tisdag 28 mars 2017

Chokladbollar

Chokladbollar

8 urkärnade färska dadlar
2 dl mandelmjöl
3 msk kokosolja
3 msk kakao
1 msk vatten eller kallt kaffe
ca 1 tsk vaniljpulver
riven kokos runtom.

Mixa i matberedare och rulla bollar i kokos, ställ kallt.

Lakritsbollar med kakaonibs

Lakritsbollar med kakaonibs

50 gr smält ghee eller smör
2-3 tsk lakritspulver
2 tsk kakaonibs
2 krm salt
ev. honung efter smak

sesamfrön att rulla i.

Blanda ihop samtliga ingredienser, ställ in i kylen en stund och trilla sen bollar. Rulla i sesamfrö och ställ åter kallt.

Choklad- och nötbollar

Choklad- och nötbollar
10 st.

25 g smält kokosolja
2 msk nötsmör
2 msk hackade nötter
1 dl mandelmjöl
1/2 msk kakao
2 krm vaniljpulver

kokosflingor att rulla i.

Blanda samtliga ingredienser, ställ kallt. Trilla bollar som rullas i kokosflingor och ställs åter i kylen.

Pepparkaksbollar

Pepparkaksbollar
ca 28 st.

8 st. urkärnade färska dadlar
1 msk smör (eller ghee)
1 dl cashewnötter
1 dl sötmandel
2 msk pepparkakskrydda
1 tsk malen ingefära
1 nypa havssalt

malen kanel

Mixa samtliga ingredienser. Trilla ca 28 små bollar. Rulla i kanel så det täcker runtom, ställ in i kylen.

Sockerfria Ferrero Rocher-bollar

Sockerfria Ferrero Rocher-bollar
8 st.

2 tsk smält kokosolja
2 msk kakao
1/2 krm salt
1 krm vaniljpulver
1 tsk starkt kaffe
ev. honung efter smak

macadamianötter
mörk choklad
hackade hasselnötter att rulla i.

Blanda samtliga ingredienser, ställ i frysen för att stelna. Dela i bitar, omslut hela nötter med nötmassan och trilla bollar, ställ i frysen. Doppa/pensla med choklad, rulla i hackade nötter, lägg bollar på smörpapper och ställ in i kylen.

Chocomintbollar

Chocomintbollar

50 g mörk choklad
50 g smält smör, ghee eller kokosolja
1 dl kokosgrädde (från burk med kokosmjölk)
1/2 krm salt (utesluts om saltat smör används)
5 dr. pepparmyntolja (Obs! Ej den pepparmintsarom som finns i livsmedelsaffär utan den äkta pepparmyntsoljan som köps på apoteket)
ev. honung efter smak

kakaopulver

Rör ut chokladen i smält smör/ghee/kokosolja, tillsätt kokosgrädde, salt, pepparmyntolja och ev. honung. Ställ kallt tills massan stelnar. Trilla kulor som rullas i kakaopulver.
Förvaras i kyl eller frys.


Kokosbollar med hasselnötssmör och chiafrö

Kokosbollar med hasselnötssmör och chiafrö

75 g hasselnötssmör (gör det så här)
25 g kokosolja
40 g riven kokos
1 msk kakao
35 g chiafrö
ev. honung efter smak
1 tsk malen kanel
1 tsk kokosmjöl

riven kokos

Mixa samman alla ingredienser i matberedare, lägg smeten i en skål och ställ i kylen tills den blir formbar. Trilla bollar, rulla i riven kokos och ställ åter i kylen för att stelna.

