fredag 15 juli 2016

Mejerifri yoghurt, osötad müsli och spannmålsfri gröt


Yoghurt med bär

Per port.:

1/2 avokado
1/2 banan
1/2 dl blåbär
1 dl krämig kokosmjölk
ev. malen kanel efter smak.

Mixa.  Nötmüsli och valfria bär till.


Yoghurt med citron

Per port.:

1 avokado
1 banan
1 - 2 tsk kokosolja
pressad citronsaft efter smak.

Mixa. Nötmüsli och rostade kokoschips till.


Nötmüsli

7 dl blandade nötter och mandel
1/2 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
3 msk smält kokosolja
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk malen kanel
1 tsk salt

Blötlägg nötmix och frön i lättsaltat vatten över natten. Sila bort blötläggningsvatten och skölj; mixa ganska grovt och blanda ner övriga ingredienser. Häll ut på plåt med bakplåtspapper och rosta (rör någon gång under tiden och passa noga för jämn rostning) i 150 graders ugn tills torrt med fin färg. Låt plåten stå kvar med ugnsluckan på glänt i eftervärmen så nötterna blir helt knapriga.


Kokosmüsli

ca 3 dl riven kokos
2 dl sötmandel
1 dl hasselnötskärnor
1 dl valnötskärnor
2 dl solroskärnor
1 dl hela linfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl smält kokosolja
1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 tsk vaniljpulver

Hacka mandel och nötter grovt. Blanda samman hacket med frön och kokos. Vispa ihop olja, vatten, salt och vanilj - arbeta in i müsliblandningen väl. Bred ut på bakplåtspappersklädd plåt och rosta i 200 graders ugn, ca 30 minuter. Passa hela tiden och rör om ibland så det hela rostas jämnt. Låt svalna på plåten och förvara i lufttät burk i kylen.


Gröt med blåbär och hackade hasselnötter

1/2 dl sötmandel
1/2 dl pekannötter
1/2 dl cashewnötter
1/2 banan
2 dl krämig kokosmjölk
1 tsk malen kanel

blåbär
rostade och grovhackade hasselnötskärnor
kokosmjölk

Blötlägg mandel och nötter i lättsaltat vatten över natten, häll av och skölj. Mixa de blötlagda nötterna med banan, kokosmjölk och kanel. Koka på medelvärme tills gröten tjocknar.
Till: blåbär, hackade rostade hasselnötter och kokosmjölk.


Gröt med hösthallon och kakaonibs

1 dl kokosgrädde
2 ägg
1 msk kokosmjöl
1 krm vaniljpulver
1/2 - 1 krm salt

kokosmjölk
hallon
kakaonibs

Vispa samman kokosgrädde, ägg, kokosmjöl, vanilj och salt i kastrull på låg värme tills gröten blir tjock. Kokosmjölk, hallon och kakaonibs gott till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)