måndag 31 oktober 2016

Waldorfsallad med rotselleri

Waldorfsallad med rotselleri

150 g rotselleri
1 - 2 äpplen (lite beroende på storlek)
1 dl grovhackade valnötter
1/2 dl majonnäs
1 tsk pressad citronsaft
1 krm salt
1/2 krm malen vitpeppar
1 krm paprikapulver

Skär rotselleri och koka i lättsaltat vatten, skall fortfarande ha kvar lite lätt "knaprighet", häll av vatten. Skär äpple och blanda ihop majonnässåsen. Rör ner selleri, valnötter och äpple i såsen, ställ kallt.

söndag 30 oktober 2016

Guacamole med majonnäs

Guacamole med majonnäs

2 ätmogna avokado
pressad saft från 1/2 citron
2 pressade vitlöksklyftor
ca 1 tsk sambal oelek
1/4 - 1/2 dl majonnäs
örtsalt efter smak.

Mosa ihop samtliga ingredienser med gaffel.

Bild: guacamole, köttfärsbiff (samma färs som för recept på köttbullar som finns här) och vaxbönor frästa i kokosolja.

lördag 29 oktober 2016

Pizza (mejerifri)

Pizza (mejerifri)

3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl vatten
3 ägg

Blanda torra ingredienser, vispa äggen och blanda samman allt. Bred ut smeten på plåt med bakplåtspapper och förgrädda pizzabotten i 200 graders ugn, ca 15 - 20 minuter. Lägg på fyllning (bilden: tomatsås - ihopfräst i ghee; lök, passerade tomater, vitlök, salt, peppar och oregano - , rökt skinka, skivade färska champinjoner, strimlad rödlök, strimlad purjo. Färdiggrädda i 225 graders värme, ca 15 - 20 minuter.

Spegling


Orange pumpasmoothie

Orange pumpasmoothie

ca 1/2 dl pumpapuré
1 skalad mogen sharonfrukt
1 dl kokosmjölk
1 - 2 tsk kokosolja
1 msk pressad citronsaft

kokosgrädde och rostade kokoschips att toppa med.



fredag 28 oktober 2016

Wraps med pulled pork och coleslaw



Slökokad fläskkarré

1 kg fläskkarré

1 - 2 finhackade gula lökar
1 - 2 grovrivna morötter
ca 5 finhackade vitlöksklyftor
ghee att steka i

1 dl passerade tomater
1/2 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek (eller 1 finhackad röd chilipeppar)
1 tsk salt
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk paprikapulver
2 krm malen svartpeppar

Fräs lök, vitlök och morötter i ghee, lägg i botten av slökokare. Lägg fläskkarrébiten ovanpå. Vispa ihop tomatsåsen och häll den över. Koka på låg ca 9 timmar. Vände karrébiten efter halva tiden (inte säker på att det behövs).


Wraps
4 st.

4 ägg
1 dl vatten
2 msk kokosmjöl
3 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 1/2 tsk salt
2 msk smält kokosolja (smakneutral)
1 dl vatten

Blanda torra ingredienser. Vispa ägg poröst och vispa ner mjölblandning, kokosolja och vatten, låt svälla 5 minuter. Pytsa ut ca 1 dl smet på bakplåtspapper, lägg ännu ett ovanpå och kavla ut rundlar tunt. Grädda (4 plåtar krävs, blir stora wraps) varje wrap 10 minuter i 150 grader, båda bakplåtspappren under och över skall vara kvar under gräddning. Låt svalna lite och dra sen bort papper.

Använde detta recept för ovanstående wraps: http://56kilo.se/wraps-paleo-lchf-glutenfritt/


Recept på coleslaw finns här.

torsdag 27 oktober 2016

Köttbullar med sötpotatismos och lingonsylt

Köttbullar

400 blandfärs
ca 2 msk riven gul lök
1 ägg
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 1/2 krm malen vitpeppar
1 1/2 krm paprikapulver

ghee att steka i.

Lingonsylt: koka samman lingon och mosat äpple
Sötpotatismos: skalad och mjukrostad sötpotatis mixad med ghee, örtsalt, malen vitpeppar och vatten
Surkål från Tistelvind

onsdag 26 oktober 2016

Lättlagad ugnslax på grönsaksbädd

Ugnslax på grönsaksbädd
2 port.

