tisdag 31 januari 2017

Laxpytt och kall pepparrotssås

Kanske det kan tyckas konstigt med varmrökt lax i en pytt, men ack så ljuvligt gott tillsammans med allt det andra! 👌

Pytt på rotsaker, svamp och varmrökt lax

1 tärnad sötpotatis
2 tärnade morötter
1 tärnad palsternacka
1 bit tärnad rotselleri
1 - 2 dl tinade frysta förvällda kantareller (skär i stora bitar, lätt då blocket är halvtinat)
1 hackad gul lök
1/2 strimlad purjolök
smör eller kokosolja att steka i
salt och peppar efter smak
torkad timjan
125 g varmrökt lax (skär i stora bitar)

Sås:
creme fraiche
riven färsk pepparrot
örtsalt

Förväll rotsaker i lättsaltat vatten 5-10 minuter och häll bort vatten. Stek svamp tills spadet kokat in. Lägg i lök och fräs tills det blir mjukt och börjar ta lite färg, rör ner purjo. Stek förvällda och väl avrunna rotsaker tills lagom mjuka, rör ner svamp- och lökfräs, krydda med timjan, salt och peppar. Vänd sist ner den varmrökta laxen som får bli försiktigt genomvarm i pytten. Rör ihop den kalla såsen efter eget tycke och smak (helst massor av riven pepparrot!😋) och ha till pytten.


2 kommentarer:

  1. Det där såg riktigt, riktigt gott ut! Kombon rökt lax/pepparrot är en favvo även för mig. Har gjort något snarlika själv, men som den förtappade människa jag är hade jag även tärnad potatis i pytten...

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Förtappad" är man väl inte heller om man föredrar vanlig potatis? Man väljer vad man vill, vad man gillar och mår bra av. Sötpotatisen tyckte jag passade så riktigt bra smakmässigt i den här pytten! :)

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)