torsdag 5 juli 2018

Sommarfrukostar: Hemgjord filbunke eller fjällfil med kanel- och äppelmüsli

Filbunke

½ l. lantmjölk
1 dl grädde
200 g filbunke eller annan naturell fil/kefir/yoghurt med levande bakteriekultur

Hetta upp mjölken i kastrull, skall ej koka, ta från värmen och rör ner grädden. Låt svalna till ca 25-30 grader, rör ner filbunke. Häll upp i skålar/koppar, ställ på köksbänk i rumstemp (helst en varm sommardag, utan risk för åskväder!) med en kökshandduk över. Låt stå tills det stelnar, ca 48 timmar, kyl. Malen ingefära att strö ovanpå. Använder man vanlig fil/gräddfil/kefir eller yoghurt som bakteriekultur kanske man väljer att vispa upp slutresultatet.


Kanel- och äppelmüsli

1 påse (180 g) "Salladsmix" (solrosfrön, pumpakärnor, pinjenötter)
2 dl sötmandel
1 dl hasselnötter
1 dl cashewnötter
2 dl riven kokos
4 tsk ceylonkanel
1/2 tsk havssalt
3 msk kokosolja
3 msk vatten

125 g torkade äppeltärningar (använde Urtekram)

Ställ en skål med kokosolja i varmt vatten så det smälter. Hacka mandel och nötter. Blanda alla torra ingredienser, arbeta in den smälta kokosoljan och vattnet. Häll ut på plåt med bakplåtspapper och rosta (rör någon gång under tiden och passa noga för jämn rostning) i 150 graders ugn tills torrt med fin färg. Låt plåten stå kvar med ugnsluckan på glänt i eftervärmen så nötterna blir helt knapriga. Blanda ner de torkade äppeltärningarna när müslin svalnat.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)