torsdag 8 juni 2017

Varför så låga temperaturer vid tillagning och varför inte steka/grilla/fritera maten så ofta?

Ja, det där är ju inget nys jag hittat på själv. Inte heller är det något jag hänfört låtit mig manipulerats att tro på. En himla massa felaktig information ibland. Den enda sanningen menas sen ofta gälla för alla, och det är bara sanningen inget annat än sanningen, oavsett om det är något som rör mat, miljö och/eller hälsa. Ekonomiska intressen kan ligga bakom eller klena forskningsstudier (dessa kan sen vara sponsrade av storföretag, man ger sig inte förrän man når det resultat man vill ha och det uppdragsgivaren önskar få).

Livsmedelsverket borde man ju i stort kunna lita på, och så här nämns där om just tillagningen av mat:

"Skadliga ämnen som kan bildas vid tillagning, exempelvis vid stekning och rökning, är akrylamid, polycykliska aromatiska kolväten (PAH), stekytemutagener och N-nitrosoföreningar (NOC)."

Läs mer här.


Om akrylamid (ett cancerframkallande ämne):

"Akrylamid bildas främst i vegetabilier som hettas upp till temperaturer över 100 grader. Halten akrylamid varierar mycket inom en och samma livsmedelsgrupp, men potatischips och pommes frites innehåller generellt sett höga halter i jämförelse med många andra livsmedelsgrupper. Medelinnehållet i potatischips är drygt 1000 mikrogram/kg och i pommes frites cirka 500 mikrogram/kg. Andra livsmedelsgrupper som kan innehålla både lägre och högre halter av akrylamid är kaffe, hårt bröd, frukostflingor, kex och småkakor. 
Livsmedel som inte har friterats, ugnsbakats eller rostats vid framställning eller tillagning innehåller inte nämnvärda mängder akrylamid. Inga halter av akrylamid har hittills hittats i kokta livsmedel."

Läs mer här.


Om polycykliska aromatiska kolväten (PAH är ännu ett cancerframkallande ämne som vid höga doser även kan skada levern och immunsystemet):

"Uppgifter i litteraturen om beräknade intag av PAH via livsmedel, speciellt bens(a)pyren (BaP), varierar ganska kraftigt. I Sverige beräknas medelintaget av BaP vara lågt, omkring 50 nanogram/person och dag.

Sötsaker/godis, spannmålsprodukter, fetter och rökta produkter är de största enskilda livsmedelskällorna för BaP. Innehållet av BaP i spannmålsprodukter är jämförelsevis lågt, men eftersom vi äter stora mängder mjöl-, gryn- och pastaprodukter blir denna kategori ändå en betydande källa.

Om grillning blir en mycket vanlig tillagningsmetod i Sverige skulle grillad mat kunna ge ett betydande bidrag till totalexponeringen för PAH. För att undvika höga PAH-halter i grillad mat bör man inte grilla maten för hårt vid för hög temperatur, inte utsätta livsmedlet för grillning över flammande eld och undvika kottar som utgångsmaterial för kol. Vissa marina djur, särskilt mussla och hummer, kan innehålla höga PAH-halter om vattnet de levt i varit förorenat via t.ex. oljeutsläpp."

Läs mer här.


Ej info från Livsmedelsverket: För att undvika stekytemutagener tillråds man hälla bort stekskyn när man tillagar kött. Stekytemutagener kan vara cancerframkallande och bildas i höga temperaturer tillsammans med fruktos, glukos eller aminosyran aspargin.


Ej info från LivsmedelsverketN-nitrosoföreningar (förkortat NOC - N-nitroso compounds) är också cancerframkallande. Finns i charkprodukter konserverade med nitrit/nitrat eller rökta livsmedel. Dessutom finns det i produkter med malt, torrmjölk och hårt saltade produkter. Man avråds hårdstekning av rökta charkuterier (t.ex. korv och bacon) och att inte äta det fett som bildats då man stekt livsmedlen. NOC finns också i stekoset, vilket man alltså inte bör andas in.


Bäst då kanske att inte steka alltför mycket... kan man kanske tycka.


Japp, det var allt för idag! Trot om ni vill, slipp annars. Sanningar och åsikter kan ibland vara svåra att skilja åt, för mig, för dig, för alla. Var och en gör som den finner lämpligt.

Gillar för övrigt vad som stod senast på Livsmedelsverkets sida om bra matvanor och fysisk aktivitet. Läs om det här.
animated-laughing-image-0121
"Samhället behöver utformas så att det blir enklare att äta bra och röra på sig."

Yes! Vem skriver inte under på det?!


2 kommentarer:

 1. Ja! Det sistnämnda har jag väldigt lätt att skriva under på!
  Sen är det ju så att vissa av de "farliga" livsmedlen är relativt lätta att hålla sig ifrån, som t ex godis, kex, kakor (köpta...) och chips, men andra är det liksom svårare med. Kaffe och knäckebröd. Det blir tufft. Kanske väljer att stoppa huvudet i sanden när det gäller kaffe och knäcke; låtsas som det regnar helt enkelt ;-)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väljer man bort mörkrostat kaffe och brungräddat knäckebröd så har man kommit i en bättre situation. Mellanrostat kaffe och normalgräddat knäcke duger väl bra? :)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)