fredag 20 december 2013

Gravad lax med citronpeppar

Gravad lax med citronpeppar

500 g fryst lax
1 krm malen vitpeppar
1 tsk citronpeppar
1/4 dl salt
1/4 dl strösocker
generöst med finhackad dill

Tina fisken och plocka bort småben med pincett. Dela laxbiten i två delar. Blanda kryddor och socker, strö hälften av blandningen + dill på köttsidorna av fisken. Lägg ihop köttsidorna mot varandra med tjocka sidan mot slaksidan och tvärtom, strö över återstoden av salt/sockerblandningen + lite dill på utsidorna/skinnsidorna. Lägg i dubbla plastpåsar och förslut väl. Lägg i kylen, vänd påsen efter ett dygn. Efter ytterligare ett dygn är den gravade laxen färdig, häll då av saltlaken som bildats. Skär i skivor.

~

tisdag 17 december 2013

Enkel böcklinglåda

Enkel böcklinglåda  4 port.

4 stora böcklingar
2 gula lökar, hackade
1 dl finhackad dill
1 dl grädde
2 tsk senap
1 krm vitpeppar
+ extra hackad dill.

Smörj en ugnsform och lägg i lök, dill, rensad böckling. Häll däröver sen en blandning av grädde, senap och peppar. Grädda i 200 graders ugn ca 20 minuter. Strö över lite extra hackad dill ovanpå. Kokta gröna ärtor passar bra till.


torsdag 12 december 2013

Grundinläggning med ursaltad sill

Grundinläggning med ursaltad sill

ca 200-400 g saltsillfiléer (kanske Abbas inläggningssill med saltsillfiléer på burk)
mjölk

Lag:
1 dl ättika
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
2 tsk grovstött kryddpeppar

1 röd lök
ca 4 tsk finhackad dill


Skölj sillfiléer och lägg i mjölk några timmar. Koka upp lagen, låt svalna och kyl. Skölj bort mjölken från sillfiléerna, skär eventuellt i fina bitar, skiva rödlök. Varva lökskivor, dill och sill i en glasburk, häll på den kalla lagen och låt stå i två dygn. Använd sillen som den är eller gör någon variant av god inläggning.

lördag 7 december 2013

Grönkålssoppa

Grönkålssoppa

300-400 g repad, rensad och sköljd grönkål
5 dl grönsaksbuljong
1 msk ghee eller smör
1/2 tsk torkad mejram
salt och vitpeppar efter smak.

Förväll kålen 10-15 minuter i lite lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt kålen rinna av i durkslag. Mixa bladen (eventuellt med lite av buljongen). Blanda mixade blad med buljongen i kastrull, koka upp tillsammans ghee/smör under vispning. Smaksätt med mejram, salt och peppar. Eventuellt kokta ägghalvor att lägga i soppan.