2 portionsbitar av vildlax
3 grovt rivna morötter
1/2 strimlad purjolök
(ev. hackad röd paprika vid säsong sommartid)
50 g ghee
1 tsk Möllers torrsenap
örtsalt (använder Herbamare) och malen vitpeppar efter smak

Fräs grönsaker i ghee, krydda med torrsenap, salt och peppar efter smak. Fördela grönsaksfräs i ugnsform och lägg laxbitar ovanpå. Ställ in i 200 graders ugn, ca 15 minuter.

tisdag 25 oktober 2016

Räkpaj

Räkpaj

500 g oskalade räkor
1/2 finstrimlad purjolök (gärna det gröna)
hackad dill, fryst eller färsk
1 ask (200 g) räkost
2 dl riven ost
1 dl creme fraiche
2 msk pressad citronsaft
malen vitpeppar

4 ägg 
1 dl grädde
örtsalt
smör

Smält smör i pajform. Ugn 225 gr. Vispa ihop ägg, grädde och salt, häll i form och grädda tills stannat och rest sig längst kanter. Rör ihop purjo, dill, räkost, riven ost, c. fraiche, citronsaft och peppar i en kastrull, värm tills ordentligt hopsmält och såsigt. Ta från värmen och rör ner rensade räkor, häll i pajskal och grädda färdigt till fin färg. Ät pajen ljummen eller kall. Avokadosallad passar bra till.


måndag 24 oktober 2016

Vegetarisk måndag med pumpasoppa

Pumpasoppa

5 dl pumpapuré av butternutpumpa
2 dl kokosmjölk
1 hackad gul lök
1 bit finhackad färsk ingefära
2 finhackade vitlöksklyftor
1/2 finhackad röd chili (utan kärnor)
ghee att steka i
1/2 tsk gurkmeja
1 dl vatten
nystött svartpeppar
1/2 - 1 msk pressad citronsaft
1 - 2 tsk salt

Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i ghee, rör ner gurkmeja, häll på vattnet, sjud samman lite. Koka upp pumpapuré, kokosmjölk och det stekta/skyn i en kastrull. Tillsätt citron, salt och peppar, låt småputtra på låg värme en stund. Smaka av med mer citron och salt om så behövs för rätt balans mellan syra och sälta. Kokosgrädde och pumpakärnor att toppa med, om man vill.


söndag 23 oktober 2016

Inkokt sill med kryddgrön majonnäs


Inkokt sill/strömming med kryddgrön majonnäs

300 g filéad sill/strömming
1/2 dl ättikssprit
1 dl vatten
10 vit- och kryddpepparkorn
1 tsk salt
dill

majonnäs
hackad dill
hackad persilja
hackad gräslök

Klipp bort ryggfenor och dela i två filésidor vardera om de är för stora. Rulla ihop med skinnsidan utåt och lägg rullarna tätt i botten av en liten kastrull. Blanda lagen (var generös med dillen) och häll den över fisken. Koka några minuter under lock, ställ i kylen då den svalnat. Rör ihop majonnäs med kryddgrönt att ha till + rårivna morötter.

lördag 22 oktober 2016

Äggmjölk


Äggmjölk med vaniljsmak

2 ägg
50 g kokosolja
2 krm vaniljpulver
1 nypa havssalt
2 dl kokande vatten

Mixa ägg, kokosolja, vanilj och salt med stavmixer. Häll ner kokande vatten under fortsatt mixande. Klart! :)

fredag 21 oktober 2016

Salta och chilikryddade mandlar

Salta chilimandlar

ca 2 - 3 dl sötmandlar + lite havssalt för blötläggning
1/2 - 1 tsk  salt
ca 1 msk chilipulver

Blötlägg mandlar i lättsaltat kallt vatten, låt stå ca 1 timme. Sila av blötläggningsvatten och skölj mandlarna, blanda med chilipulver och salt, sprid ut på plåt med bakplåtspapper. Rosta i 150 graders ugn, ca 30 minuter. Skaka plåten efter halva tiden för jämn rostning. Låt svalna helt med ugnsluckan på glänt.

Nedräkning till Halloween
animated-halloween-image-0222

Missa heller inte receptet för "Saltlakritsmandlar".

Slökokad kyckling med coleslaw


Kycklingen är från slökokaren och ett delresultat av benbuljongkok enligt detta recept.


Knackade itu benen innan slutkokningen på spisen och benbuljongen geléade sig som den skulle.


Blev lite drygt en liter benbuljong.

Coleslaw

ca 4 dl pizzasallad (se nedan)
1 grovriven morot
1 liten tunt skivad rödlök
hemlagad majonnäs
färskpressad citronsaft

Blanda samman, smaka av och låt stå i kylen någon timme eller två.

