lördag 15 juli 2017

Choklad- och vaniljkola

För nedanstående användes ett recept hittat hos Nilla's Kitchen.
Lade bara till vaniljen:

Choklad- och vaniljkola

100 g medjooldadlar (kärna ur)
1 dl kakaopulver
1 tsk vaniljpulver
ca 1 krm havssalt
2 msk kallpressad kokosolja

Mixa dadlar, kakao, vanilj och salt i matberedare tills en sammanhållen boll formas. Tillsätt kokosolja och mixa samman. Lägg chokladmassan på ena halvan av bakplåtspapper, platta ut lite och vik över andra halvan av pappret, kavla ut till en tunn platta som läggs in i frysen. Skär i fyrkanter och förvara sen i kylen.


Matlagningsfetter jag bestämt mig för att använda här på bloggen (och i verkligheten): Hemgjort ghee, kallpressad kokosolja och kallpressad olivolja (helst genom ekologisk produktion för samtliga). Skall verkligen försöka undvika mejerier, även om något recept med får-, get- eller buffelmjölksost kan slinka igenom mer sporadiskt. Att utesluta mejerier (ghee kan gå bra, kommer att använda det sparsamt) skall ju kunna förbättra problem kopplade till slemhinnor i öron, näsa och hals.
(Läs gärna vad Sanna Ehdin* skriver om kasein på sin blogg här).


Visst är det värt att uppoffra vissa livsmedel om det eventuellt kan få oss att må och fungera bättre? Värt ett försök i varje fall, och försöket måste ju pågå under minst tre månader för att man skall kunna se något resultat.


* "Sveriges främsta hälsopersonlighet" som startade hälsovågen år 1999 då hennes första bok Den Självläkande människan gavs ut. Boken Kokkonst för den självläkande människan (Susanna Ehdin och Malin Söderström), som kom ut året därpå, hamnade såklart i min bokhylla då. Tittar i den ibland, och idag får det bli mitt boktips här på bloggen. Alla boktips behöver ju inte bara levereras via bokbloggen, och det behöver ju heller inte bara handla om helt nyutkomna böcker (man får inte glömma "gamla" skatter i bokhyllan). 😊Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)