torsdag 11 maj 2017

Chokladbollar med solrosfrön och cashewnötter

Aha! Det är därför ni varit så intresserade av det här receptet igår och idag (brukar vara relativt stiltje med besök på den här bloggen annars). 😄

Det är alltså Chokladbollens dag idag... alla dessa temadagar, inte lätt att hålla reda på.

Vilka "ni" är som tittar in här på bloggen är inte alltid så lätt att veta, matbloggsbesökare ger sig inte tillkänna på samma vis som bokbloggsbesökare, sånt förstår man rätt snart. Men har ju ingen som helst betydelse! Bara ni finner något ni söker och helt eller delvis kan kan ha någon nytta av det, så är det ju helt okej! 👍

Här kommer ännu ett recept på chokladbollar, utan socker såklart.

Chokladbollar med solrosfrön och cashewnötter

1 dl solrosfrön
1 dl cashewnötter
3 msk kakao
2 msk mandelmjöl
2 krm vaniljpulver
1 krm havssalt
5 färska dadlar
1 msk vatten eller starkt kaffe
ca 1 msk kokosolja
2 tsk kakaonibs

kokosflingor eller kakaopulver att rulla bollarna i.

Kärna ur dadlar och lägg jämte övriga ingredienser (utom kakaonibs) i mixer. Kör tills massan bara "går ihop", arbeta in nibs och trilla bollar som rullas i kokos eller kakao.


Så, det var det! Men vad innebär Chokladbollens dag för övrigt? Vad gör man på Chokladbollens dag? Information om den saken hittades här. Och vill man inte gå in på länken, om man känner sig lättfrestad att ta till socker, så refereras kortfattat såhär:

Dagen skall alltså innebära att vänner, barn och/eller släktingar samlas och lagar egna hemgjorda chokladbollar. Var och en gör sin egen variant och sedan smakar ni av varandras, samt bedömer enligt följande kriterier:

Formen, färgen, storleken, jämnhet i utseende på chokladbollarna från en konditor (just det kriteriet fattade jag inte riktigt vitsen med, meningen var ju att de skulle vara hemgjorda!) och, till sist, det viktigaste: Smaken.


Lycka till!
💗


6 kommentarer:

 1. Klart att smaken är det viktigaste! Såg en annorlunda variant som jag funderar på att testa baserad på bananer; kanske ett pyssel med grannbarnen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa och pyssla på utan socker, det låter toppen tycker jag! :D

   Radera
 2. jag brukar ge mig till känna på både bok - och matbloggen. behöver ständig hjälp med matlagningen. det är inte min starkaste gren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar du absolut! Men så är det också något alldeles unikt med just bokbloggare på det sättet.❤️

   Radera
 3. mums, jag lägger också i nötter, solrosfrön, russin....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går att variera i det oändliga efter tycke o smak. :)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)