griljering

1 äggula
2 msk hemlagad osötad senap
1 krm gurkmeja (för färgens skull)
1/2 - 1 krm malen vitpeppar
pofiber att sikta över.

Rör ihop gula, senap, gurkmeja och peppar, pensla över skinka eller kalkonfilé, sikta över pofiber tunt på ytan. Griljera i 225 graders ugn till fin färg.

Chicken nuggets med blomkålsris och currysås

Chicken nuggets

kycklinginnerfiléer skurna i lagom stora bitar
psylliumfröskal
uppvispat ägg
skalat sesamfrö
smör eller ghee att steka i
salt och peppar

Lägg ut kycklingbitar på skärbräde, sikta över psylliumfröskal, vänd bitar och sikta över igen. Doppa i ägg och vänd därefter i sesamfrö. Stek på medelvärme i smör, salta och peppra, tills genomstekta. Sås: rör samman creme fraiche, hemlagad majonnäs, curry och salt, smaka av. Blomkålsris: grovriven blomkål lättkokt i saltat vatten, låt rinna av i durkslag.


tisdag 20 december 2016

Pepparkakskryddat sesamknäcke

Pepparkakskryddat sesamknäcke

2 1/2 dl skalat sesamfrö
1/2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk pepparkakskrydda
2 tsk mald kanel
1 tsk havssalt
1/2 dl smält kokosolja
2 1/2 dl kokande vatten

Blanda torra ingredienser. Häll ner kokande vatten och smält kokosolja, rör om, häll ut på plåt med bakplåtspapper och stryk/platta ut smeten så hela plåten täcks. Grädda i 150 graders ugn ca 45 minuter. Vänd frökakan över på ugnsgallret, ta bort papper, sätt åter in i ugnen och stäng av den. Låt stå inne ca en timme i eftervärme tills helt torrt och krispigt. Dela i bitar och förvara kexen i lufttät burk. Gott till: smör + ost.

söndag 18 december 2016

Grönkålssmoothie med banan och citron

Grönkålssmoothie med banan och citron

1 banan
1 skalat och urkärnat äpple
1/2 avokado
2 msk pressad citronsaft
en bit ingefära
50-75 g grönkål
3 dl vatten

Mixa

Flygande Jacob på mitt vis

Flygande Jacob med rostade cashewnötter

kycklingkött från en grillad kyckling eller motsv. mängd stekta kycklingfiléer i bitar
1 liten skivad banan
4 skivor knaperstekt bacon i bitar
2 dl grädde
1/4 - 1/2 dl tomatpuré
1 tsk chiliflakes

Lägg kycklingbitar i botten av ugnsform. Vispa grädden halvtjock, vispa ner tomatpuré och chiliflakes. Lägg skivad banan på kyckling, strö över bacon och bred på gräddblandning.
Ställ in i 225 graders ugn, ca 10 minuter. Fördela rostade nötter ovanpå.

torsdag 15 december 2016

Brödkrydda

Brödkrydda

1 msk malda nejlikor
2 tsk malda pomeransskal
1 1/2 tsk mortelstött hel fänkål
1 tsk hel anis
1 tsk mald kardemumma

Blanda samtliga ingredienser.

Kan tyvärr inte länka till receptkällan här, då länken uppenbarligen slutat att fungera (tur att recept hämtade från nätet antecknas!). Två matskedar kryddblandning till en limpa var lagom.

Champinjonsoppa

Champinjonsoppa

250 gram grovt skivade färska champinjoner
1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
smör att steka i
4 dl vatten
1 dl grädde
örtsalt (typ Herbamare) och malen vitpeppar efter smak
ca 1/2 msk torkad persilja (eller motsv. mängd finhackad färsk)
en klick smetana

Smörfräs svamp, lök och vitlök i kastrull tills vätskan kokat in, salta och peppra. Häll på vatten och grädde, låt småsjuda i 10 minuter. Mixa soppan slät, vispa ner persilja och smetana under ett sista uppkok. Smaka av med mer salt och peppar vid behov. Om ej vegetariskt alternativ; toppa med smulad knaperstekt bacon.

