fredag 19 maj 2017

Morotsbollar

Morotsbollar

1 finriven morot (ca 1 dl)
1 1/2 dl kokosflingor
1 dl cashewnötter
5 urkärnade färska dadlar
1 tsk malen kardemumma
1 krm havssalt

Ner med allt i matberedare, mixa samman, rulla bollar. Klart! 👍

Tack för tipset hördudu, du vet vem du är... 😉


Dagens tanke:

Intressant... så här står det på livsmedelsverkets sida som svar på frågan; "Hur mycket mättat fett behöver vi?":
"Vi behöver inte äta något mättat fett alls. De mättade fettsyror som behövs i kroppen kan bildas från andra fettsyror i maten.

Enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna, NNR 2012 bör högst en tredjedel av allt fett vi äter, eller 10 procent av all energi vi får i oss, komma från mättat fett. För en kvinna motsvarar det drygt 20 gram och för en man cirka 30 gram mättat fett per dag.

Bakgrunden till rekommendationen är att en minskning av det mättade fettet i maten kan bidra till minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar om man samtidigt äter mer av omättade fetter, det vill säga enkelomättat och fleromättat fett. Att kompensera för en minskning av mättat fett genom att äta mer av mat med kolhydrater ger inte samma positiva effekt."

Vi behöver alltså inte alls äta mättat fett, för "de mättade fettsyror som behövs i kroppen kan bildas från andra fettsyror i maten". Med andra fettsyror menas enkelomättat och fleromättat fett. Och dessa omättade fetter lär minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Högst 20-30 gram får komma från mättat fett, men vad jag förstår är det bäst att helt utesluta, då vi alltså inte alls behöver äta det.

Är det bättre för kroppen att bilda mättat fett från andra fettsyror än att få i sig det direkt via maten, kan jag då undra? Då vi (enligt citat ovan) inte bör äta mer av mat med kolhydrater behöver vi ju fettet, förutom proteiner, som energikälla. Vilket ju rimligtvis borde betyda att vi blir tvungna att äta mer fett, om vi inte vill riskera att bli svaga, få energibrist och inte orka med den där motionen som ju är så självklart nödvändig för vår hälsa! Kan man verkligen få i sig dom där 70-90 gram fett per dag som rekommenderas och som vi behöver, bara genom att äta från de källor som förordas (av livsmedelsverket), d.v.s. fisk, rapsolja, olivolja och nötter?

Numera läser jag bara vad livsmedelsverket skriver om mat och hälsa. Vill försöka tro på att det stämmer. Men ibland blir jag fundersam, förvirrad och oerhört frågvis... 😕 Då lättar det lite att få ner funderingarna i ord här! 😎

27.5 grader i skuggan just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)