Chokladbollar med nötsmör

Chokladbollar med nötsmör

2 msk cashewnötssmör (recept finns här)
1 msk mandelsmör (recept finns här)
2 tsk kakaonibs
2 tsk kakaopulver
1 krm vaniljpulver
1/2 krm salt

kakaopulver

Mosa ihop rumsvarmt nötsmör med resten av ingredienserna, forma en rulle som skärs i bitar (gjorde dem små - i vanlig ordning - blev då 10 st.). Trilla bollar, ställ kallt och kakaopulver runtom (fäster bättre efter en stunds kylning av bollarna).


torsdag 23 mars 2017

Frukosttips: Ägg och paprika


Antingen vändstekt eller enkelstekt i smör eller ghee: Skiva paprika i breda skivor (eller lite beroende på hur stora nu paprikorna är), lägg i stekpanna, knäck ner äggen i mitten av varje ring och tillaga på medelvärme. Äter man ost är port salut så väldigt passande till paprika. Gröna blad är sen standard till det mesta, här ruccola.


Dagens tanke:
Det här var intressant att läsa om iriter! Inflammationshämmande kost är icke att förakta. 😉 Check it out! 


onsdag 22 mars 2017

Ost- och räkpaj

Ost- och räkpaj

Pajskal:
100 g smör
2 dl pofiber
1 tsk bakpulver
100 g riven ost
1 ägg

Fyllning:
500 g oskalade räkor
2 dl riven ost
ca 125 g fryst hackad spenat (tina och låt rinna av)
3 ägg
1 dl crème fraîche
2 dl grädde
salt och malen vitpeppar efter smak
finhackad dill (ca 1/2 dl eller mer)

Mixa ihop pajdeg, tryck ut i ugnsform och förgrädda 7 minuter i 200 graders ugn. Vispa samman äggstanning med spenat, salt, peppar och dill. Rör ner riven ost och skalade räkor, fyll pajskalet och färdiggrädda ca 20-30 minuter. Massor av färska grönsaker till, naturligtvis!


Dagens tanke:
Kanske det nu ljuder ett hurrarop från alla brödälskare, bullmammor och kakmonster över en ny stor studie som visade att glutenfri kost ökade risken för typ 2-diabetes? Det här (om detta på svenska i illvet.se här) v.s.v. det här var väl tankeväckande. Nu beror ju med all säkerhet inte den högre risken för diabetes (vad gäller de som undviker gluten) på att man inte äter vanligt bröd, pasta, kakor och bullar, utan troligen beror det på att de som deltog i studien åt fabrikstillverkat glutenfritt bröd, pasta, o.s.v., vilket ju innehåller mycket socker och lite fibrer. Detta i kombination med ett lågt intag fibrer från t.ex. grönsaker, frön och nötter, skulle ju helt klart kunna vara en förklaring (plus säkert övervikt, skulle inte förvåna mig). Tycker just det framgick ganska bra här också. Så den där studien... den får vi nog försöka ta med en nypa salt, inte gluten. 😉

Nåväl, visserligen borde nog detta höra till bokbloggen... men nu när man ändå är inne på det; den här är reserverad på biblioteket (mer trovärdigt än ovanstående, får man förmoda):

Hotet mot din hjärna av David Perlmutter (som är hjärnforskare och läkare). Beskrivning från förlaget Pagina:
"Den överraskande och skrämmande sanningen om hur vete, kolhydrater och socker långsamt dödar din mest ömtåliga kroppsdel.
Författaren lyfter fram obekväm kunskap som har funnits gömd i den medicinska litteraturen sedan länge: kolhydrater han allvarligt skada din hjärna. Även så kallade hälsosamma kolhydrater, som fullkorn, kan orsaka demens, ADHD, ångest, kronisk huvudvärk och depression.

Boken innehåller även en fyra veckors livsstilsplan för dina mat- sov- och motionsvanor som hjälper dig till ökat välbefinnande och minskad risk för långsiktiga hjärnskador.

