onsdag 22 mars 2017

Ost- och räkpaj

Ost- och räkpaj

Pajskal:
100 g smör
2 dl pofiber
1 tsk bakpulver
100 g riven ost
1 ägg

Fyllning:
500 g oskalade räkor
2 dl riven ost
ca 125 g fryst hackad spenat (tina och låt rinna av)
3 ägg
1 dl crème fraîche
2 dl grädde
salt och malen vitpeppar efter smak
finhackad dill (ca 1/2 dl eller mer)

Mixa ihop pajdeg, tryck ut i ugnsform och förgrädda 7 minuter i 200 graders ugn. Vispa samman äggstanning med spenat, salt, peppar och dill. Rör ner riven ost och skalade räkor, fyll pajskalet och färdiggrädda ca 20-30 minuter. Massor av färska grönsaker till, naturligtvis!


Dagens tanke:
Kanske det nu ljuder ett hurrarop från alla brödälskare, bullmammor och kakmonster över en ny stor studie som visade att glutenfri kost ökade risken för typ 2-diabetes? Det här (om detta på svenska i illvet.se här) v.s.v. det här var väl tankeväckande. Nu beror ju med all säkerhet inte den högre risken för diabetes (vad gäller de som undviker gluten) på att man inte äter vanligt bröd, pasta, kakor och bullar, utan troligen beror det på att de som deltog i studien åt fabrikstillverkat glutenfritt bröd, pasta, o.s.v., vilket ju innehåller mycket socker och lite fibrer. Detta i kombination med ett lågt intag fibrer från t.ex. grönsaker, frön och nötter, skulle ju helt klart kunna vara en förklaring (plus säkert övervikt, skulle inte förvåna mig). Tycker just det framgick ganska bra här också. Så den där studien... den får vi nog försöka ta med en nypa salt, inte gluten. 😉

Nåväl, visserligen borde nog detta höra till bokbloggen... men nu när man ändå är inne på det; den här är reserverad på biblioteket (mer trovärdigt än ovanstående, får man förmoda):

Hotet mot din hjärna av David Perlmutter (som är hjärnforskare och läkare). Beskrivning från förlaget Pagina:
"Den överraskande och skrämmande sanningen om hur vete, kolhydrater och socker långsamt dödar din mest ömtåliga kroppsdel.
Författaren lyfter fram obekväm kunskap som har funnits gömd i den medicinska litteraturen sedan länge: kolhydrater han allvarligt skada din hjärna. Även så kallade hälsosamma kolhydrater, som fullkorn, kan orsaka demens, ADHD, ångest, kronisk huvudvärk och depression.

Boken innehåller även en fyra veckors livsstilsplan för dina mat- sov- och motionsvanor som hjälper dig till ökat välbefinnande och minskad risk för långsiktiga hjärnskador.

Ur innehållet 
- Riskfaktorer
- Inflammationer
- Gluten
- Kolhydratsberoende
- Socker
- Fasta
- Motion och rörelse
- Sömn och återhämtning
- Omstart för ett nytt liv, en fyra veckors livsstilsplan"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)