onsdag 14 december 2016

Hamburgare med sötpotatisstrips

Hamburgare med sötpotatisstrips

500 gram nötfärs eller blandfärs
1 ägg
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
2 krm malen vitpeppar

ev. skivad ost

Sötpotatisstrips:
2 renskrubbade sötpotatisar
smakneutral kokosolja
örtsalt

Hamburgare: Blanda alla ingredienser till en väl sammanhållen färs. Forma fyra stora eller 8 små hamburgare (gör något fördjupade i mitten - blir plattare under stekning då) och ställ in en stund i kylen. Genomstek, lägg ev. på ostskivor som får smälta ner sista minuten. Till: spenat e. ruccola, skivad rå gul e. röd lök, stekt bacon, smetana blandat med örtsalt, chiliflakes och tomatpuré. Sötpotatisstrips: Skär potatis på längden till långa och rätt smala stavar, lägg i blöt minst en timme, skölj och torka torra i kökshandduk. Sprid ut på bakplåtspappersklädd plåt, klicka på kokosolja, strö på örtsalt och ställ in i 225 graders ugn. När kokosoljan smält, ta ut, rör om så sötpotatisen täcks runtom med olja och salt. Färdigstek tills krispiga, ca 30 minuter. Rör om försiktigt i stripsen och släpp ut vattenånga från ugnen någon gång under tiden.

tisdag 13 december 2016

Hemlagad osötad senap

Osötad senap

3/4 dl gult senapsfrö
1/4 dl brunt senapsfrö
1 dl kokande vatten
1 msk rödvinsvinäger
4 msk rapsolja
4 krm havssalt
1 krm malen vitpeppar
vatten att späda med (ca 4 msk)

Lägg senapsfrön i matberedarskål, häll över kokande vatten och låt stå från morgon till kväll. Mixa till grovmalt. Tillsätt vinäger, olja, salt och peppar, kör samman och späd med så mycket vatten som behövs för en lagom senapskonsistens. Lägg i skål/burk och täck, låt stå i kylen ca 1 vecka, smaka av med ev. mer salt och peppar eller annan kryddning.

Saffranspannkaka

Saffranspannkaka

3 ägg
500 g keso
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
1 pkt saffran
1 krm salt
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl sötmandel

Hacka sötmandel. Vispa ägg fluffiga, rör ner övriga ingredienser. Häll upp i smord ugnsform. Grädda ca 30 minuter i 200 graders ugn. Till: vispad grädde och osötad chiafrösylt.

Enkel grönkålssoppa

Enkel grönkålssoppa

225 g hackad grönkål
2 hackade gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
ca 1 msk smör
5 dl benbuljong av kyckling
1/2 dl grädde
salt och malen vitpeppar efter smak

Fräs upp gul lök och vitlök i smör, tillsätt grönkål och buljong. Låt koka ihop under 10 minuter.
Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt grädde, salt och peppar efter smak.

måndag 12 december 2016

Pepparkakskryddad chiapudding med fikontopping

Pepparkakskryddad chiapudding med fikontopping
2 port.

4 dl extra krämig kokosmjölk
2 tsk pepparkakskrydda
ca 8 dr. Stevia Drops eller honung efter smak
4 msk vita chiafrön

Topping:
6 soltorkade fikon (klipp bort skaftbitar upptill)
1 1/2 msk pressad citronsaft

Mixa kokosmjölk, krydda och sötning. Rör ner frön, låt stå framme en stund och rör runt tills det tjocknar och fröna blir jämnt fördelade i vätskan, häll upp i två skålar och låt stå i kylen över natten. Topping: Blötlägg fikon i vatten över natten, häll av vatten, skölj och mixa fikonen slätt. Tillsätt citronsaften och mixa samman.

söndag 11 december 2016

Chilisill

Chilisill

Abbas 5-minuterssill

Sås:
1 dl smetana
1 dl majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
1 tsk tomatpuré
1 liten hackad gul lök
1/2 krm salt
1/2 krm malen vitpeppar