Ur innehållet 
- Riskfaktorer
- Inflammationer
- Gluten
- Kolhydratsberoende
- Socker
- Fasta
- Motion och rörelse
- Sömn och återhämtning
- Omstart för ett nytt liv, en fyra veckors livsstilsplan"

tisdag 21 mars 2017

Ättiksinlagd stekt strömming eller sill

Stekt ättikssill/strömming

300 g tinad sill/strömming
mandelmjöl
smör eller ghee att steka i
salt och peppar

Lag:
1/2 dl ättika
1 1/2 dl vatten
1/2 tsk havssalt
1 krm vitpeppar
finhackad dill

1/2 tunt skivad gul eller röd lök

Blanda lagen. Flå skinnet av sillfiléer, skölj och torka torrt med hushållspapper. Vänd filéer i mandelmjöl, stek i smör eller ghee, salta och peppra lite lätt. Lägg i karott vartefter och fördela sen tunt skivad lök ovanpå. Häll lagen över den fortfarande varma stekta sillen. Låt stå ett dygn i kylen.

söndag 19 mars 2017

Frittata med ädelost

Frittata med ädelost

1 (ca 200 g) sötpotatis skuren i tärningar
125 g färsk broccoli i små buketter
1/2 grovhackad rödlök
1 finhackad röd chili
1 - 2 pressade vitlöksklyftor
3 ägg
1 dl grädde
1/2 "kruka" hackad basilika
1/2 - 1 tsk salt
1 - 2 krm malen svartpeppar
ca 75 g smulad ädelost

Blanda grönsaker i en ugnsform. Vispa ihop ägg, grädde, basilika, salt och peppar, häll äggstanning över grönsaker, smula osten ovanpå. Ställ in i 180 graders ugn, ca 30 minuter. Gröna bladgrönsaker till.

Kassler stroganoff

Kassler stroganoff

250 g kassler
2 hackade gula lökar
1 strimlad mindre purjolök
1 finhackad chili
smör eller ghee att steka i
250 ml kokosmjölk (använde Garant)
2 - 3 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
salt och malen vitpeppar efter smak

Skär kassler i strimlor, fräs lätt samman med lök, purjo och chili. Tillsätt kokosmjölk, tomatpuré och paprikapulver, småkoka tills lagom såsigt. Smaka av med salt och peppar.


Dagens tanke:
Passar det med lite vetenskapligt nytt så här på söndagsmorgonen? Vad sägs om det här? De som nu inte har tid att gå 15.000 steg om dagen kan ju alltid skapa den tiden genom att skippa laga riktig mat. Ta med en påse geléhallon och en flaska läsk istället, går ju bra att förtära under promenaden och ni får ju på så vis i er mycket kolhydrater och lite fett, vilket man kanske nu uppfattat är nyttigt och bra för hälsan. Lika självklart som vi inte skall ta för givet att alla läser kritiskt, hela artiklar eller fullt ut förstår vad det handlar om, skall vi nog också ta hänsyn till att det finns sådana som brister i kunskap om näringsbehov samt har en förenklad uppfattning och läsförståelse. Ganska dumt och oansvarigt att hantera vetenskap på det viset i en kort artikel publicerad i en stor dagstidning.

Barnen i den katolska lågstadieskolan stod i lunchkön i matsalen. Främst på bordet stod en skål med äpplen där en nunna satte en lapp med texten:
"Ta bara ETT äpple. Gud tittar på."
Lite längre bort, på den bortre delen av bordet fanns det en skål med chokladkakor. Ett barn hade skrivit en lapp:
"Ta så många chokladkakor du vill! Gud tittar på äpplena.".

lördag 18 mars 2017

Frömüsli och blåbär till vaniljyoghurt

Frömüsli

1 dl cashewnötter
1 dl riven kokos
1 dl mandelmjöl
2 dl skalade sesamfrön
2 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl hela linfrön
1 tsk salt
1 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
3 msk kokosolja
2 msk vatten

Finhacka nötterna. Blanda alla torra ingredienser, arbeta in vatten och den smälta kokosoljan, bred ut blandningen på plåt med bakplåtspapper. Torka i 70 graders ugn ca 4 timmar, rör om efter halva tiden och ha ugnsluckan på glänt på slutet. Förvara i kylen.

Vaniljyoghurt: ca 1 - 2 dl Kokosgrädde (eller Garants kokosmjölk), 1 banan (använder skivad infryst, då är 1 banan lika med ca 65 g), pressad saft från 1/2 lime, ca 1 msk kokosolja, vaniljpulver efter tycke och smak. Mixa. Komplettera med t.ex. frömüsli och blåbär.


