tisdag 23 maj 2017

Avgjort godast nötmjölk och ett fröknäcketips (för mandelspillet som blir över)

Testade nötmjölkssorter (egentillverkade förstås): Hasselnöt, mandel, cashewnöt. Vilken var bäst? Finalen stod mellan mandel och cashew, godast och enklast att göra var: Cashew!

(Även prövat göra sesamfrömjölk - inte gott...)

Upplever att det går mycket lättare att köra mejerifritt då fler nötmjölks-alternativ (än kokosmjölken) finns att variera med. 😉

Fröknäcke av mandelspill

1 dl skalat sesamfrö
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk frukostkrydda (Spicemaster)
ca 1/2 dl smält kokosolja
2 ½ dl vatten
+ spillet som blir kvar i nötmjölkspåsen efter att ha silat mandelmjölk (gjord av 2 ½ dl sötmandel)

Blanda torra ingredienser. Blanda kokosolja, vatten och mandelspill och arbeta in i torra. Tryck ut på plåt med bakplåtspapper, inte nödvändigt att det täcker ända ut mot kanterna, men någorlunda jämn tjocklek. Låt stå i 120 graders ugn ca 1 timme, ta ut vält upp och ned på ugnsgaller, dra av papper. Klipp i lagom bitar och ställ in i ugnen ytterligare 1 timme i 120 grader. Sänk sen temperatur till 50 grader och ha ugnsluckan på glänt. Låt stå tills helt torrt och knaprigt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)