Skölj av den sockriga lagen från sillfiléer, skär i bitar. Rör ihop såsen, smaka av och vänd ner sillbitar. Ställ in i kylen. ("Spröda frökex" - bilden ovan - finns recept för här).

lördag 10 december 2016

Glutenfri grönkålspaj

Grönkålspaj med chevré

Pajskal:
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g smält smör
1 ägg

Fyllning:
3 ägg
2 dl smetana
1 dl grädde
200 g hackad grönkål (skär bort bladens grova mittnerv först)
1 - 2 hackad gul lök
ca 1 tsk örtsalt
2 krm malen vitpeppar
smör att steka i
175 g skivad eller smulad chevré

Mixa mandelmjöl och sesamfrön, mixa ihop med övriga ingredienser till en deg som trycks ut i pajform. Låt stå ca 30 minuter i kylen. Förgrädda pajskal i 175 graders ugn, ca 8 minuter. Fräs i stor stekpanna ihop lök och kål i smör på medelvärme tills mjukt, salta och peppra. Vispa samman smetana, grädde och ägg, rör ner det uppfrästa. Fördela fyllning i förgräddat pajskal och lägg på osten. Färdiggrädda övertäckt med bakplåtspapper ca 50 minuter 175 graders ugn. Ta bort bakplåtspappret i slutet av gräddningstiden (ca 10 minuter) om pajen behöver få mer färg ovanpå.

måndag 5 december 2016

Jansson

Jansson

300 g rättika skuren i stavar
2 hackade gula lökar
1 dl grädde
200 g philadelphiaost
2 krm salt
1 krm malen vitpeppar
1 tsk arrowrot
1 brk ansjovisfiléer
smör

Smält ihop grädde, philadelphiaost, salt och peppar i en kastrull. Rör ner rättika, låt småkoka ca 5 minuter, rör ner arrowrot och koka ytterligare några minuter tills det blir lagom såsigt. Ta kastrullen från värmen och vänd ner lök och ansjovis (häll bort det sockriga ansjovisspadet!) skurna i bitar. Häll ut i smord ugnsform, klicka på smör och ställ in mitt i 200 graders ugn, ca 45 minuter.

fredag 2 december 2016

Broccolipaj med ädelost

Broccolipaj med ädelost

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sesamfrö
1 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
40 g smält smör
1 ägg

Fyllning:
250 g färsk broccoli; ansa skölj och skär i små bitar (även stam)
1/2 strimlad purjolök
140 g smulad ädelost
3 ägg
3 dl grädde
2 krm salt
1 krm malen vitpeppar

Pajdeg: Mixa samman mandelmjöl och sesamfrö i matberedare, tillsätt övriga ingredienser och kör samman till en deg. Tryck ut degen i pajform, picka botten med gaffel och ställ kallt ca 30 minuter. Förgrädda i 200 graders ugn ca 8 minuter. Fyllning: Koka broccoli och purjo ca 1 minut och låt rinna av ordentligt i durkslag. Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar. Lägg grönsaker i botten av förgräddat pajskal, fördela smulad ost över och avsluta med äggstanningen. Färdiggrädda i 200 graders ugn ca 30 minuter.

torsdag 1 december 2016

Rödbetssoppa med älgfärs

Rödbetssoppa med älgfärs
3 - 4 port.

1 hackad gul lök
3 - 4 rödbetor (2-3 st grovrivna, 1 finriven)
1 grovriven morot
250 g älgfärs
smör eller ghee att steka i
5 - 6 dl benbuljong
1/2 - 1 tsk timjan
1 lagerblad
malen vitpeppar och salt efter smak
ca 3 tsk rödvinsvinäger

Riv gärna rotsaker i matberedare (den finrivna rödbetan för sig). Hacka lök för hand. Stek grovrivna grönsaker och bryn älgfärs för sig, salta och peppra, lägg allt i stor kastrull. Häll på buljong, tillsätt timjan och lagerblad, låt småkoka under lock ca 30 minuter. Ta bort lagerblad, rör ner vinäger och finriven rå rödbeta, smaka av med mer salt och peppar vid behov.
Ev. smetana till.