Skogen bjöd verkligen generöst på stora fina blåbär i fjol, finns fortfarande ett lager i frysen som med stor sannolikhet räcker till nästa plock. 😌

onsdag 15 mars 2017

Chokladmousse med hallon

Nåja, inte helt sockerfri, men Lindt 90%-iga choklad innehåller ungefär hälften så mycket socker som den 70%-iga.

Chokladmousse med hallon

400 ml extra krämig kokosmjölk
2 äggulor
100 g choklad (använde Lindt 90% kakao)
1/2 tsk vaniljpulver
1 krm havssalt

kakaopulver
hallon

Vispa samman kokosmjölk och gulor, koka upp och sjud på svag värme under vispning i ca 10 minuter tills lagom tjockt och såsigt. Dela choklad i bitar, lägg i skål jämte vanilj och salt, häll över den heta vätskan. Vispa ihop när choklad smält och fördela i 8 portionsskålar/-glas/små kaffekoppar (originalreceptet hittades här och där var portionsstorleken 4 st, tyckte dock det blev för mastigt). Ställ kallt några timmar, sikta över kakaopulver och lägg på hallon.

Ugnsstekt makrill med äggröra och mandel

Ugnsstekt makrill med äggröra och mandel

1 pkt tinad fryst makrillfilé
ghee
salt och peppar

Äggröra:
2 ägg
2 äggvitor
ca 1 msk smör
ca 1 msk kokosgrädde eller kokosmjölk
salt och peppar

Toppa med:
grovt hackad sötmandel

Bena ur makrillfiléer med pincett (lite pyssel, men det är värt det!), lägg i form med skinnsida uppåt, salta, peppra och flaga över ghee. Ugnsstek i 200 grader tills gyllengult och krispigt skinn. Äggröra: Vispa ihop ägg och vitor i stekpanna, lägg i kallt smör och värm på spisplatta under omrörning tills krämigt, ställ av och vispa ner kokosgrädde/-mjölk, salt och peppar. Strö över hackad mandel och ha ev. rårivna morötter till.

måndag 13 mars 2017

Svamp- och jordärtskockssoppa

Svamp- och jordärtskockssoppa

200 g ostronskivling (skölj och skär i bitar)
2 hackade gula lökar
3 - 4 pressade vitlöksklyftor
1 finhackad röd chili (ta bort kärnor)
500 g jordärtskockor
5 dl vatten
ghee eller smör att steka i
örtsalt och malen vitpeppar
pressad citronsaft efter smak

Fräs svamp, lök, vitlök och chili i ghee tills mjukt och vätskan kokat in. Koka skalade jordärtskockor (skär i stora bitar) i vattnet, mixa slätt tillsammans med kokvatten. Tillsätt svampfräs, smaka av med salt, peppar och citronsaft. Låt bli genomvarmt. Eventuellt till: finstrimlad purjo och kokosgrädde.


Dagens tanke:
Det här var intressant! Är soja dåligt eller sanslöst bra. Motsägelserna är många, enligt detta tonas det negativa kring soja ned betydligt. Kan ändå inte ändra åsikt om soja och sojaprodukter, tror verkligen inte sojan är bra, och skulle den nu vara det är den väl inte direkt livsnödvändig (förutom som till djurfoder kanske?). Påståendet om att soja skulle vara extremt cancerförebyggande borde vi nog först kolla upp vilka vetenskapliga belägg det finns för, innan vi kan försöka överväga dess riktighet.

