lördag 10 juni 2017

Omtag vad gäller kokosmjölken!

Skrev ett blogginlägg ("Kokosmjölk och kokosgrädde - en hel vetenskap") i februari angående olika sorters kokosmjölk. Då detta (Testfakta: "Hög halt av bisfenol A i kokosmjölk") sedan upptäcktes (efter att ha läst den fenomenalt intressanta boken Hormonbibeln av Martina Johansson! Mitt bokomdöme finns här) så krävdes ett tillägg. Bisfenol A är med på EU:s kandidatlista över särskilt farliga ämnen.

Kommer konservburkarna i metall att fasas ut med tiden? Ja, kanske. Men den här texten publicerades av Testfakta redan 2012 (samma år som den tidigare om kokosmjölken) och ännu säljs en hel del livsmedel i metallburkar. Matjessillen är väl i fokus så här sommartid. Tonfisken som nämns vet vi ju sen redan att vi bör undvika av andra skäl än av hälsoskäl ("fulfiske").

Så här såg mitt tidigare blogginlägg ut om kokosmjölk:


"Strävar ju efter att utesluta tillsatser. Börjar med att kolla upp kokosmjölken. Därefter blir det konserverade tomater.

Coop Änglamarks ekologiska kokosmjölk:
Kokosextrakt 71%, innehåller även förtjockningsmedel E415 xantangummi, vilket framställs från socker genom bakteriell jäsning.Min kommentar: Tjock som kokosgrädde. Vit och slät.

Kung Markattas ekologiska kokosgrädde:
Kokosnöt 80%, vatten.Min kommentar: Rinnig som kokosmjölk. Grå och lite grynig.

Santa Marias Coconut Milk:
Kokosnöt 77%; vatten; emulgeringsmedel E471 - vilket är mono- och diglycerider av fettsyror och framställs av fetter och oljor eller av glycerol (E422) och fettsyror (E570), både fetter och fettsyror kan komma från djur, t.ex. gris; stabiliseringsmedel E466 - vilket är karboximetylcellulosa/cellulosagummi, natriumkarboximetylcellulosa och framställs från cellulosa med hjälp av kemiska processer.

Santa Marias The Creamier Coconut Milk Extra Smooth:
Kokosnöt utan tillsatser (fetthalt 18%)Min kommentar: Skarp kokossmak, krämig, slät och vit. Bästa kokosmjölken! P.g.a den skarpa kokossmaken bör den blandas med något syrligt då den används kall. Späder den med vatten om tunnare/mindre fet kokosmjölk önskas. Toppen med tetra istället för konservburk i metall.

Garants kokosmjölk:
Kokosnöt 75%, vatten, (fetthalt 18%).Min kommentar: Som kyld tjock som kokosgrädde; mild och god kokossmak; krämig, slät och vit. Bästa kokosgrädden! Tetra 250 ml.

Uppgifterna angående E-numren hämtades från boken Den hemlige kocken: det okända fusket med maten på din tallrik av Mats-Eric Nilsson."Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)