tisdag 16 januari 2018

Två boktips och en kopp gammalt på nytt: Paleoyoghurt med avokado

Paleoyoghurt med avokado
2 port.

2 gröna ekologiskt odlade fairtrade-bananer
1 avokado
lite färsk spenat
saft från ½ liten ekologiskt odlad citron

hackad eller hyvlad mörk choklad 90% kakaohalt

Mixa samtliga ingredienser och rör ner hackad eller strö på hyvlad choklad.


Känns som jag haft med det här receptet tidigare på den här bloggen... för rätt så länge sedan, kallade det då alltså "avokadomousse" (tror inte jag hade spenat i den, men annars lika, förutom chokladen då...).

Eftersom jag på förekommen anledning upptäckte receptet igen i Food Pharmacy Kokboken (bibliotekslån), där kallat "grön kräm", får det dyka upp igen här. Fast i det receptet där (ingen chokladtopping där dock) föreslog man synbiotika (som alternativ till spenaten), vilket är begreppet man använder för ett kosttillskottspulver där blandningen består av probiotika - bakterier avsedda för att optimera tarmfloran/stärka immunförsvaret - och prebiotika, d.v.s fibrer/kolhydrater som når tjocktarmen intakta och där fungerar som "föda" och "gödningsmedel" för den bra sortens tarmbakterier (den vi vill ha där för att hålla oss friska). Såna exklusiva pulver skippar jag i mina recept här på bloggen, probiotika och prebiotika, d.v.s. "synbiotika", kan vi få i oss på naturligt vis via maten istället.

Kändes inte som det fanns några recept jag för egen del blev inspirerad till att göra ur den kokboken f.ö., trots att grönsaker är något som inte sparas på, använder massor och så många olika sorter som möjligt (både tillagade och som råkost). Men det här med att inte äta varm tillagad mat och att ersätta animaliskt protein med bönor och tofu... nixpix, vill inte! Vill istället ha varm tillagad mat (oftast speciellt såhär vintertid) och - naturligtvis inte i orimligt stora mängder(!) - animaliskt protein, inklusive benbuljong och lever. Jösses så god den här leverstuvningen blev - använd skivad gul paprika och surkål som råkost- (eller ja, ja... "raw" ska man visst säga numera) -tillbehör till den leverrätten. Paprikans C-vitamin hjälper upptaget av järn från den stekta levern och surkålen blir probiotikan!👍

Men alltså... är du - i motsats till mig - vegan, som dessutom föredrar rawfood (med sojabönor, tofu och sånt), så tror jag verkligen den hypade boken Food Pharmacy Kokboken av Mia Clase & Lina Nertby Aurell kan vara en toppenbra bok för dig. Därför tipsar jag naturligtvis om den kokboken idag. För mig upplevdes den däremot lite som Kejsaren nya kläder, ser inte riktigt storheten som så många andra tycks se helt enkelt. Men man måste ju inte fatta storheten i allt.😊

Och ja, just nu har snön börjat falla. Men ändå, den psykologiska thrillern Innan snön faller av Helena Kubicek Boye är verkligen superspännande. Ett hett boktips, oavsett om du är vegan eller ej!😁

animated-snow-image-0040

1 kommentar:

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)