– Hur tröstar man en vegan?
– So ja, so ja. Det är inge fära.


söndag 12 mars 2017

Supergott aromsmör med citron och basilika

Citron- och basilikasmör

150 g normalsaltat smör
1 msk olivolja
1 msk pressad citronsaft
rivet skal av en citron
1 pkt fryst basilika eller färsk motsvarande "en kruka"
2 - 3 pressade vitlöksklyftor
ca 4 krm salt
ca 2 krm malen svartpeppar

Mixa, forma en rulle och ställ in i frysen. Skiva och ha till fisk. Nedan: Buljongkokt lax med aromsmör, broccolimos och röd snackpaprika.


tisdag 7 mars 2017

Varm avokado med ägg och het tomatsalsa

Varm avokado med ägg och het tomatsalsa

1 extra stor avokado
2 mindre ägg
salt och peppar

Till: tomatsalsa (se nedan)

Dela avokado och gröp ur lite av köttet, knäck äggen i håligheterna. Salta, peppra och ställ in i 175 graders ugn, låt stå inne tills äggen stannat men fortfarande är lite krämiga. Ät varma med tomatsalsa.


Het tomatsalsa

1 hackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
ca 2 1/2 dl krossade tomater
pressad saft från 1/2 lime
1 tsk honung
1/2 tsk salt
1/2 krm malen svartpeppar
1 msk olivolja
1-2 msk hackad basilika (fryst eller färsk)

Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och småkoka på låg värme ca 15 minuter. Tillsätt olivolja och hackad fryst eller färsk basilika, värm och rör om ytterligare någon minut. Varm eller kall, helst varm till den varma avokadon ovan. 😋

Raw choklad/lakritskladdkaka + cashewnötsgrädde

Pot marigolds firar sin nystartade egna fb-sida med en ogräddad kladdkaka + nötgrädde. Åtminstone en följare (en är absolut bättre än ingen!) kommer nog sidan ändå att få. 😄

Besöksstatistiken föll som en sten då recepten med socker och spannmål/gluten togs bort från den här matbloggen för nu nästan ett år sedan. Känns dock mycket mer ansvarsfullt och hälsosamt att sprida recept och inspiration utan socker och vitt mjöl, så det blir det minsann ingen ändring på!

💗

Raw kladdkaka med choklad och lakrits

1 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl valnötter
1 dl pekannötter eller andra valfria nötter
1 1/2 dl kokosflingor
5 msk kakao
1 msk lakritspulver
1/2 tsk havssalt
50 g ghee eller kokosolja
1 banan (ca 65 g)
1 1/2 dl mandelmjölk

kakaopulver att sikta över ovanpå.

Mixa alla ingredienser i matberedare. Bred ut smeten jämnt i bakplåtsklädd form, sikta över kakaopulver och ställ i frysen en stund. Dela i rutor och förvara kallt. Cashewnötsgrädde till.



Cashewnötsgrädde med citron och vanilj

160 g cashewnötter
rivet skal från 1/2 citron
pressad citronsaft efter smak
1/2 tsk vaniljpulver
vatten att späda med

Blötlägg nötter minst 6 timmar, häll av och skölj. Mixa nötter, citronskal, citronsaft, vanilj och lite vatten tills slätt, späd med mer vatten/citronsaft om det behövs.

söndag 5 mars 2017

Små vegetariska portabellopizzor med lök, paprika och okra

Vegetariska portabellopizzor

6 - 7 portabello (skär av fot och skrapa bort lameller, skölj)
1 hackad gul lök
1 hackad gul paprika
2 pressade vitlöksklyftor
ghee att steka i
1 dl krossade tomater
1-2 dl skivad kokt okra (koka hela små okra 10 minuter i lättsaltat vatten)
örtsalt
malen vitpeppar
2-3 msk hackad fryst eller färsk basilika
pressad citronsaft efter smak

finriven parmesanost

Fräs lök, vitlök och paprika lätt i ghee. Häll i tomat och småkoka ihop på medelvärme. Blanda ner kokt skivad okra, basilika, salt, peppar och citronsaft. Fördela grönsaksröra i svamp, strö på ost och gratinera i 200 graders ugn, ca 15 minuter.

Glutenfria pannkakor med mandelmjölk


Glutenfria pannkakor med mandelmjölk

4 ägg
1 1/2 dl mandelmjölk (se nedan)
3 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
ca 3 krm salt
1/2 tsk vaniljpulver
25 gram smält ghee

ghee att steka i

Vispa ihop smeten och stek små pannkakor (1/2 dl smet / pannkaka) på medelvärme.

