tisdag 16 maj 2017

Vanilj- och kardemummapannkakor


Tänk att det blev så tyst om det cancerframkallande ämnet akrylamid i stekt, hårt grillat, friterat, rostat och ugnsbakat; främst i vegetabilier som potatis, spannmålsprodukter, frukostflingor och kaffe (då dessa livsmedel upphettas i en temperatur över 100 grader). Matlarmet gick ut 2002, och kanske bara bra att det tycks ha blivit uppmärksammat igen?

Här (livsmedelsverket) kan man läsa mer om akrylamid i mat och hur det bildas i livsmedel. Artikeln i DN från 2002 hittas här och en lista i Aftonbladet visar hur mycket akrylamid det fanns i olika sorters livsmedel samma år (siffrorna gäller dock troligen inte längre, då livsmedelsindustrin sedan dess försökt åtgärda en sänkning av halten).

Men visst minns vi väl hur stort det blev omkring det hela då, och visst är det värt att tänka på när livsmedel värms upp i matlagningen hemma? T.ex. att så här inför sommartid tänka på att försöka grilla sånt som är stärkelserikt på låg värme, högst 120 grader... kan väl verka som en god idé för alla grillfrälsta att ha i åtanke?

Mer kemiskt om akrylamiden kan man läsa om på wikipedia här

Efter detta kan man möjligen tycka det är ganska tokigt att jag skriver ett receptinlägg om stekta pannkakor?

Vanilj- och kardemumma-
pannkakor

3 ägg
1 dl mandelmjöl
1 msk psylliumfröskal
2 krm malen kardemumma
2-3 krm salt
1/2 tsk vaniljpulver

kokosolja att steka i.

Vispa samman och låt stå svälla ca 5 minuter. Stek små pannkakor på medelvärme i kokosolja. Kyld kokosgrädde och lätt uppvärmda tinade jordgubbar till.


Jordgubbssmoothie

Per portion:
ca 8 halvtinade jordgubbar
1/2 halvtinad grön banan i bitar

Lägg allt i blender/mixer och kör slätt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)