söndag 11 juni 2017

Bra att veta om inplastad mat!


Fortsätter kolla upp lite kring förpackningar, vad gäller t.ex bisfenol A, ftalater och sånt. Vad gäller förpackningsmaterial för mat är det väl idé att känna till hur det påverkar hälsan och även hur all sorts plast påverkar miljön.

Har ni tänkt på att plastförpackningar har en märkning i botten (siffra + bokstäver) som anger vilken sorts plast det rör sig om? Det har inte jag! SVT.se hade en bra översikt (finns här) och även Naturskyddsföreningen (finns här) som jag använt som huvudsakliga källor för nedanstående (understrukna är okej och såna med fetstil mindre okej):

01-PET (eller PETE), Polyetentereftalat: läskflaskor, flytande livsmedel, ugnsförpackningar och mikrovågsförpackningar (sådana förpackningar som är avsedda till att värma upp mat i microugn). Värmetålig plast. Man har tydligen hittat ftalater i PET, men hälsorisken menas vara låg.

02-PE-HD (eller HDPE), Polyethylen High Density, eller polyetylen: Förpackningar och behållare. Ej värmetålig plast.

03-PVC (eller V), polyvinylklorid: Plastfilm som används vid butiksinpackning av livsmedel, plastflaskor för dryck och matolja. Risk för hormonstörande ftalater. Får ej värmas upp, PVC innehåller klor som kan frigöra gifter vid uppvärmning. Importerad PVC kan innehålla bly som stabiliseringsämne.

04-PE-LD (eller LDPE), Low-density polyethylene: Plastpåsar. Undvik uppvärmning.

05-PP, Polypropen: Sugrör, brödförpackningar, yoghurtförpackningar, sirapsflaskor, ketchupflaskor och olika sorters plastburkar, microvågsförpackningar. Tål högre temperatur än polyeten. Ofarlig såvida den inte har farliga tillsatsämnen.

06-PS, Polystyren: Cellplast för förpackning av köttfärs-/charkuterivaror (frigolit-trågen), engångsartiklar, yoghurtförpackningar, förpackningar för snabbmatsprodukter. Polystyren kan läcka ut i livsmedlet och då innebära en hälsorisk. Kan även innehålla flamskyddsmedel.

07-O: Samlingsgrupp för diverse olika plaster (mer eller mindre skadliga). T.ex. polykarbonat innehåller bisfenol A. Plasten kan finnas i köksredskap (typ stekspade), matlådor, livsmedelsförpackningar och flaskor av olika slag.
Plastmärkning
Värt att veta, inte sant? Titta på botten av förpackningen nästa gång. Plast förekommer ju också på insidan av metallkonserver, på insidan av metallock till glaskonserver och på insidan av frysförpackningar med livsmedel. Bisfenol A lär förekomma på detta vis också.

Missa sen inte att skriva under på det här!


2 kommentarer:

 1. ändå inte så många som dött av plastredskap

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, dör gör man väl inte direkt så där knall och fall. :D
   MEN, bisfenol A och ftalater har hormonstörande effekt och tros vara källor till cancer, även om de inte ännu är klassade som cancerframkallande för människor (endast djurförsök har visat kopplingen). Båda plastkemikalierna är naturligtvis även dåligt för miljön. Tycker det verkar som en rätt god idé att minska plastanvändandet och bli uppmärksam på hur maten förpackas. :)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)