Till: Tinade bär och kokosgrädde (använde kyld kokosmjölk Garant).

(Mandelmjölk: Blötlägg 200 g sötmandel ca 8 timmar, skala och mixa tillsammans med 1/2 vaniljstång - funkar bra med stavmixer - späd vartefter med 1 liter vatten. Sila och pressa genom nötmjölkspåse, ställ mjölken kallt. Spara nötmassan till exempelvis fröknäcke)

Den slitstarka nötmjölkspåsen kom väl till användning. 👍


lördag 4 mars 2017

Gurkmejasmoothie

Gurkmejasmoothie

1/2 banan
1 dl fryst tärnad mango
1 tsk gurkmeja
1 bit färsk ingefära
1 krm vaniljpulver
1/2 - 1 krm malen svartpeppar
2 dl mandelmjölk
pressad citronsaft efter smak.

Mixa och tillsätt pressad saft av citron efter smak.


(Uppslag för receptet hittades här)

fredag 3 mars 2017

Laxgryta med saffran

Laxgryta med saffran

2 hackade gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
ca 2 msk ghee eller smör
2 tärnade morötter
1 tärnad röd paprika
1/2 finhackad röd chili (utan kärnor)
1 kuvert (0.5 g) saffran
2 1/2 dl kokosmjölk (använde Garant)
2 1/2 dl fiskbuljong
1 brk körsbärstomater (använde Polpa)
2 tsk arrowrot
250 g laxfilé
salt
saft från 1/2 lime

Fräs lök och vitlök mjukt i ghee/smör. Tillsätt saffran, rör om någon minut och blanda sen ner buljong, kokosmjölk, morot, paprika och chili. Låt småputtra ca 10 minuter. Rör ner tomater och arrowrot, när det börjat sjuda lägg ner fisk delad i stora bitar, fortsätt sjuda 2-3 minuter tills laxen är klar. Smaksätt med salt och saft från lime. Kokt blomkålsris och färsk bladspenat till.


Mejerifri filbunke av cashewnötter

Mejerifri filbunke

160 g cashewnötter
1 - 2 dl 40-gradigt vatten

1 nypa havssalt
2 krm vaniljpulver
2 blötlagda gelatinblad (smält i lite värmt vatten)

Tillbehör: malen kanel

Blötlägg nötter över natten, häll av och skölj. Mixa (använde stavmixer för slätare resultat) och späd med 40-gradigt vatten till önskad konsistens. Rör ner probiotika (öppna kapslar och häll ur), täck med plastfolie (lämna en liten glipa som släpper in luft). Låt stå i rumstemperatur ca 24 timmar, eller tills lagom syrat. Rör ner salt, vanilj och gelatin, häll upp i portionsglas/skålar (3-4 st. är lagom) och ställ i kylen att stelna. Malen kanel att strö ovanpå.

onsdag 1 mars 2017

Banana Pancakes med vanilj

Banana Pancakes

1 banan
3 ägg
1 msk kokosmjöl
1/2 tsk bakpulver
ca 1 msk smält kokosolja
ca 1 krm havssalt
2 krm vaniljpulver

kokosolja e. ghee att steka i.

Mixa samtliga ingredienser. Stek små pancakes lätt i kokosolja/ghee.

Ett tidigare liknande recept finns på bloggen här.

Slät broccolisoppa

Slät broccolisoppa

250 g broccoli
1 hackad gul lök
1-2 skalade och hackade vitlöksklyftor
1 bit skalad och hackad färsk ingefära
1/2 hackad röd chili (utan kärnor)
ghee eller kokosolja
2 dl mandelmjölk + 2 dl vatten
pressad saft av lime efter smak
örtsalt och ev. malen vitpeppar


Ansa och skölj broccoli, skär i bitar. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili lätt mjukt i ghee/kokosolja. Tillsätt övriga ingredienser och småkoka på medelvärme tills broccolin blivit lagom kokt. Mixa soppan slät. Vispa ner salt och lime (ev. också vitpeppar) efter smak. Toppa med knapriga kokoschips.