lördag 16 december 2017

Saffransbollar och annat lite nyttigare julgodis?

Saffransbollar

2 dl blötlagda cashewnötter
2 dl riven kokos
ca 2 msk kokosfibermjöl (går kanske att utesluta?)
1-2 tsk kokossocker, palmsocker eller äkta honung
2 msk kokosolja
1 kuvert saffran
1 krm vaniljpulver
1 nypa havssalt

riven kokos

Kör samtliga ingredienser i matberedare till en slät massa. Rulla bollar och täck med riven kokos, ställ kallt.


En inspirationskälla för receptet finns här. Ändrade till en egen variant som ovanstående. Gör visst nästan aldrig som det står i ursprungsrecepten, kanske en av anledningarna till mitt behov av denna blogg?😉 Men gör ju faktiskt helt egna matrecept också, trots alla fina och inspirerande idéer som är utifrån kommande. Länkar i mån av möjlighet till källorna, så testa gärna recepten där istället, om de verkar bättre.

Använde den här gången kokossocker (Rawpowder) som sötning. Kokossockret har fördelen att ha lägre GI. Så helt fel är det väl inte direkt ur hälsosynpunkt, om man använder det med måtta. Inte det sämsta alternativet alltså. Kokossocker har en svag kolasmak, har lågt GI, vilket ju alltså är bra, och en hög andel fruktos, vilket inte alls är bra... så gör som ni vill, välj den sötning som ni anser är bäst. Här är en bra sockerguide som hjälp på vägen.

Nyttigare godisrecept behövs säkert så här till julen, då så mycket kretsar kring sötsaker. Så om valet står mellan det bättre och det sämre, välj då det bättre och minska ner på det söta. Det går att anpassa sig till mindre sötning på samma vis som tvärtom.

Fler recept på små - en aning nyttigare - lättsötade saker på den här bloggen kan man hitta här.

Ekologiskt oraffinerat kokossocker (Rawpowder)
Energi: 375 Kcal, Fett: 1 g, Mättade fettsyror: 0,5 g, Kolhydrater: 94 g (varav naturligt socker; 92 g), Fiber 1,7 g, Protein: 2 g.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)