Pizzasallad: Blanda hyvlad och sköljd vitkål med salt, lägg liten tallrik och tyngd på. Låt stå några timmar. Tryck ur vätska ur kålen och blanda den sen med olivolja, rödvinsvinäger och svartpeppar. Smaka av och låt stå ytterligare några timmar.


torsdag 20 oktober 2016

Köttsoppa


Köttsoppa: Hemkokt benbuljong, vatten, skivade morötter, skivad palsternacka, rotselleri i bitar, strimlad purjo, kött i småbitar från buljongkoket, hackad persilja, ev. örtsalt.
Husmanskost - mums! Paleobröd (falskt rågbröd) istället för klimp till, förstås. ;)

onsdag 19 oktober 2016

Köttbuljong

Köttbuljong

ca 800 g nöt- eller fläskben
vatten
3/4 dl äppelcidervinäger (använde Kung Markattas vinäger)

ca 3 morötter
ca 3 gula lökar
ca 3 palsternackor
1 bit rotselleri
persiljestjälkar
1 msk hela svartpepparkorn
ca 1/2 msk salt
2 lagerblad

Lägg benen på bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i 175 graders ugn, ca 30 minuter. Lägg ben i stor kastrull, häll på vatten så det täcker, tillsätt vinäger. Låt stå en timme. Koka på hög värme några minuter (på spisen), skumma ytan efteråt. Lägg ansade och grovt skurna grönsaker i slökokargryta, lägg ner rostade och förkokta köttben. Strö över salt, pepparkorn och lagerblad, häll på kokvätskan + extra vatten, sätt på lock, ställ ner i kokare. Sätt på hög effekt ca en timme, därefter låg ca 20-24 timmar. Går bra att stänga av kokaren för uppehåll i koktiden, t.ex på natten.
Sila den varma buljongen (använde silduk för saft), plocka av benen eventuellt kött för att använda till exempelvis köttsoppa. Låt buljongen svalna och ställ in i kylen, ta bort fettet på ytan, fettet kan användas till matlagning.

OBS! Utgick från det här receptet när jag gjorde buljongen, där kan man få lite utförligare bra förklaringar kring tillvägagångssätt vid buljongkokning. ;)


Kycklingfilé i kall örtdressing

Kycklingfilé i kall örtdressing

3-4 st kycklingfiléer
salt och malen vitpeppar
ghee att steka i.

Dressing:
1 - 2 tsk Möllers torrsenap eller 1/2 - 1 msk senap (ej dijonsenap)
4 msk rapsolja
1 msk vinäger
2 msk vatten
ca 1/2 - 1 tsk enbär
1 tsk torkad timjan
ca 1 dl hackat färskt kryddgrönt; persilja, gräslök + ev. lite färsk timjan om man har sån.

Sätt ugnen på 175 grader. Bryn kycklingfiléerna, salta och peppra. Lägg i långpanna och efterstek i ugnen ca 10 minuter. Mortla enbär (färska eller torkade). Vispa ihop dressing. Skär kycklingen i skivor, lägg upp på fat och häll dressingen över. Ät med fördel kallt efter att ha stått i kylen ett tag, men funkar också varmt. Bra som smörgåspålägg.

Ovan med kycklinglårfilé och torrsenap i örtdressingen

tisdag 18 oktober 2016

Viltgryta med kantareller

Snabblagad viltgryta med kantareller

1 pkt (240 g) älg- eller renskav
ca 2 - 3 dl förvällda gula kantareller
3 - 4 schalottenlökar
1 näve torkade trattkantareller eller trumpetsvamp
ca 1 tsk stötta enbär
1 tsk torkad timjan
vatten
ghee att steka i
salt och nystött svartpeppar

Stek hackad lök och svamp tills det fått lite färg och lägg i gryta. Bryn skavet och lägg i grytan jämte mortlad torkad svamp; salta, peppra och tillsätt vatten. Rör ner stötta enbär och timjan. Låt puttra samman på låg värme, späd vid behov med mer vatten. Till: Blomkålsris (grovriven lättkokt blomkål), färsk inlagd gurka, tranbär och rårivna morötter.

Färsk inlagd gurka

Färsk inlagd gurka

1-2 västeråsgurkor eller;
1/2 slanggurka

Lag:
1 msk ättika
5 msk vatten
1/2 - 1 tsk salt
1/2 - 1 krm malen vitpeppar
1/2 - 1 dl hackad persilja


Rispa gurkan på längden med en gaffel, så är det sen lättare att hyvla den med t.ex osthyvel. Blanda ihop lagen och vänd ner den finskivade gurkan. Låt inläggningen stå ca 2 timmar.


söndag 16 oktober 2016

Sötpotatisrösti, bacon och tranbär


Sötpotatisrösti: Grovriven sötpotatis, ghee att steka i och krydda med örtsalt.
Till: Stekt bacon och osötade tranbär.

Ger: Kolhydrater, fett och protein.

