fredag 6 oktober 2017

Slökokt kyckling med ugnsbakade grönsaker (pumpa, sötpotatis, zucchini) och en paleopaj

Ugnsbakade grönsaker (pumpa, sötpotatis, zucchini)

ca ½ mindre pumpa
(använde Uchiki Kuri - orange Hokkaido - trad. japansk vintersquash 1 - 2½ kg / st.)
1 stor sötpotatis
1 mindre zucchini
örtsalt och malen svartpeppar
kokosolja
1 tsk timjan
1 tsk sumak

Skala och skär pumpa och sötpotatis i tärningar, ca 3 cm. Lägg i vatten och låt stå ett tag. Skär zucchinin på samma vis. Torka pumpa och sötpotatis i en handduk och bred ut tillsammans med zucchini, timjan och sumak på plåt med bakplåtspapper. Salta, peppra och klicka på kokosolja. Ställ in i 200 graders ugn, blanda om då kokosoljan smält, låt stå ca 35 minuter i ugnen. Gott till slökokt kyckling och hemlagad chiliaioli.



Banan- och pumpapaj

Pajskal:
3 dl mandelmjöl
½ dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
½ tsk salt
40 g ghee eller kokosolja
1 ägg

Fyllning:
2 bananer
2 urkärnade medjooldadlar
2 tsk pressad citronsaft
4 ägg
250 ml kokosgrädde
3 tsk pepparkakskrydda
1 krm salt

Rostade pumpakärnor

Mixa mandelmjöl och sesamfrön, tillsätt övriga ingredienser och kör ihop till en deg som trycks ut i pajform. Nagga botten och låt stå ca 30 minuter i kylen. Förgrädda pajskal i 175 graders ugn, ca 8 minuter. Mixa (även i matberedaren) samman pumpapuré, bananer, dadlar, ägg, kokosgrädde och pepparkakskrydda i matberedare. Fyll pajskalet, färdiggrädda ca 40 minuter, låt svalna och kyl (eller ät ljummen, det går ju det med). Strö på rostade (med lite ghee och en nypa salt) pumpakärnor ovanpå. Färska lingon/tranbär eller vattenlingon, och ev. uppvispad kokosgrädde till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)