måndag 1 maj 2017

Matgrubblerier till mejerifri moussaka med sötpotatis


Är olivolja ofarligt att värma upp? Åsikterna verkar gå isär. Förstår än så länge att det kan vara det här som gäller: Kallpressad till kall mat, raffinerad varmpressad till varm mat. Men vem vet, kanske stämmer det inte alls? Jag har som vanligt inga svar, bara frågor som leder till fler frågor.

Förvaring av olivolja skall ske mörkt och svalt, men hur många har tillgång till ett mörkt och svalt gammalt skafferi numera? Blir olivoljan dålig om den får stå framme i rumstemperatur mer än ca 2 veckor (efter det att man öppnat flaskan) eller om man förvarar den i mindre portioner i kylen som tas fram allteftersom. Inte lätt att veta.

Kokosolja skall ju i varje fall gå bra att förvara i rumstemperatur. Kokosoljan borde sen även vara ett bra alternativ när det gäller fett som kan värmas upp. Men bland de vegetabiliska oljor som förordas avråds man använda kokosolja, detta enligt de gällande allmänna kostråden som idag anses bör ges (av t.ex. vård- och omsorgspersonal) och följas för att främja en hälsosam livsstil. Man menar att kokosoljan är ett mättat fett, och animaliska fetter + mejerifett skall vi ju av samma anledning enligt dessa kostråd också undvika. Så vad i allsindagar skall man då ha för fett när man värmer mat i ugn eller på spis, om man skall ge råd som stämmer och vill försöka vara hälsosam?

Resistent stärkelse som i potatis (sötpotatis eller vanlig) då? Den eftertraktade stärkelsen finns i kyld kokt potatis eller rå. Så kanske bör vi käka potatisen kall istället för att stoppa den i en varm moussaka som den nedan?

Ja jösses så svårt allt har blivit! 😅

Men god blev moussakan i varje fall...

Mejerifri moussaka med sötpotatis

500 gram nötfärs
2 hackade gula lökar
3-4 pressade vitlöksklyftor
1 brk finkrossad tomat
1 tsk sambal oelek eller 1 finhackad röd chilipeppar
1 dl kokosmjölk
1 aubergine
1-2 sötpotatisar
1 msk oregano
1 knippa finhackad timjan eller 1 tsk torkad
1 krm malen kanel
salt och malen vitpeppar efter smak
kokosolja att steka i

sesamfrö

olivolja

Skär aubergine och sötpotatis i 1/2 cm-tjocka skivor, lägg ut på plåt, strö på lite salt och ställ in i 175 graders ugn ca 15 minuter. Fräs lök mjuk i kokosolja, bryn köttfärsen lätt, tillsätt övriga ingredienser och låt småputtra samman. Smaka av med salt och peppar. Varva köttfärsröra och aubergine-/sötpotatisskivor, strö sesamfrö ovanpå och laga i ugnen ca 45 minuter. Ta ut och ringla över olivolja. Grönsallad till.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)