Sötpotatis: Populär smak bland barn. Tillför antioxidant karotenoider.
Bacon: Tillför B-vitamin och ger långvarig mättnadskänsla.
Tranbär: Tillför A- och C-vitamin.
Ghee: Bra fett att steka i. Tillför vitamin A, D och E.


lördag 15 oktober 2016

Wraps med köttfärsröra

Wraps med köttfärsröra

2 ägg
1 msk kokosmjöl
3 msk smält kokosolja
3 msk vatten
ca 1 1/2 krm salt
ghee att steka i.

Fyllning:
köttfärs
hackad gul lök
grovriven morot
pressade vitlöksklyftor
örtsalt
torkad oregano
kokosolja eller ghee att steka i.

Mixa ingredienser till smeten. Stek tunna wraps (2 stora eller 4 små) i ghee. Fyllning: Fräs lök, vitlök och morot, bryn köttfärsen däri, salta, krydda och fyll wraps.


fredag 14 oktober 2016

Ugnsstekt vildlax med squashsallad(x3)


 Squashsallad

ca 400 g squash (skalad och tärnad)
ca 250 g strimlad purjolök
60 g ghee
1 tsk salt


1 dl olivolja
ca 2 msk vitvinsvinäger
2 tsk torkad dragon
ca 2 krm örtsalt


1 dl majonnäs
1 - 2 tsk dijonsenap
2 tsk små kapris
ca 2 krm malen vitpeppar
ev. örtsalt efter smak



1 dl majonnäs
2 dl crème fraîche 
1 - 2 tsk dijonsenap
2 msk små kapris
ca 2 krm malen vitpeppar


Fräs squash och purjo i ghee, salta och låt kallna. Blanda valfri sås/dressing, smaka av och vänd ner det kylda stekta, ställ åter kallt minst en timme.


tisdag 11 oktober 2016

Fröknäcke med kokos

Fröknäcke med kokos

1 dl sesamfrö
1 dl linfrö
3 dl solroskärnor
1/2 dl fiberhusk (pulveriserat psylliumfröskal)
1 dl kokosflingor
1 tsk salt
4 dl vatten

Rör samman torra ingredienser, blanda ner vattnet och rör tills smeten är lagom tjock för att breda ut på två bakplåtspappersklädda plåtar. Ställ in båda plåtarna och grädda i 150 graders ugn ca 2 timmar, skifta plåtarnas placering efter halva tiden. Bryt sönder i bitar och eftertorka i ugnen om så behövs. Skall vara helt genomtorrt och knaprigt när det är färdigt.

lördag 8 oktober 2016

Piroger (mejerifria)

Piroger (mejerifria)
4 st.

2 ägg
2 dl majonnäs
1/2 dl kokosmjölk
1/2 dl kokosmjöl
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
2 krm salt

Fyllning:
Köttfärssås eller annan valfri fyllning.

+ extra ägg att pensla med runt kanter och ovanpå.

Blanda torra ingredienser för sig. Vispa äggen, vispa ner majonnäs och kokosmjölk, därefter mjölblandning. Låt smeten stå och svälla en stund. Bred ut fyra rundlar av den lösa degen på två bakplåtspapperklädda plåt. Förgrädda i 200 graders ugn, ca 10 minuter. Lägg fyllning på undersidor av de förgräddade rundlarna, pensla kanten med ägg, vik och tryck ihop runt kanterna, pensla med ägg ovanpå. Färdiggrädda pirogerna på en plåt i 200 graders ugn tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.


Grön avokadosmoothie med kiwi och lime

Grön avokadosmoothie med kiwi och lime

1 avokado
1 skalad kiwi
pressad saft från 1/2 lime
1 näve färsk babyspenat
1 dl kokosmjölk
2 krm vaniljpulver
vatten att späda med.

Mixa

fredag 7 oktober 2016

Jordärtskockssoppa

Jordärtskockssoppa

500 g jordärtskockor
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör, ghee eller kokosolja steka i
7 dl vatten
1 d vitt matlagningsvin
2 - 3 tsk Herbamare örtsalt
2 dl kokosgrädde
ca 1/2 tsk nystött svartpeppar

Grovhacka lök och fräs tillsammans med pressade vitlöksklyftor tills det blir lätt brynt. Koka bitar av jordärtskocka, morot och fräst lök i vatten, matlagningsvin och örtsalt. När rotsakerna blivit mjuka, tillsätt kokosgrädde och mixa slätt med stavmixer. Smaka av med svartpeppar och ev. mer salt vid behov. Förslag till: Knaperstekt och smulat bacon och/eller färsk gräslök.

lördag 1 oktober 2016

Aromsmör med chili


Aromsmör med chili: 50 g mjukt smör, 1 finhackad röd chilipeppar (utan kärnor), 2 - 3 st. pressade vitlöksklyftor, örtsalt och pressad limesaft efter smak. Ställ kallt och skiva.
(Bild: Rostas, smörstekta vaxbönor, brynt lök och aromsmör med chili).