fredag 10 februari 2017

Purjolöksgratäng till ugnslax med pesto

Ugnslax med pesto
2 port.

2 portionsbitar ekologisk lax från KRAV-certifierad odling (ja! fick äntligen tag på det, och till rimligt pris dessutom)
ca 1/2 dl pesto
örtsalt och svartpeppar

Pesto:
40 g pinjekärnor
60 g frysta basilikablad
2 skalade vitlöksklyftor
ca 2 dl olivolja
100 g finriven parmesanost
2 krm salt
3 krm svartpeppar nymalen

Pesto: Mixa allt utom osten vilken rörs ner sist tillsammans med salt och peppar efter smak.
Lägg laxen på ugnsfat. Bred på pesto, salta och peppra ovanpå. Ställ in i 150 graders ugn ca 15 minuter.




Purjolöksgratängens recept finns i Åse Falkman Fredrikson och Anna Halléns senaste bok. Mitt bokomdöme för den finns här. Gjorde nästan som det stod, tolkade att tryckfelsnisse varit framme när det stod 4 dl ägg och använde 4 stycken istället, det gick så bra så. Dessutom vispades all ost ner i äggstanningen (istället för att spara 1/2 dl att ha ovanpå sist innan gräddningen). Slutligen väntade jag med att strö på mandelspånen efter att gratängen stått ungefär halva tiden i ugnen. Yepp! Klarade alltså inte av att låta bli ändra (dock bara lite!) denna gång heller, trots föresatsen egentligen var den från början, att åtminstone en enda gång försöka hålla mig exakt till receptet. Som förgjort! (Ekologisk Roslagsgrädde och Västerbottensost gjorde nog gratängen extra god, tror jag). 😁




1 kommentar:

  1. Mumsigt värre! Vi åt också ekologisk lax till middag idag, med en "sås" av hackad chili, ingefära, soja, lime och olivolja. Med bladspenat, stekta grönsaker (morot, paprika, sockerärt och minimajs) och...hm...potatismos... blev det en höjdarmiddag!

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)