fredag 17 februari 2017

Hönsbuljong

 Hönsbuljong

1 upptinad och sköljd höna
1 grovhackad röd lök
1/2 grovt skuren purjo (det gröna)
4 grovhackade vitlöksklyftor
1 morot i bitar
1/2 ekologisk citron (renskrubbad och skuren i bitar)
timjan (färsk eller torkad)
1 kanelstång
ca 1 tsk sambal oelek
10 st svartpepparkorn
3 tsk salt
vatten

Blanda skurna grönsaker, citron, kryddor och salt i slökokargryta, lägg ner hönan. Häll på vatten tills fågeln nästan är täckt. Låt koka på högsta i cirka 3 timmar. Vänd och koka i ytterligare ca 8 timmar (t.ex. över natten) på lägsta. Lyft upp hönan och låt den svalna, rensa köttet. Lägg knäckta ben (krossa itu de grövsta som inte går att bryta), skinn, brosk och skrov i stor gryta tillsammans med kokspadet och grönsakerna. Koka upp och sjud utan lock till den koncentration man vill. Sila genom saftsilduk och låt avsvalnade buljongen stå i kylen tills den blir geléartad. Ta bort fettlager som samlats på ytan + ev. mörkt "grums" på botten och packa den klara buljongen i lämpliga formar för ev. frysning.


Currysås

1 liten hackad gul lök
1/2 fintärnat äpple
1 msk curry
25 g smör eller ghee
3 dl hönsbuljong (se ovan)
1 tsk tomatpuré
1/2 dl creme fraiche
salt efter smak
arrowrot att reda med

Fräs lätt tillsammans lök och äpple med curry i smör/ghee på medelvärme. Häll i buljong, sjud sakta tills äpple och lök blivit mjukt. Sila såsen (passera lök och äpple genom silen), vispa ner tomatpuré och creme fraiche. Red med arrowrot och smaka av med salt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)