onsdag 7 februari 2018

Nötsemlor

Nötsemlor

2 hela ägg
2 äggvitor
2 krm havssalt
½ dl neutral majonnäs (mixa ett helt ägg med 1 krm salt och 2 dl varmpressad rapsolja)
½ dl vatten
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
2 msk pofiber
1 ½ dl mandelmjöl
2 krm malen kardemumma

Cashewnötsgrädde:
ca 2 dl blötlagda cashewnötter (blötlägg ca 3 timmar)
2 färska dadlar (ta bort kärnor)
1 vaniljstång (skär upp på längden och sjud i ½ dl vatten, skrapa ur kärnor i vattnet och ta bort höljet)

Hasselnötssmör eller mandelsmör (rör ut mandelsmöret med någon neutral olja för lösare konsistens, t.ex. varmpressad rapsolja eller MCT-olja)

"Recept" på: Mandelsmör, hasselnötssmör, cashewnötssmör

Vispa hela ägg och äggvitor med saltet tills fluffigt, tillsätt majonnäs och vatten. Blanda torra ingredienser och blanda ner i äggblandning. Låt stå 5 - 10 minuter att svälla. Klicka upp i 6 delar på bakplåtspapper. Grädda i 200 graders ugn ca 20 minuter. Låt svalna på galler i ugnens eftervärme med ugnsluckan på glänt. Cashewnötsgrädde: Mixa nötter, dadlar och "vaniljvatten" i matberedare, späd med mer vatten till lagom tjock nötgrädde. (Mandelsmör kan man - om man vill - smaksätta med lite finriven bittermandel och vanilj.)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)