fredag 4 augusti 2017

Fajitas med kryddmarinerad kyckling

Fajitas med kryddmarinerad kyckling

kycklingfiléer

Marinad:
garam masala (se länk till recept nedan)
örtsalt
smält kokosolja

tortillas (se länk till recept nedan)

finstrimlad grönsallad
oliver

Majonnäs:
1 helt ägg
1 msk vitvinsvinäger
Möllers torrsenap
2 krm salt
1 krm malen vitpeppar
kallpressad olivolja
sambal oelek eller finhackad röd chili
pressade vitlöksklyftor efter smak

Recept på garam masala och wraps/tortilla finns på 56kilo.

Lägg tinade kycklingfiléer i marinad, ställ in i kylen några timmar. Lägg på plåt, stek i 200 graders ugn tills innertemperatur ca 72 grader. Pensla med marinaden någon gång under tiden. Skiva filéer och lägg ihop med sallad, oliver och majonnäs i wraps. Majonnäs: Mixa ägg, vinäger, torrsenap, salt och peppar. Häll ner oljan under mixning tills majonnäsen blir lagom tjock. Rör ner chili och pressad vitlök efter smak.


Livsmedelsverket varnar för ägg* och äggprodukter med otillåtna resthalter av fipronil nu. Läs vidare här. Synd, ägg är ju näringsrikt och användbart till mycket. Att inte anse att det finns några hälsorisker här i Sverige med att äta giftiga ägg/äggprodukter p.g.a. svenskars matvanor
 - som livsmedelsverket påstår - får mig att fundera. Efter det att kolesterolhysterin kring ägg lade sig, tror jag nog de flesta äter fler ägg i veckan än tidigare. Kanske går man efter hur det var tidigare?

(*Senare tillägg: De giftiga äggen gällde visst inte svenskproducerade ägg. Livsmedelsverket vet då att skrämma upp folk i onödan.😠)

Frysta kycklingfiléer förresten, varför måste de pumpas upp med saltat vatten? Kycklingfabrikanterna hänvisar till färska kycklingfiléer för de som vill slippa saltvattnet. Visst tror jag att fler hellre vill salta själva med ett bra salt, men man vill heller inte köpa fabriksförpackad färsk kyckling som kan vara full av dåliga (i värsta fall sjukdomsframkallande) bakterier. Det gick ju för livsmedelsindustrin att producera vanliga frysta kycklingfiléer förr, varför går det inte nu längre? Får väl bli att köpa kycklingdelar med ben annars, för de kan väl inte pumpas upp med saltvatten? Saltvattenpumpade filéer blir inte så bra att marinera och steka i ugnen; marinaden utspädd och väldigt blött blaskigt på plåten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)