fredag 22 juni 2018

Liten glutenfri smörgåstårta och äntligen ordentligt med regn!👍

Klassisk smörgåstårta på oklassiskt sätt

1 formfranska (receptet finns här) skuren i 4 landgångar

Tre lager, tre olika fyllningar:

1 dl hemgjord bredbar leverpastej (receptet finns här)
ca ½ dl finhackade cornichons i osötad lag eller Tistelvinds syrade gurka
2 msk finhackad persilja
½ dl rysk yoghurt eller gräddfil
(ev. lite vatten att späda med om röran blir för tjock)

1 dl tonfisk i vatten
½ finhackad röd lök
½ dl rysk yoghurt eller gräddfil
½ dl majonnäs*
salt och peppar

1 dl hackade räkor
2-3 msk saltad stenbitsrom
2 msk finhackad dill
½ dl rysk yoghurt eller gräddfil
½ dl majonnäs

Ovanpå:

1 dl rysk yoghurt eller gräddfil
½ dl majonnäs
skalade räkor
saltad stenbitsrom
machésallad
klyftade småtomater
skivad färsk gurka
skivad citron
färsk dill

Blanda ihop fyllningarna och bred på en för varje lager. Rör ihop yoghurt och majonnäs, bred ovanpå och runtom kanter, täck med plastfolie och ställ in i kylen till dagen efter då tårtan garneras.


*Majonnäs (som jag gör den): 2 1/4 dl mild olivolja (använder Icas blandade kall- och varmpressade),
1 helt ägg, ½ msk pressad citronsaft, ½ msk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 2 krm Herbamare örtsalt,
1 krm malen vitpeppar. Mixa ägg, citron, vinäger, senap, salt och peppar med stavmixer, häll ner oljan sakta (först droppvis) under mixning till en tjock majonnäs. Bra om ingredienserna har någorlunda samma temperatur.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)